Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Revitalizace panelové výstavby vč. dotací a podpor

Revitalizace panelové výstavby vč. dotací a podpor je téma, kterému se bude věnovat veletrh PANELOVÝ DŮM A BYT ve dnech 22.-24. února 2007 a dvoudenní konference CEEERES 07, která proběhne 22.-23. února 2007 v Praze - Holešovicích.

Zaměření konference je dáno snahou pomoci všem zúčastněným (projektanti, realizační firmy, obyvatelé bytů) vyhnout se chybám při revitalizaci a proto bude vedle financí věnována zvláštní pozornost chybám při revitalizaci a jak jim předcházet.

Dotace a program Panel

S počátkem roku 2007 začíná i sedmileté plánovací období Evropské Unie. To nám přinese i mnoho dotačních titulů, které bude možné využívat i pro financování úspor energií a využívání obnovitelných zdrojů. Vedle státního programu PANEL bude možné pro revitalizaci panelových domů využívat i tyto dotace. Přesné podmínky však zatím nejsou známy a tak na konferenci CEEERES 07 vystoupí i zástupci ministerstev a státních agentur, které seznámí posluchače s aktuálním stavem možností dotací tak, jak v době konference budou již nastaveny a nebo jak budou připravovány.

Financování

Na státní dotace a podpory logicky navazuje téma financování revitalizací, kterému se bude také konference věnovat. Vedle možností úvěrů se účastníci konference seznámí s praktickými zkušenostmi z financování revitalizací i s problémy, na které se v této oblasti naráží.

Pro uživatele i odborníky

Konference je určena nejen odborníkům z řad projektantů, realizačních firem a správců objektů, ale i laikům - obyvatelům panelových bytů. Na konferenci vystoupí řada předních odborníků na konkrétní témata a přednesou příspěvky, kde se budou věnovat příkladům z praxe. Tak se odborníci budou moci poučit i z chyb jiných a laici naopak budou informováni, čemu se vyhnout a nebo na co si dát při revitalizaci pozor. V přednáškách zazní témata z požární techniky - Příčiny a důsledky požárů a jak jim předcházet, nebezpečí mikroorganismů se budou věnovat přednášející v příspěvcích na téma okna, větrání, rozvody vody i jinde.

Jistě velmi zajímavými budou přednášky rozebírající příčiny destrukce zateplovacích systémů, jak jim předcházet a jak je, v případě, že k destrukci dojde, sanovat.

Oblasti zájmu při regeneraci panelových domů

V průběhu posledních 15 let, kdy se regenerace panelových domů provádí, byl postupně kladen důraz na různé oblasti. Velkým problémem panelových domů byly ploché střechy, které se s nástupem nových materiálů a zateplování stávají bezproblémovými. K úsporám tepla vedlo utěsňování dřevěných oken a zejména zavádění regulace vč. osazení termoregulačních ventilů a poměrového měření tepla. Výměna rozvodů vody a kanalizace se provádí postupně tak, jak tyto rozvody dožijí. (Bohužel málokde montážní firmy instalují spolu s rozvody i tepelné izolace o tloušťkách požadovaných vyhláškou.) Poslední etapou, která v současné době probíhá, je zateplování plášťů budov a výměna oken. Zejména okna a okenní konstrukce prodělaly v několika málo posledních letech bouřlivý vývoj. Bohužel mnoho firem tento vývoj nezachytilo a stále ještě nabízejí okna, která nevyhovují současným normám a požadavkům na okna.

Větrání

Budoucím velký tématem panelových domů bude pravděpodobně větrání. Dnes instalovaná plastová okna jsou velmi těsná a aplikování krátkého a intenzivního větrání, jak doposud někteří "odborníci" doporučují, je nereálné. Člověk potřebuje minimálně 25 m3 vzduchu za hodinu. Tito "odborníci" obvykle proto doporučují cca 1x za hodnu krátce a intenzivně větrat. Je však nutné si uvědomit, že toto doporučení se vztahuje na celou dobu, kdy v bytě pobývají lidé, tedy i v noci. A dovedete si představit, že by si někdo dával po hodině budík, aby vyvětral? Výsledkem pak je celonočně pootevřené okno, čímž jednak uniká z bytu velmi tepla a pak také je eliminována důležitá funkce okna - zvukový útlum.

Proto lze očekávat, že majitelé bytů budou vyžadovat účinné a příjemné větrání, kterým může být větrání s rekuperací, vždy pro každý byt samostatně. Toto je technicky řešitelné a první zkušenosti jistě na konferenci zazní.

Využívání obnovitelných zdrojů tepla

Úspory tepla i potřeba chránit životní prostředí vedou i ke snahám využívat obnovitelné zdroje energie. U panelových domů je však toto obtížné. Využitím slunečních kolektorů je sice možné připravit teplou vodu,avšak v letním období, kdy je nejekonomičtější příprava TV solárně, většina obyvatel domu odjede na dovolenou či z jiného důvodu v domě nepobývají.

Využití tepelných čerpadel pro vytápění je většinou nereálné, protože je potřeba relativně velké množství hlubokých a drahých zemních vrtů či jiný zdroj prvotní energie.

Zajímavým nápadem však je například využívání tepelných čerpadel pro přípravu teplé vody, kde jako prvotní zdroj tepla slouží teplo ze splaškové vody.

Pozvání

Všechny zájemce o konferenci na ni zveme. Pokud se domníváte, že máte zajímavé téma, můžete ještě zaslat obsah přednášky. Pokud ji přípravný výbor bude považovat za zajímavou, zařadí ji ještě na program konference.

Prosíme i zájemce z řad posluchačů - obyvatel a správců bytů, projektantů, realizačních firem i dalších, aby se přihlásili na uvedený e-mail co nejdříve, abychom mohli rezervovat dostatečně velký sál pro konferenci.

Obrázek 1 dokumentuje, jak se také stavělo. Na fotografii je vidět balkon na střeše (zvětšeno v detailu).

Obrázek 2 ukazuje nezateplený a zateplený panelový dům a na obr. 3 je termogram tohoto domu.


Obrázek 1
 
Obrázek 2


Obrázek 3

 
 
Reklama