Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Fotovoltaická elektrárna FVE SLUNETA v Dubňanech

Dne 22.3.2007 v 13.00 hod bude do provozu uvedena I. etapa fotovoltaické elektrárny FVE SLUNETA o výkonu 59 kWp. Ve stejný den je možno průbežně shlédnout tuto instalaci obnovitelného zdroje energie.

Celková instalace, jejíž stavba již kontinuálně probíhá, bude o velikosti 233 kWp a bude přispívat ke snížení produkce CO2 do atmosféry. Návratnost projektu v hodnotě cca 30 mil. Kč je spočítána na 10 let při uvažované životnosti více než 30 let.

Pro stavbu elektrárny investor, firma SLUNETA s.r.o., využil poddolované území v donedávna chátrajícím a postupně revitalizovaném areálu na okraji města Dubňany, na jižní Moravě. Pro výběr lokality byla nejdůležitějším ukazatelem mapa průměrného ročního úhrnu globálního záření. Dané místo instalace spadá do oblasti s nejvyšším možným energetickým ziskem.

Zajímavostí a jedinečností v ČR tohoto ekologického projektu je kombinace osazení fotovoltaických panelů na pevných stolech a otočných prvků, tzv. truckerů, které se ve dvou osách natáčí za sluncem. Tato různorodost přispěje k oživení jinak statické instalace. Doba výstavby trvala zhruba 5 týdnů včetně zapojení řídících systémů. Veškerý provoz elektrárny nevyžaduje aktivní denní údržbu, je pouze připojen elektronicky k odběru dat, regulace výkonu probíhá automaticky dle intenzity slunečního záření. Pro zajištění bežného chodu elektrárny byla vytvořena dvě pracovní místa. V první etapě bude získaná "zelená energie" napojena na vnitřní rozvody průmyslového areálu a využita ke vlastní spotrebě, po dokončení bude elektrárna postupně napojena na síť vysokého napětí E.ON Distribuce v rámci ČR.

Na projektu a výstavbě elektrárny se podílely tyto firmy:

Parametry solární elektrárny FVE SLUNETA:
Celkový projektovaný výkon: 233 kWp
Fotovoltaické panely: Schüco-1323 ks- á 130-165Wp, PVT mono- á 215Wp
Měniče napětí dodané firmou Schüco: SMA SB 3300, 5000 TL, SMC 7000, 8000 TL
Otočné jednotky: 4 ks SF 18, 6 ks SF 40
Plánovaná výroba energie: 252 MWh/rok
Zastavená plocha: 7.500 m2
Dokončení: 05/2007

 
 
Reklama