Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Informace o přípravách a odborný doprovodný program XIV. ročníku mezinárodní výstavy Infotherma 2007

XIV. ročník mezinárodní výstavy Infotherma se uskuteční v Ostravě na výstavišti Černá louka ve dnech 15. - 18. ledna 2007. Odborný doprovodný program bude tamtéž probíhat denně od 9.00 - 18.00 hod. a uskuteční se pod záštitou ministerstev životního prostředí, průmyslu a obchodu, zemědělství a České energetické agentury.

Vzhledem k rekonstrukci frýdlantského výstaviště, kde se předcházejících třináct ročníků Infothermy konalo, uskuteční se poprvé XIV. ročník Infothermy 2007 na Výstavišti Černá louka v Ostravě.

Výstava a odborné doprovodné akce budou od 15.-18. ledna 2007, denně od 9. -18 hod. a uskuteční se pod záštitou Ministerstva životního prostředí ČR, Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, Ministerstva pro místní rozvoj ČR, Ministerstva zemědělství ČR a České energetické agentury.

Mediálními partnery výstav Infotherma je 33 českých a slovenských časopisů zaměřených k nomenklatuře výstavy, rozhlas, celostátní deníky MF Dnes, PRÁVO a odborné internetové portály.

Větší plochy ostravského výstaviště umožnily přijat o padesát více vystavovatelů, než tomu bylo na předešlé výstavě. I tak nebylo možno uspokojit všechny zájemce. Přes 300 domácích a zahraničních firem a organizací zcela zaplní čtyři pavilony ostravského výstaviště.

Do pavilonu plných nejrůznějších technických novinek a služeb, budou návštěvníci vstupovat přes expozici, která se bude snažit ukázat od prehistorických dob snahu člověka podmanit si oheň a další zdroje energie, které mu příroda nabízí. Kromě exponátů ze čtyř českých a jednoho polského muzea se zde také představí špičkové novinky předních výrobců otopných systémů.

Základní nomenklatura výstavy se prakticky od prvního ročníku v roce 1994 nemění a její zaměření je na ekologické a ekonomické vytápění, úspory energie a využívání obnovitelných zdrojů v malých a středních objektech. Náplň každého ročníku se však snaží operativně reagovat na aktuální situaci v tomto oboru. Vzhledem k trvalému růstu cen ušlechtilých paliv, bude Infotherma 2007 zcela ve znamení úspor energie a využívání obnovitelných zdrojů. Tomu bude odpovídat skladba vystavovatelů a prostory, které jsou věnovány jednotlivým oborům. Vystavovány budou především nové otopné systémy s vysokou účinností a maximální šetrnosti k životnímu prostředí. Platí to i o nových generacích kotlů na tuhá paliva s kterými se zde představí 23 vystavovatelů. Nejpočetnější skupinou vystavovatelů budou firmy se zateplováním objektů a tepelně izolačními materiály. Úspora energie se jen těžko realizuje bez měřící a regulační techniky. Na Infothermě 2007 se s tímto sortimentem představí 33 firem.

Druhou nosnou tématikou výstavy budou technologie a programy zabývající se využíváním obnovitelných zdrojů. Nejvíce zde budou, u jednatřiceti vystavovatelů, zastoupena tepelná čerpadla a u čtyřiadvaceti firem sluneční kolektory a fotovoltacické články. Jedním z velice perspektivním zdrojům obnovitelné energie jsou bioplynové stanice, které převážně ze zemědělských odpadů řeší nejen výroby el. energie a tepla, ale výrazně se mohou podílet na podpoře zemědělské prvovýroby a ekologii krajiny. Během příštích let by mělo být v republice vybudováno okolo 100 bioplynových stanic. V jedné z největších expozic výstavy budou soustředěny firmy, které se zabývají projekcí, realizací a provozem bioplynových stanic.

Nejlevnější je energie, která se nemusí vůbec vyrobit. Pod tímto sloganem je pojat jeden ze čtyř pavilonu výstavy Infotherma 2007. Největší expozicí zde bude společný stánek firem, které projektují a realizují nízkoenergetické a pasivní domy, kde je možno šetřit až 80 % energie. Pavilon je doplněn expozicemi s termoregulačními okny, izolačními dveřmi, vraty apod.

Na Infothermě se již tradičně dávají dostaveníčko domácí a zahraniční výrobci a prodejci krbů, krbových vložek, kachláků a jejich modifikací. Vzhledem ke zdražovaní ušlechtilých paliv se stávají krby v posledních létech významným úsporným otopným systémem, zvláště jejich modifikace, které využívají "odpadní teplo" pro teplovodní nebo horkovzdušné vytápění celých objektů. Takto upravené krby představují vysokou účinnost využití paliva a zachovávají estetickou stránku otevřeného ohně.

O tom, že postavit poctivý klasický kachlák představuje skutečný fortel a znalost řemesla se budou moci návštěvníci přímo přesvědčit na výstavě, kde mistr kachlář bude čtyři dny realizovat jeho výstavbu.

Na výstavě se také představí firmy s infračerveným vytápěním, saunami, saunovými kamny, se solárními rekuperátory anebo s palivovými články na vytápění rodinných domů vodíkem.

K výstavám Infotherma již od prvního ročníku neodmyslitelně patří přednášky, semináře, konference a poradenství. V rámci odborného doprovodného programu je pro návštěvníky XIV. ročníku připraveno čtrnáct seminářů a přednášek, diskusní fórum a integrované poradenské středisko. Lektorský sbor ze zástupců jednotlivých ministerstev, České energetické agentury, Státního fondu životního prostředí, Hospodářské komory, odborných svazů, vysokých škol a dalších odborníků zde budou po celou dobu výstavy poskytovat nejrůznější technické, legislativní i ekonomické informace. Formou instruktáží se bude například hovořit, jak a z kterých státních a evropských fondů je možno získat dotace na ekologické vytápění apod. Pro starosty obcí a měst, správce majetku a další pracovníky veřejné správy je připraven pracovní seminář, kde zástupci jednotlivých ministerstev, České energetické agentury, Státní energetické inspekce a Moravskoslezského kraje budou hovořit o zpracování energetických certifikátů budov o energetických auditech, možnostech získávání dotací a subvencí ze státních a evropských fondů a o zkušenostech s uplatňováním nejrůznějších projektů na ekologické a ekonomické vytápění.

Snahou je, aby výstavy Infotherma byly nejen přehlídkou špičkových technických novinek a služeb, společenskou událostí, ale i místem fundovaných debat, diskuzí a výměn názorů. Byli bychom rádi, kdyby byly zdrojem praktických informací a podnětů pro představitele, kteří připravují a schvalují nejrůznější energetické koncepce, nařízení, vyhlášky, normy, daňová opatření a dotační tituly. Předešlo by se tak nejednomu chybnému rozhodnutí, kterých jsme byli svědky v uplynulých létech a na které doplácejí především uživatelé.

Technicky nejzajímavější expozici budou opět vybírat v anketě návštěvníci výstavy. Na Infothermě 2006 dostala nejvíce hlasů expozice firmy DAKON, s.r.o. Krnov a odměnou pro vylosovaného návštěvníka byl týdenní pobyt pro dvě osoby v luxusním beskydském hotelu. Pro vítěze vylosovaného návštěvníka na Infothermě 2007 je připraven letecký výlet do Vídně pro dvě osoby.

O výstavy a odborné doprovodné programy je každoročně značný zájem, jak ze strany vystavovatelů, tak i návštěvníků. Každoročně přijde výstavu shlédnout okolo dvacetitisíc zájemců. Na uplynulých třinácti ročnících se zde prezentovalo 2 836 domácích a zahraničních firem a výstavy shlédlo 324 516 návštěvníků.

Výstavy Infotherma jsou největšími specializovanými topenářskými výstavami v ČR a SR věnované ekologickému a ekonomickému vytápění malých a středních objektů.


Odborný doprovodný program Infothermy 2007

Pondělí 15. ledna 2007

Tisková konference

10.00 - 11.30 Strategie cenové politiky ušlechtilých paliv.
Státní a evropská podpora obnovitelných zdrojů energie.
Harmonizace ekonomického s ekologickým vytápěním podle pojetí jednotlivých oborů.
Příprava ekologické daně.

MPO, MŽP, MZe, MMR, ČEA, SEI, HK, Moravskoslezský kraj

Diskusní fórum

12.00 hod. Decentralizace finančních prostředků na úspory a využívání obnovitelných zdrojů ze státních fondů a prostředků EU na kraje.
Problematika nízkého čerpání z fondů z EU na ekologické a energetické programy.
Cíle a poslání Krajských energetických agentur.
Specifika možností Moravskoslezského kraje ve využívání obnovitelných zdrojů energie (důlní metan,termální vody, energetické využití komunálních odpadů ve spalovnách, biomasa apod.).

Odborný garant: MPO, MŽP, MZe, MMR, ČEA, SEI, HK, Moravskoslezský kraj, Výzkumné energetické centrum VŠB TU Ostrava

Úterý 16. ledna 2007

Semináře

09.30 - 12.50 Kotle a technologie na spalování biomasy
09.30 - 10.00 Energetická biomasa - významný zdroj obnovitelné energie
10.00 - 10.20 Technologie firmy Verner a.s. Červený Kostelec
10.25 - 10.45 Technologie firmy ŽDB a.s, Závod top. techniky Viadrus Bohumín
10.50 - 11.10 Technologie firmy Dakon s.r.o. Krnov
11.15 - 11.35 Technologie firmy Hamont - Contracting and Trading s.r.o. Sedliště
11.40 - 12.00 Technologie firmy Atmos Bělá pod Bezdězem
12.05 - 12.25 Technologie firmy Ponast s.r.o. Valašské Meziříčí
12.30 - 12.50 Technologie firmy Ling Krnov s.r.o.

Odborný garant k bloku přednášek: Hydroterm Palkovice

13.00 - 13.55 Využití infrazáření pro vytápění rodinných domků
(Odborný garant: Redwell Praha)
14.00 - 15.00 Novinky solárních systémů pro malé a střední objekty
(Odborný garant: MMM - solar Ostrava)
15.10 - 16.30 Program pro výpočet tepelného auditu oken
(Odborný garant: Více než okna Ostrava)

Středa 17. ledna 2007

Semináře

09.15 - 12.50 Izolace staveb - cesta k úsporám energií
  • zateplovací systémy obvodových plášťů - Sedláček, izolace staveb spol. s r.o. Zlín
  • izolační materiály z pěnového polystyrénu - Bachl s.r.o. Brno
  • izolační materiály z minerální a skelné vlny - Saint-Gobain Orsil s.r.o. Častolovice
  • zateplení šikmých střech a podkroví - Sedláček, izolace staveb spol. s r.o. Zlín
  • střešní okna - Velux Česká republika s.r.o. Brno
  • parotěsné a difúzní fólie - Dörken s.r.o. Praha
  • izolace plochých střech - Vedag-ČR spol. s r.o. Praha
  • zateplovací systém VISCO - Montako s.r.o. Kralupy nad Vltavou

Odborný garant k bloku přednášek: SEDLÁČEK izolace staveb spol. s r.o. Zlín

13.00 - 13.55 Využití a akumulace tepelné energie z obnovitelných zdrojů.
Regulace teplé užitkové vody a topné vody pro rodinné domky, penziony, malé a střední objekty.
(Odborný garant: Rolf Prostřední Bečva)
14.00 - 14.55 Vytápění rodinných domů a nájemních bytů při uplatnění aktivní role uživatelů na řízení režimu vytápění.
(Odborný garant: VŠB TU Ostrava)
15.00 - 15.55 Moderní trendy vytápění s minimalizaci spotřeby energie.
(Odborný garant: VŠB TU Ostrava)
16.00 - 17.00 Dimenzování solárních systémů pro přípravu teplé vody a praktické zkušenosti z provozu
(Odborný garant: Regulus, s.r.o. Praha)

Čtvrtek 18. ledna 2007

Pracovní seminář pro starosty obcí a měst, správce majetku a další pracovníky veřejné správy.

09.30 - 11.50 Metodika zpracování žádostí na jednotlivé formy dotací a subvencí ze státních a evropských fondů ve vztahu k úsporám a využívání obnovitelných zdrojů energie.
Provozní a ekonomické výsledky realizovaných projektů za pomocí státních a evropských fondů.
Poslání Krajských energetických agentur ve vztahu k obecním, městským a krajským samosprávám.
Zkušenosti se zpracováním energetických certifikátů budov. Energetické audity.

Odborný garant: Ministerstvo životního prostředí ČR, Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, Ministerstvo zemědělství ČR, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Česká energetická agentura, Státní energetická inspekce, Moravskoslezský kraj

12.00 - 13.00 Izolace domu - dobrá a návratná investice
(Odborný garant: Stomix Ostrava, s.r.o.)


(po kliknutí se obrázek zvětší)
Plánek výstaviště

 
 
Reklama