Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kompaktní kotlová sestava pro dva teplotní okruhy R575

Moderní topné systémy potřebují moderní technická a zároveň i estetická zařízení. Kompaktní kotlová sestava Giacomini R575 spojuje v jednom výrobku automatický směšovací systém, třírychlostní oběhové čerpadlo a další armatury (kulové kohouty, regulační šroubení, automatické odvzdušnění, atd.), které jsou nutné pro instalace topných centrál pro regulaci topné (chladící) vody pro vytápění (chlazení). Tímto způsobem se připojení stává mnohem jednodušší a zároveň zajišťuje vysokou kvalitu.


Technické údaje
Max. zkušební tlak 10 bar (1 MPa)
Max. provozní tlak 6 bar (0,6 MPa)
Nejvyšší krátkodobá teplota 110°C
Nejvyšší provozní teplota 90°C
Celkový tepelný výkon (DT=5K) 13kW
Celkový tepelný výkon (DT=10K) 26kW

Součástí sestavy R575 je vytvarovaná izolace vyrobená z EPS 40±10% v černé barvě.
Materiál EPS 40±10%
Tloušťka 20 mm
Tepelná vodivost 0,038 W/(m.K)



 

A - Kulový kohout R919 (1") - přívod ze systému
B - Teploměr R540 - přívod ze systému
C - Motor K282 pro směšovací ventily, s integrovaným regulátorem
D - Integrované oběhové čerpadlo, s ručním nastavením rychlosti
E - Diferenční ventil
F - Jímka pro sondu teploty výstupní vody motoru K282
G - Teploměr R540- výstup do regulovaného topného okruhu
H - Jímka pro doplňkovou sondu (např. pojistný termostat K373)
I - Kulový kohout R919 (1")- výstup do regulovaného topného okruhu
L - Automatický ventil pro odvzdušnění systému
M - Kulový kohout R919 (1") - zpátečka z regulovaného topného okruhu
N - Teploměr R540 - zpátečka z regulovaného topného okruhu
O - Regulační šroubení by-passu
P - Výstup - alternativní, nesměšovaný okruh (okruh topných těles, ohřev TUV)
Q - Vypouštěcí kulový kohout R608 (1/2")
R - Zpátečka - alternativní, nesměšovaný okruh (okruh topných těles, ohřev TUV)
S - Teploměr R540- zpátečka do systému
T - Kulový kohout R919 (1") - zpátečka do systému



Popis

  • Přívod (Červeně nepřerušovaně)
  • Zpátečka (Modře nepřerušovaně)
  • Výstup pro regulovaný topný okruh (Oranžový nepřerušovaně)
  • Zpátečka z regulovaného topného okruhu (Světle modře nepřerušovaně)
  • Zpátečka směšovače (Modře přerušovaně)
  • Regulovatelný BY-PASS (Světle modře přerušovaně)

Vlastnosti směšovacího systému

Integrovaný třícestný směšovací ventil s kuželovým uzávěrem je schopný zajistit přesnou a jemnou regulaci teploty pro systémy sálavých panelů. Rozsah ovládání průtoku topné vody z přívodu je v rozsahu od 0% do 100%. Ovládání směšovacího ventilu sestavy R575 je opatřeno ručním ovládacím kolečkem které slouží jednak jako ochrana ovládání směšovacího ventilu po dobu stavebních prací a zároveň jím lze tento ventil ručně ovládat. Otáčením ve směru hodinových ručiček se ventil otevírá a naopak. Možnost manuálního ovládání ventilu se stává zvlášť důležitá při napouštění soustavy i pro zkušební provoz.

Po sejmutí ručního ovládacího kolečka můžeme namontovat motor K282, který má integrovaný regulátor na pevnou teplotu jak pro topení tak pro chlazení. Součástí motoru K282 je sonda pro měření teploty topné nebo chladící vody.

Na čelní straně motoru je umístěn přepínač pro volbu režimu - topení/chlazení - a potenciometr k nastavení požadované teploty na výstupu do regulovaného okruhu, opatřený dvojitou stupnicí:

  • 20°C - 60°C vytápění
  • 15°C - 25°C chlazení



1. přepínač LÉTO/ZIMA

2. signální kontrolka ČERVENÁ/ZELENÁ

3. otočný potenciometr s dvojitou stupnicí regulace


Motor pro směšovací ventil, s integrovaným regulátorem K282 může být zapojen do sběrnice ekvitermní regulace s komunikačním interface KM20x, čidlem venkovní teploty K365P a s prostorovými termostaty skupiny K481 nebo K483, a pracovat v režimu ekvitermní regulace v závislosti na venkovní teplotě, nebo v režimu chlazení v závislosti na vnitřní relativní vlhkosti vzduchu a teplotě prostředí.


Základní vlastnosti

  • napájení 24 V ± 15% 50-60 Hz
  • ovládací síla: 120N ± 20%
  • maximální zdvih dříku: 6,5mm
  • doba otevření (zavření): 85 sekund
  • matice k připevnění na ventil: M28x1,5 -mosaz
  • čidlo teploty vody na výstupu: délka 47mm, průměr 6mm, připojená k motoru
  • integrovaný proporční elektronický regulátor
  • možnost ručního motorizovaného ovládání ventilu (při otevřeném můstku) -v rozsahu od 0% do 100%
  • autonomní režim: ruční výběr letního nebo zimního režimu
  • autonomní režim: ruční nastavení požadované teploty otočným dvoustupňovým potenciometrem. Rozsah od 20°C do 60°C v zimním režimu, rozsah od 15°C do 25°C v letním režimu
  • možnost zapojení do datové sběrnice s interface KM20x pro ekvitermní regulaci


1 - čidlo teploty vody na výstupu

2 - vícežilový kabel pro elektrické připojení

3 - čelní díl a čelní panel motoru

4 - Převlečná matice


Na čelním dílu motoru K282 se nachází přepínač režimu léto / zima a otočný dvoustupňový potenciometr k nastavení požadované teploty na výstupu.
Poté,co jsme přepínačem nastavili režim léto/zima, nastavíme potenciometrem požadovanou teplotu. Stupnice pro teploty v zimním režimu je v červené barvě (rozsah 20°C až 60°C vzrůstající ve směru hodinových ručiček); stupnice teploty v letním režimu je v modré barvě (rozsah 15°C až 25°C vzrůstající otáčením proti směru hodinových ručiček).
Obě ovládání jsou aktivní pouze pokud je motor používán v autonomním režimu. Je-li motor K282 připojen do sběrnice společně s komunikačním interface KM20x, je přepínač ZIMA/LÉTO i potenciometr deaktivován a jejich používání nemá žádný efekt. Při tomto způsobu použití je motor řízen výhradně ekvitermní regulací a režimy ZIMA/LÉTO i nastavení maximálních teplot jsou možné pouze na programovací jednotce KD200.


Upozornění

Při provozování motoru v autonomním režimu je nezbytné po přepnutí motoru z jednoho režimu do druhého (léto/zima), nastavit potenciometr na požadovanou teplotu.


Prvky světelné signalizace

Kontrolní LED dioda na čelním dílu motoru K282 poskytuje informace o provozu: autonomní regulace nebo připojení k datové sběrnici a zvolený režim léto/zima.

Svítí červené světlo: signalizuje autonomní režim - ZIMA
Svítí zelené světlo: signalizuje autonomní režim - LÉTO
Bliká červené světlo: připojení na sběrnici KM20x - ZIMA
Bliká zelené světlo: připojení na sběrnici KM20x - LÉTO
Bliká střídavě červená/zelená: signalizuje že motor K282, zapojený na sběrnici KM20x jim není již řízen v důsledku nějaké závady (přerušení dodávky napájení řídící jednotky nebo problémy v komunikaci na sběrnici).

V tomto případě se motor přepne do autonomního režimu. Objeví-li se tato signalizace doporučujeme ověřit je-li správné napájení řídící jednotky a funguje-li správně datová sběrnice.


Ruční motorizované ovládání ventilu

Během spouštění topného systému nebo při kontrole jeho správné funkce je někdy nutné ovládat směšovací ventil manuálně. Motor K282 umožňuje manuální ovládání po vyjmutí můstku, který je na desce plošných spojů vedle přepínačů DIP. Po vytažení můstku lze motor ovládat potenciometrem teploty. V tomto režimu odpovídá vysunutí dříku poloze potenciometru bez ohledu na zvoleném režimu LÉTO/ZIMA. U směšovacích ventilů R298 i u směšovače v kompaktní kotlové sestavě R575 je plně otevřený přívod z primárního okruhu při zcela vysunutém ovládacím dříku motoru (na červené stupnici potenciometru odpovídá hodnotě 60°C). Pokud zcela otočíme potenciometrem proti směru hodinových ručiček (na červené stupnici potenciometru odpovídá hodnotě 20°C), dřík motoru se zcela zasune do motoru, na směšovacím ventilu se uzavře přívod z primárního okruhu a otevře se by-pass. Otočením potenciometru o 30° zhruba odpovídá posunutí dříku motoru o 1mm.

Upozornění

Pokud je motor K282 v manuálním režimu, je vyřazeno z činnosti teplotní čidlo! Ujistěte se, že v případě otevření ventilu nepoškodí teplota přívodní vody zařízení napojené na výstup směšovacího ventilu!


Připojení k datové sběrnici

Motor K282 lze připojit na primární sběrnici ekvitermní regulace ke komunikátoru KM20x s použitím svorek RT+, RT-, COM a V. Datovou sběrnicí je motor zároveň napájen - svorky V a COM. Na jednotku KM20x je možné připojit maximálně 3 motory K282.


Přiřazení adresy


1 - Můstek pro ruční ovládání motoru (otevřený)
2 - 8 pozicový přepínač DIP pro adresování motoru
 


Přidělení adresy přepínačem DIP nemá žádný vliv je-li motor K282 používán v autonomním režimu - v tomto případě nepřidělujeme adresu.

V případě, že je motor připojen na sběrnici s komunikátorem KM20x, je přidělení adresy naopak nutné pro správnou funkci regulace.

Z výroby jsou všechny přepínače DIP v pozici OFF (strana na které je uvedeno číslování 1 - 8). Motor K282 používá přepínače 1 až 6 pro přidělení adresy mezi 0 a 31: z dokumentace návrhu regulace se motoru přidělí adresa podle tabulky.


Charakteristika regulovatelného by-passu

Pro optimální nastavení provozu směšovacího ventilu na potřeby zařízení připojeného na výstup regulovaného okruhu, je u kompaktní kotlové sestavy R575 paralelní by-pass s manuálně ovládaným regulačním šroubením.
Tímto způsobem je možné zajistit určitou recirkulaci vody ze zpátečky do přívodu i v případě, že je směšovací ventil v poloze plně otevřeno. Nastavení regulačního šroubení se provádí imbusovým klíčem po odšroubování ochranného víčka.


Charakteristika diferenčního ventilu

Z diagramu charakteristiky oběhového čerpadla určíme maximální dopravní výšku pro požadovaný průtok a zvolenou rychlost. Diferenční ventil nastavíme na hodnotu o 15% až 20% nižší.

Max. zkušební tlak 10 bar (1 MPa)
Max. diferenční tlak 60 kPa (6m H2O)
Regulační rozsah 10-60 kPa (1-6 m H2O)


GRAF - Charakteristika čerpadla


V1', V2' a V3' - Zcela uzavřený by-pass
V1'', V2'' a V3'' - Zcela otevřený by-pass


GIACOMINI CZECH, s.r.o.
logo GIACOMINI CZECH, s.r.o.

Firma GIACOMINI S.p.A. je jedním z předních světových výrobců mosazných topenářských armatur. Hlavním cílem všech výrobků a systémů značky GIACOMINI, ať již v oblasti vytápění anebo v oblasti chlazení, je dosažení tepelné pohody u co možná největšího ...