Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pozvánka na stavbu: Dům z filmu Bolero využívá tepelné čerpadlo G-TERM

Na české poměry architektonicky nevšední dům, který si pro svůj nejnovější film Bolero vybral režisér F. A. Brabec, má i jinou zvláštnost – jeho prostory vytápí tepelné čerpadlo G-TERM. "Jsme velmi rádi, že se nám podařilo instalovat tepelné čerpadlo do takovéhoto nevšedního architektonického díla. Na stavbách takovéhoto typu je vždy radost spolupracovat," uvedl šéf G-TERMu Ing. Vladimír Vácha. Tepelné čerpadlo G-TERM DS 5025.3 o tepelném výkonu 18 kW se tak stalo jakýmsi srdcem domu z dílny významného domácího architekta Prof. Ing. Arch. Ladislava Lábuse, který za návrh získal od obce architektů Čestné uznání Grand Prix 1999.

Tepelné čerpadlo G-TERM dům vytápí pomocí podlahového topení a klasických radiátorů. Na starosti má také ohřev teplé užitkové vody, který je zcela nezávislý na vytápění. Zároveň tepelné čerpadlo ohřívá vodu v bazénu. Energii získává ze 3 vrtů hlubokých 73 zemních metrů. "Hydrogeologické podmínky neumožňovaly využít podzemní vodu. Proto jsme pro tepelné čerpadlo použili systém země/voda," uvedla projektantka instalace tepelného čerpadla za G-TERM Ing. Dana Vágnerová. I přesto, že nebylo možné využít podzemní vodu, která má oproti tzv. suchým vrtům menší účinnost, majitel domu oproti kotli na zemní plyn ušetří s tepelným čerpadlem 37.000 korun ročně.

TČ: hlavní zdroj tepla v domě

Tepelné čerpadlo dům vytápí pomocí podlahového topení i radiátorů. Při extrémních mrazech vypomáhá tepelnému čerpadlu plynový kotel, který je zapojen do okruhu otopných těles. Základní ohřev TUV je řešen v nepřímotopné akumulačním zásobníku pomocí tepelného čerpadla, pouze dohřev na vyšší teplotu než 46°C, zajišťuje stávající kotel v původním nepřímotopném zásobníku.
Pozn.: Zásobníky jsou zapojeny za sebou a zvětšují tím komfort teplá užitkové vody obytného domu.

Ze stávajícího vyrovnávače dynamických tlaků jsou napojeny dva okruhy ústředního topení, větev otopných těles a větev podlahového topení. Každá z těchto větví je osazena oběhovým čerpadlem, které zajišťuje nucený oběh topného média příslušnou větví. Na větvi podlahového topení je ponechána původní směšovací trojcestná armatura, její směšovací funkce je vyřazena a armatura je nastavena do polohy přímo. Směšovací funkce ventilu byla vyřazena z důvodu shodného teplotního spádu na tepelném čerpadle a okruhu podlahového topení. V případě této shody je náběhová teplota topné vody řízena přímo na tepelném čerpadle a není dále snižována směšováním. Nominální teplotní spád okruhu podlahového topení je nastaven na hodnotu 45/35°C. Tepelné čerpadlo je provozováno při maximálním možném topném faktoru.

Tepelné čerpadlo je zapojeno do vyrovnávací nádoby. Nucený oběh topné vody kotlovým okruhem TČ zajišťuje oběhové čerpadlo. Z kotlového okruhu TČ je přes trojcestnou střídací armaturu zapojen ohřev TUV. Ohřev TUV je navržen jako akumulační - přednostní.. Funkce přednostního ohřevu je následující – při poklesu teploty v zásobníku TUV se veškerý výkon TČ přepne na dohřev TUV. Tento dohřev je krátkodobý max. 1 hodina, výpadek zdroje tepla do okruhu ÚT (podlahového topení) je překlenut akumulační schopností soustavy. Vlastní ohřev teplé vody probíhá na externím výměníku. Nucený oběh TUV přes výměník zajišťuje bronzové oběhové čerpadlo. Na primární straně odebírá TČ teplo energii ze tří vrtů hloubky 73 metrů. Vrty jsou svedeny do rozdělovače/sběrače, který je umístěn ve sběrné šachtě. Nucený oběh ve vrtech zajišťuje primární oběhové čerpadlo.

Ohřev bazénové vody je rovněž řešen tepelným čerpadlem jako přednostní na stávajícím bazénovém výměníku. Funkce provozu bazénu je shodná s popisovaným režimem ÚT. Pouze s drobným rozdílem, že současně s poklesem teploty bazénové vody je také v chodu filtrační čerpadlo. Sdružený pokyn pro ohřev bazénu poskytuje strojovně TČ regulace bazénové technologie.


Rodinný dům Vonoklasy
Rok instalace 2004
Tepelná ztráta objektu 27,5 kW
Roční spotřeba tepla celkem 68,7 MWh
Roční úspora energie 28,9 MWh
Tepelné čerpadlo - typ DS 5025.3
Tepelný výkon 18 kW
Příkon 6,5 kW
Celkové roční náklady na vytápění
Zemní plyn 65 000,- Kč/rok
Propan 126 000,- Kč/rok
Lehký topný olej 91 000,- Kč/rok
Elektřina přímotop 91 000,- Kč/rok
Tepelné čerpadlo 28 000,- Kč/rok

Roční úspora provozních nákladů ve srovnání s kotelnou na LTO: 63 000 Kč
Roční úspora provozních nákladů ve srovnání s elektrokotlem: 63 000 Kč
Roční úspora provozních nákladů ve srovnání s kotlem na propan: 98 000 Kč
Roční úspora provozních nákladů ve srovnání s kotlem na zemní plyn: 37 000 Kč


(po kliknutí se obrázek zvětší)
 
(po kliknutí se obrázek zvětší)
 
(po kliknutí se obrázek zvětší)

Tepelné čerpadlo vytápí dům, ohřívá teplou užitkovou vodu i vnitřní bazén. Teplo získává ze tří 73 m hlubokých zemních vrtů.

 
 
Reklama