Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Perspektiva i pro regiony - administrativní budovy míří stále častěji mimo hlavní město

Na nedostatek kanceláří si tuzemští nájemci rozhodně nemohou stěžovat. K dispozici dnes mají skoro dva miliony metrů čtverečních prostor první kategorie a další objekty se budují. Přitom nabídka poměrně výrazně převyšuje poptávku.

Novým trendem je orientace developerů na regiony, administrativní budovy rostou v Brně, Plzni či Ostravě. Novému vývoji se věnuje proto také veletrh URBIS INVEST v Brně.

Developeři a investoři přes rostoucí rozdíl mezi poptávkou a nabídkou stále zjevně sázejí na dobré ekonomické výhledy České republiky a její strategickou polohu uprostřed Evropy. Z letos dokončených projektů je dobré připomenout například Luxemburg Plaza, Diamond Point, Palác Křižík či Smíchov Gate v Praze, Business Park A,B a Spielberg Office Park v Brně či Axis Office Park v Ostravě. Některé projekty jsou dokončeny již zcela, některé teprve částečně.

Roste tlak na nájemné

Volných kanceláří je stále více, míra neobsazenosti se podle různých odhadů pohybuje mezi devíti a 11 procenty. V některých lokalitách nájemné spíše stagnuje, někde reálně dokonce klesá a to díky různým pobídkám a bonusům jako jsou nájemní prázdniny, příspěvky na stěhování, financování vnitřních úprav a podobně. Samotní nájemci ale z tohoto relativního poklesu profitují jen málo. Na druhé straně jim totiž výrazně stouply režijní náklady (osvit, vytápění a úklid společných prostor, pojištění, ostraha a další). Výše nájemného se odvíjí zejména od lokality.

Nabídka dále poroste, v Praze i mimo ni

Podle některých odhadů jenom v hlavním městě budou letos dokončeny administrativní komplexy o výměře 160 tisíc metrů čtverečních. V roce 2007 se předpokládá přírůstek dokonce přes 250 tisíc metrů. Dokončeny totiž budou velké projekty jako třeba pankrácká City Tower či třetí budova karlínského nábřežního komplexu Amazon Court.

Stavební aktivita je patrná také v regionech. V tomto ohledu je živo zejména v Plzni a Brně - tady jsou rozestavěny budovy Avalon, respektive Spielberk, kde už sídlí první nájemci. Staví se také na území ostravské průmyslové aglomerace. Například společnost Skanska hodlá letos na kanceláře přestavět někdejší obchodní dům Terč v Ostravě-Porubě. "Regiony jsou pro investory stále zajímavější," míní Jaromír Smetana ze společnosti DTZ Zadelhof Tie Leung.

Miliardová investice v Brně

Jako příklad rozsáhlé investice do administrativních prostor v regionech může být plánovaný projekt v brněnské městské části Slatina, kde by mělo do 15 let vyrůst administrativní centrum s pronajímatelnou plochou 100 tisíc metrů čtverečních. Za zhruba 1,5 miliardy korun ho plánuje postavit společnost Areal Slatina. "V areálu by pak mohlo působit až 400 společností s několika tisíci zaměstnanci," říká finanční ředitel této společnosti Petr Hladík. Původní slévárna Roučka z 20. let se po revoluci začala měnit na multifunkční areál. Nyní je v něm 25 tisíc metů čtverečních skladovacích, 15 tisíc metrů čtverečních výrobních a 9500 metrů čtverečních kancelářských ploch.

Kanceláře i na veletrhu

Jelikož je tedy téma administrativních center stále aktuální, bude se mu věnovat i nadcházející ročník veletrhu URBIS INVEST v Brně, který se uskuteční v dubnu příštího roku. Letošní téma se týkalo inteligentních budov, tedy zejména toho, jak spravovat budovy tak, aby se ušetřily náklady nejen na energie. V příštím roce se do Brna sjedou odborníci, aby hovořili nejen o tematice výstavby administrativních budov, ale i o developmentu multifunkčních center nebo rezidenčního bydlení. V rámci doprovodného programu URBIS INVESTU bude věnován široký prostor rovněž problematice brownfields či rozvoji průmyslových parků.

 
 
Reklama