Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nízkoteplotní kompaktní infrazářič KASPO

Dlouholetý český výrobce světlých keramických infrazářičů, firma KASPO, vyvinula jeden z nejnovějších výrobků v oblasti nízkoteplotních infrazářičů. Tento výrobek představuje, ať už se jedná o konstrukci, použité materiály, nebo hodnoty spalin, špičku ve svém oboru.

Použitím přetlakového hořáku vlastní konstrukce s keramickou destičkou dosahuje hodnot spalin na úrovni hodnot pro zelenou známku. Infrazářič je dodáván jako stavebnicový systém dvou a čtyřmetrových modulů které se snadno spojují a zavěšují na určené místo.

Infrazářič KASPO KOMPAKT sestává z:

  • hořákové rekuperační komory s odkouřením
  • sálavého pasu se závěsy

Hořáková rekuperační komora

Plyn je spalován pomocí tlakového hořáku (2) KASPO s keramickou destičkou. Na ústí hořákové hlavy jsou osazeny zapalovací (9) a ionizační (8) elektrody. Elektronické ovládání hořáku (6) společně s manostatem spalovacího vzduchu, manostatem podtlaku v topném potrubí a manostatem tlaku v potrubí odtahu spalin jsou umístěny na rozvodné desce na hořáku. Silnoproudý rozvaděč s řídícím mikroprocesorem je umístěn v hale v dosahu obsluhy. Přívod spalovacího vzduchu zajišťuje radiální ventilátor (3) s regulovatelným průtokem vzduchu. Hořák je osazen do směšovací komory (1) a je zaústěn do potrubí prvního modulu infrazářiče. První část potrubí je dvojitá (24-trubka v trubce) a na konci dvojité části je vnější plášť ještě ochráněn nerezovou vložkou. V tomto prvním modulu dochází k míchání cirkulujících a čerstvých spalin. Míchání je usměrňováno tak, aby rozložení teplot po délce infrazářiče bylo rovnoměrné.

Potřebná cirkulace spalin je dosahována pomocí radiálního ventilátoru (10), který je součástí rekuperační komory. Spaliny nasávané ze sálavého potrubí jsou vyfukovány do komory, část z nich (cca 10 procent) je odváděna do komína (14) a zbylých 90 procent pokračuje v cirkulaci a míchá se s nově vznikajícími spalinami. Při vypnutí hořáku cirkulující spaliny odevzdávají teplo až do vychlazení. Maximální povrchová teplota sálavé plochy je nastavitelná podle potřeb provozovatele. Jako optimální se standardně nastavuje 250 °C.

Sálavé pásy

Sálavé pásy jsou čtyř, nebo dvoumetrové samonosné moduly, sestávající z topného potrubí a tepelně izolovaného zákrytu. Topné potrubí je opatřeno nátěrem s vysokou emisivitou, ovšem pouze ve spodní části tak, aby bylo zamezeno sálání směrem nahoru.


(po kliknutí se obrázek zvětší)

Dále jsou v každém spoji osazeny tzv. vrtule, zajišťující rotování proudu vzduchu v potrubí. Bez těchto úprav totiž dochází k jevu, kdy topné potrubí sálá z největší části směrem nahoru, navíc je teplota nad potrubím o cca 50 °C vyšší, než na spodní části, tedy tam kde je sálání nejvíce žádoucí. Kryt sálavých pasů je vyroben z AlZn plechu s ochranným lakem (šedostříbrná barva, na přání je možno dodat kryt v dalších 15ti odstínech).


TQM Opava

Regulace

Každý kompaktní infrazářič KASPO je standardně osazen regulační soustavou, sestávající z hořákové zapalovací a jistící automatiky Honeywell a rozvaděče s volně programovatelným mikroprocesorem. Zapalovací automatika společně s plynovým multiblokem Honeywell zajišťuje bezpečný start i chod přetlakového hořáku, veškerá další regulace zářiče je zajištěna mikroprocesorem. Ten zajišťuje tyto funkce:

  • řízení teploty v hale v týdenním režimu
  • běh cirkulačního ventilátoru
  • spuštění hořáku
  • plynulá regulace povrchové teploty cirkulačního potrubí
  • doběh cirkulačního ventilátoru
  • el. jištění všech přístrojů a spotřebičů
  • signalizace chodu a poruch
  • přenos dat do centrálního velína

Software mikroprocesoru je speciálně vyvinut s ohledem na zabezpečení chodu celého systému a především plynule reguluje výkon kompaktních zářičů. Ten je nastavován v závislosti na aktuální dosažené teplotě v hale a na požadované teplotě v hale. Regulace efektivně využívá možnosti zářič provozovat na minimální potřebný výkon a rovněž brání prudkým teplotním změnám. V tomto režimu je zajištěna maximální účinnost a minimální teplotní namáhání konstrukce zářiče, což je hlavní parametr pro zajištění max. životnosti infrazářiče. Program regulátoru může být doplněn softwarem, centrálním programovým dispečinkem pro ovládání několika kompaktních infrazářičů KASPO z jednoho nadřazeného PC.

Tímto unikátním řešením je zajištěn vysoce komfortní způsob přenosu tepelné energie od sálavých ploch infrazářiče na požadovaná místa v pracovní oblasti. Teplota v pracovní oblasti je výslednou teplotou sálavé složky a teploty vzduchu, měřená kulovým snímačem teploty. Hořák pracuje systémem zapnuto/vypnuto, ale celý infrazářič je kontinuálně v chodu a sálavý pás je nahříván na přesně danou potřebnou teplotu. Tímto řešením je minimalizováno nerovnoměrné pociťování teploty sálavé složky při cyklickém natápění infrazářiče, a zároveň je možno sledovat a garantovat maximální teplotu sálavých ploch, omezenou např. požárními předpisy pro daný vytápěný prostor. Samozřejmostí je týdenní časový režim.

 
 
Reklama