Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Aktivní řízení teploty v rozvaděčích (II)

V minulém článku jsme se zabývali teoretickou stránkou návrhu aktivního chlazení rozvaděčů. Tento článek vyvolal u odborné elektrotechnické veřejnosti velký ohlas a zájem o program na výpočet oteplení v rozvaděčích. Díky němu bylo již několik desítek klimatizačních jednotek a výměníků vzduch/voda do rozvaděčových skříní namontováno a fungují k naprosté spokojenosti uživatelů. Firma SCHRACK ENERGIETECHNIK tak díky tomu zařadila do svého sortimentu kompletní produktovou paletu těchto jednotek, o čemž svědčí aktuální katalog skříňových rozvaděčů, ve kterém je této problematice věnována nemalá část. Pro ty, ke komu se tento zcela nový katalog ještě nedostal, máme následující přehled dodávaných jednotek.


Malé klimatizační jednotky

Stropní klimatizační jednotka

Klimatizační jednotky je možno požadovat v provedení pro montáž na boční stěnu nebo dveře rozvaděče. Další možností je provedení pro montáž na horní stěnu rozvaděče. Jednotky pro montáž na stěnu nebo dveře rozvaděče jsou ve velké škále chladících výkonů a to od 220 W až do 4000 W. Jednotky pro montáž na horní část rozvaděče jsou dodávány ve výkonech 810 W až 3000 W. Jednotky pro montáž na dveře rozvaděče je možno dodat i v provedení pro částečně zapuštěnou montáž. Při návrhu aktivního chlazení pomocí klimatizační jednotky je jedním z limitujících faktorů teplota okolí, která by neměla přesáhnout 55 °C. U některých jednotek s nižšími výkony je teplota okolí limitována hranicí 45 respektive 50°C. Další věcí, kterou je při použití klimatizační jednotky nutno vyřešit je odvod kondenzátu. Kondenzát je z jednotky odváděn trubkou, na kterou je možno nasadit hadici a kondenzát jímat do nádoby, kterou je potřeba čas od času vyprázdnit. Pokud by se toto zdálo být neuspokojivé, je možno použít externí odpařovač kondenzátu, který se namontuje pod klimatizační jednotku a v něm pak samočinně dochází k odpaření kondenzované vody. Toto řešení pak zajistí maximální komfort.


Odpařovač kondenzátu

Stropní výměník


Výměníky

Problém s odvodem kondenzátu nenastává, pokud se pro aktivní chlazení rozvaděče použije výměník vzduch/voda. Tyto jednotky se používají zpravidla v případech, kdy teplota okolí rozvaděče přesahuje 50 nebo 55°C. Tyto jednotky jsou schopny spolehlivě pracovat až do teplot okolí 70°C. Samozřejmě v závislosti na teplotě chladící vody. Jejich nasazení přichází do úvahy v prostorech, kde je vysoká prašnost a vysoká teplota, tj. v cihelnách, slévárnách, lomech a podobně.

Pomocí těchto jednotek je možno zajistit optimální teplotní podmínky i tam, kde k chlazení stačí i ventilátor s filtrem, ale dochází k častému zanášení filtrů prachem, který potom snižuje účinnost ventilátoru takřka na nulu. Výměna filtrů není náročnou operací, ale z mých vlastních zkušeností mohu potvrdit, že ve velmi prašných podmínkách a časté výměně filtrů je klasické chlazení ventilátory poněkud neekonomické. Setkal jsem se s případem, kdy sice v projektu byl navržen výměník vzduch/voda, ale finálový rozvaděč byl osazen jen ventilátorem s filtrem a za provozu bylo nutno filtry ventilátorů měnit po každé pracovní směně, tj. po 8 hodinách! a po 2 měsících se finanční náklady na provoz vyrovnaly navrženému řešení z projektu. Na tomto základě došel investor k závěru, že by bylo vhodnější zajistit chlazení jiným, tedy dříve navrženým způsobem. Navrhli jsme odpovídající výměník vzduch/voda, který byl napojen na stávající rozvod chladicí vody a bylo, jak se lidově říká, vystaráno. Od montáže již uplynulo 6 měsíců a zařízení si ještě nevyžádalo žádné další náklady na údržbu.

Pokud máte s aktivním řízením teploty zkušenosti, podělte se o ně s námi, nebo pokud potřebujete pomoci obraťte se s Vašimi dotazy na nás.

Schrack Energietechnik
Dolnoměcholupská 2, 102 00 Praha 10
Tel.:281 00 8 231-3, E-mail: praha@schrack.cz

 
 
Reklama