Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Amper - jednotka Vašeho úspěchu!

Amper 2007 přesáhne rozlohou 20 tisíc m2. Historicky tak půjde o největší veletrh elektrotechniky a elektroniky, který se kdy konal ve střední a východní Evropě. Aktuální informace z příprav jeho jubilejního 15. ročníku naleznete v následujícím článku.

Letošní ročník veletrhu AMPER, který proběhne v termínu 27. - 30. 3. 2007 v Pražském veletržním areálu v Letňanech, bude skutečným svátkem vědy, techniky a obchodu. Zájem firem z oblastí elektrotechniky a elektroniky o navazování kontaktů a vytváření nových obchodních příležitostí na území České republiky zaznamenává již řadu let trvalý vzestup. Stejně jako v posledních šesti letech roste produkce elektroniky a elektrotechniky v České republice, roste i veletrh AMPER. V loňském roce se podařilo překonat hranici 800 vystavujících firem a veletrh překročil také 18 000m2 objednané veletržní plochy. Již ke konci měsíce ledna t.r. byly ovšem dosažené úspěchy roku 2006 zapomenuty. AMPER 2007 přesáhl rozlohou čisté výstavní plochy 20 000m2 a další zájemci o účast registruje veletržní správa každý den.

Na veletrhu AMPER se budou prezentovat firmy přibližně z 30ti zemí celého světa, přičemž letos poprvé bude zastoupeno také Bulharsko a Srbsko. Návštěvníkům se představí přibližně 150 zahraničních firem, v největším počtu z Německa, což je způsobeno především teritoriální blízkostí dodavatelů a jejich zákazníků i kapitálovou účastí německých firem v podnicích elektrotechniky v České republice.

V roce 2006 se ustálila oborová struktura veletrhu, která nabízí ucelenou prezentaci firem z nejdůležitějších odvětví soudobé elektrotechniky a elektroniky. Elektrické prvky a moduly, zařízení pro výrobu a rozvod el. energie, stejně jako např. elektroinstalační technika či osvětlovací technika mají ve struktuře české elektrotechniky i veletrhu AMPER stabilní postavení. Razantní navýšení intenzity zájmu o účast eviduje obor automatizační, řídicí a regulační techniky. Na tuzemském trhu působí většina významných světových společností, které se produkcí a dodávkami automatizační a regulační techniky zabývají. Jejich zájem o prezentaci na veletrhu AMPER si vyžádá výstavbu nové haly č. 8., která vyroste na ploše nejméně 3 200m2. Nově byla nomenklatura v loňském roce rozšířena o oblast telekomunikací, síťových služeb, radiokomunikační techniky, zvukové a obrazové techniky, ale také výpočetní techniky. Česká republika se prostřednictvím nadnárodních společností zařadila mezi teritoria s rozvinutou produkcí konkurenceschopné výpočetní techniky a v následujících letech se ukáže, zda se tato skutečnost odrazí i v množství vystavovatelů uvedeného oboru na veletrhu AMPER.

Každá vystavující firma může sama zvolit formu a rozsah prezentace. Charakter veletrhu AMPER 2007 budou již tradičně dotvářet odborné semináře, konference, soutěž o nejpřínosnější exponát, řada obchodních setkání, samozřejmostí je pozvání významných osobností vědeckého a společenského světa. Každý z uvedených momentů veletržního dění poskytuje další prostor a nové komunikační možnosti, které mohou být nástrojem prosazení a prezentace vystavovatelů. Jmenujme alespoň některé nejdůležitější body programu:

Mezi tradiční události pořádané v rámci veletrhu AMPER patří jistě celostátní setkání elektrotechniků ČR s názvem Volt, které se v roce 2007 uskuteční již potřinácté. Další významnou událostí je Konference o vzdělávání a kvalifikaci v elektrotechnice a kvalitě montáží, pořádaná Elektrotechnickým zkušebním ústavem Praha ve spolupráci s Unií elektrotechniků ČR. Nebude chybět ani Sněm Unie elektrotechniků ČR, neméně zajímavá bude konference společnosti Moeller Elektrotechnika s bohatým programem či konference na téma Bezpečnost strojů a strojních zařízení v organizaci společnosti Schneider Electric CZ a UNIT Pardubice. Diskusní fórum o současných problémech a perspektivách elektrotechniky vyhlašuje FCC Public. L.P. Elektro pozve odborné návštěvníky veletrhu každý den na snídani spojenou s aktuálními tématy, jako jsou normy požární bezpečnosti staveb a instalace kabelů, ochrana fotovoltaických aplikací či měření přepěťových ochran.

Nedílnou součástí veletrhu je i tradiční a prestižní soutěž o nejlepší exponát veletrhu - "ZLATÝ AMPER 2007". Každoročně je nominováno zhruba 30 přínosných a inovativních výrobků, jejichž kvality pak přímo na veletrhu zhodnotí odborná komise ve spolupráci s ČVUT v Praze. Očekávanou událostí v roce 2007 bude prestižní galavečer, koncipovaný jako oslava patnáctileté tradice veletrhu a poděkování všem účastníkům za často i několikaletou účast.

Všem, kteří se zajímají o aktuální informace předcházející veletrh, doporučujeme sledovat stránky www.amper.cz, kde je možné dozvědět se to podstatné o přípravách a plánovaném průběhu veletrhu AMPER. Těšíme se již v tuto chvíli na setkání se všemi vystavovateli i návštěvníky.

 
 
Reklama