Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Stavební centrum do deváté sezóny

Stavební centrum EDEN 3000 bylo otevřeno v západní části brněnského Výstaviště při příležitosti Stavebních veletrhů Brno v roce 1998. Od té doby je stále jediným projektem svého druhu v ČR, který je zaměřen na trvalou prezentaci soudobých technologií, výrobků a materiálů pro stavění, rekonstrukce a bydlení.

Jeho stěžejní částí je Centrum vzorových domů, v němž se na volné ploše předvádí nejen dvanáct vzorových montovaných domů, ale i řada venkovních bazénů, zastřešení, vířivých van, dlažeb, plotů a dalších prvků venkovní architektury. Posledním významným přírůstkem se stal dům nové prostorové koncepce rakouské společnosti ELK, pocházející z dílny designerského studia Pininfarina. Ten byl otevřen v listopadu loňského roku. Především montované stavby na bázi dřeva jsou v poslední době centrem pozornosti návštěvníků pro své výjimečné tepelně izolační vlastnosti a zejména pro rychlost výstavby. Další nové domy v "EDENu" mohou návštěvníci očekávat již v letošním roce.

O zaměření výstavy vzorových domů na dřevostavby svědčí i skutečnost, že od počátku letošního roku má přímo v "Centru" sídlo Asociace dodavatelů montovaných domů.

Neméně významnou součástí Stavebního centra je i Vzorkovna stavebních materiálů, v níž se představují exponáty více než sto dvaceti vystavovatelů. Mnohé z nich jsou z oblasti alternativních zdrojů energie a úsporných vytápěcích systémů. Trvalou součástí vzorkovny je prodejna odborné literatury a nabídka katalogů a prospektů vystavujících firem - tzv. prospektový servis. O úspěšnosti konceptu vzorkovny svědčí fakt, že pořadatelé výstavy připravují její rozšíření do druhého nadzemního podlaží vstupní budovy v průběhu letošního léta. Prostor zde najdou další významní dodavatelé vybavení staveb a uvažuje se rovněž o zřízení vzorového inteligentního bytu.

Provozovatelem Stavebního centra EDEN 3000 je již druhým rokem dceřiná společnost Svazu podnikatelů ve stavebnictví, Národní stavební centrum s. r. o. To zajišťuje i úzké sepětí s odbornou veřejností a dává předpoklad k postupné realizaci záměru vybudovat v Brně neutrální stavební informační centrum sloužící ve prospěch jak laické, tak i odborné veřejnosti. Již dnes je NSC pořadatelem vzdělávacích odborných seminářů, jichž se v loňském roce zúčastnilo téměř 1100 odborníků ze stavebnictví. NSC je aktivním členem UICB, Mezinárodní unie stavebních center.

Každoročně v termínu Stavebních veletrhů Brno je EDEN 3000 cílem téměř třiceti tisíců návštěvníků. Celkově jej navštíví více než 120.000 zájemců přichá-zejících v průběhu celého kalendářního roku. I letos bude pro návštěvníky veletrhu připraveno ve Stavebním centru mnoho novinek.


Veletrhy Brno, a.s.
logo Veletrhy Brno, a.s.

Největší realizátor veletrhů a výstav v České republice s více než třicetiletými zkušenostmi v oboru. Hlavními obory činnosti je poskytování obchodních (výstavářských) služeb pro podniky a pronájem vlastních nemovitostí (výstavních ploch a pavilonů). ...