Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tisková zpráva

z mezinárodního veletrhu
BAZÉNY, SAUNY, SOLÁRIA & WELLNESS 2007

Neděle 11.3.2007




Tyto tiskové zprávy pro Vás připravuje redakční tým odborného internetového portálu TZB-info, e-mail: kontakt@tzb-info.cz.

Tisková zpráva ke stažení
(PDF, 166 kB)


Prestižní (nejen) bazénářský veletrh Bazény, sauny, solária & wellness 2007, který se zařadil po bok významných evropských veletrhů, dnes končí. Jeho brány se otevřou v Pražském veletržním areálu v Letňanech znovu až zase v roce 2009.


Pozvánka na dnešní den

Poradenské centrum APR pro privátní bazény, spa, sauny a solária
(8. - 11. 3. 2007/ hala 2 sektor B, číslo expozice 4)
Poradenské centrum je otevřeno po celou dobu výstavy.

Kategorizace bazénů - fotogalerie
(8. - 11. 3. 2007, hala 2 sektor C, číslo expozice 6)


Tematický výběr z tisku

Bazény - technické dotazy a specifika správného návrhu
(Následující hesla jsou vybrána z článků na internetovém portálu www.tzb-info.cz)

Může být v prostoru krytého rodinného bazénu umístěna plastová rozvodnice s prvky pro ovládání sauny? Pokud ano, za jakých podmínek?

Odpověď: Pokud se jedná o umístění rozvodnice v prostoru tzv. malého krytého bazénu (tj. bazénu, který nemá zónu 2), považujeme, vzhledem k podmínkám ČSN 33 2000-7-702, její instalaci za vyloučenou. Pokud by se však jednalo o větší bazén, z hlediska ČSN 33-2000-7-702 není instalace uvedené rozvodnice, pokud je mimo zóny 1 a 2, vyloučena. Instalaci rozvodnice je však nutno řešit i s ohledem na jiné vnější vlivy, které se v okolí bazénu mohou vyskytovat. Může být např. v takovém rozvodnice otevírána mokrou osobou bez elektrotechnické kvalifikace? V takovém případě se opět nebezpečí zvyšuje a z tohoto hlediska doporučujeme umístit takovou rozvodnici mimo prostor bazénu (do nějaké předsíňky či alespoň do dostatečné vzdálenosti od bazénu). (Protože se jedná o rodinný bazén, nepředpokládáme, že by bylo možno pro zajištění bezpečnosti v takovém případě zpracovat místní provozně bezpečnostní předpis jako náhradní opatření).

Efektivní provoz začíná správným návrhem

  • V bazénových halách jsou topné plochy zbytečné. Teplá bazénová plocha sama o sobě představuje obrovské nízkoteplotní těleso. Stačí, je-li bazénová hala dotápěna jen pomocí vzduchotechniky. Teplý vzduch je možno cíleně vyfukovat na místa, kde je ho zapotřebí. Zodpovědně je třeba přistoupit rovněž k návrhu rekuperace. Dříve, než dojde k instalaci někdy zbytečně nákladných rekuperačních zařízení, je třeba se zaměřit na optimalizaci měření a regulace (MaR).

  • Volbou vhodného přelivného žlábku se dá rovněž uspořit nemalá část energie. Používané přelivné systémy mají kromě jiného hlavně velké smáčené plochy. Kromě úspor energie je při výběru žlábku nezanedbatelná rovněž hlučnost. Nepříjemné zvuky při odtoku vody z přepadového žlábku působí rušivě především u terapeutických a relaxačních bazénů.

  • Zajímavostí v areálu Kraví Hora v Brně jsou společné prostory šaten pro muže a ženy, kdy naproti jednotlivým skříňkám jsou převlékací kabiny. Toto řešení je velmi vhodné například pro návštěvy rodin nebo školek.

  • Jedním z tipů na úspory je rozhodně využívání vratné bazénové vody do sprch, což má dvojí úsporný efekt a mělo by dnes být standardem. Z bazénu se odpouští 30-60 l/os a využití této vody po úpravě ve sprchách má dvojí efekt. Šetří se pitná voda, kterou by návštěvníci pouštěli jako studenou, a vzhledem k tomu, že voda z bazénu má teplotu cca 28 °C, dochází k další úspoře teplé vody, které není třeba tolik k mísení na požadovanou teplotu na výtokové armatuře. Odpadní voda z bazénu je také dobře využitelná na splachování WC.

  • Pohled na moderní ozonové technologie pro úpravu vody je neprávem rozporuplný. Příčiny tkví až příliš často v návrhu ozonové technologie nevhodné pro daný bazén nebo v chybně provedené instalaci zařízení. Typickým negativním příkladem je přenášení technologie nízkých dávek ozonu z privátních do veřejných bazénů. V případě bazénů pro kojence a batolata musí být do recirkulačního okruhu zařazen před vstupem vody do bazénu deozonizační stupeň, přítomnost ozonu ve vodě bazénu není tolerována.

  • Všichni, kdo mají co do činění s úpravou bazénové vody, často kladou svým dodavatelům bazénové chemie otázku, o kolik se zvýší nebo sníží pH po přidání 1 kg příslušného přípravku. Potřebný výpočet je velice obtížný. Nejlépe se na takovou otázku získá odpověď prostým vyzkoušením dávky přípravku v menším měřítku. Není to sice metoda vědecká, za to je nejjednodušší, nejrychlejší a nejpřesnější. Jednoduše nalijete do kbelíku 10 litrů vody z bazénu a změříte pH, následně přidáte např. 1 ml přípravku na jeho snížení. Po řádném zamíchání znovu změříte pH a zjistíte, o kolik se snížilo. Pak již jednoduchým přepočtem převedete dávku na celý objem bazénu.
    To, že nelze jednoduše spočítat, o kolik se pH změní, způsobuje hodnota celkové alkality. Je-li tato hodnota příliš vysoká, bývá také příliš vysoké pH, a navíc vykazuje vysokou míru stability - má tzv. vysoké pufrační schopnosti. Je-li celková alkalita (CA) příliš nízká, pH není stabilní a má velmi velké a časté výkyvy.

  • V provozním řádu je třeba popsat i návrh řešení bezbariérového přístupu pro imobilní návštěvníky. I mezi spouštěcími zařízeními jsou velké rozdíly v kvalitě, nikoliv však v ceně.

  • Při volbě zastřešení u rodinných a menších bazénů je třeba pamatovat na to, že v zimě je nutno ze zastřešení alespoň částečně smetat sníh. Zastřešení samozřejmě má svoji únosnost sněhu, ta záleží také na tom, jaké zastřešení si objednáte. V horských oblastech lze objednat vyztužení jednotlivých segmentů. Pro běžné oblasti plně postačuje klasický typ.

Celá řada úprav nestojí mnoho, pokud se na ně myslí včas.

Zdroj:
1) internetový portál www.tzb-info.cz

 
 
Reklama