Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rodinný dům z desek CETRIS

Letošní rok se řadí v počtu zahájených bytových staveb na přední místo pomyslného žebříčku. Mezi nejzásadnější počáteční rozhodování před výstavbou vždy patří, pro jaký typ stavby se rozhodnout (tvar, dispozice). Důležitá je nejen technologie výstavby, rychlost realizace stavby, ale i její cena.

Komplexní nabídka montovaných občanských a bytových staveb polského dodavatele společnosti AmTech se sídlem v Glogowie se v současné době těší stále většímu zájmu právě v České republice. Jádrem všech staveb této firmy je konstrukční systém SUNDAY SYSTEM - nosná konstrukce se sestává z ocelových profilů zhotovených ze za studena ohýbaných plechů.

Rychlost realizace montovaných staveb je jednou ze základních výhod, ale zdaleka ne jedinou předností, ve které tento systém suché výstavby překonává "tradiční" způsoby výstavby.

 

Plusem montovaných staveb je i obrovská variabilita a univerzálnost na různé konstrukční a dispoziční řešení. V případě popisované stavby byla částečně využita možnost řešení půdorysu o šířce až 12 m bez mezilehlých podpor - vnitřních sloupů a stěn. Ze čtyř základních nosných profilů (C profily 90 a 140, U profily 90 a 140) jsou řešeny nejenom stěnové sestavy, ale i stropní a střešní konstrukce.

V podstatě jediná část stavby, která je řešena "standardně", jsou základové konstrukce. Zvolený typ rodinného domu (v nabídce firmy AmTech je přes 30 typových projektů) je nepodsklepený, založený na základové železobetonové desce a pasech.

Po nezbytné technologické přestávce (vyzrání základové konstrukce) byla zahájena samotná montáž hrubé stavby. Na staveniště byl dovezen potřebný materiál pro montáž nosného skeletu a opláštění v následujícím rozsahu:

  • nosná konstrukce - samotné profily C a U, předmontované sestavy (střešní příhradové vazníky) z výrobního závodu
  • spojovací materiál, výztuhy, pomocné profily
  • cementořískové desky CETRIS tl. 14 mm - vnější opláštění obvodových stěn.

V tomto případě byl veškerý materiál uložen na jednom nákladním vozidle! Montáž nosné stěnové ocelové konstrukce pro skupinu 6 montážníků znamenalo pracovní činnost na tři pracovní dny. Postup montáže je pro laika obdobný jako v případě realizace sádrokartonových příček - na odizolovanou část základové desky je položen a ukotven vodorovný U profil, stejný profil U ukončuje stěnu pod stropní (střešní) konstrukcí. Svislé prvky - sloupky průřezu C - tvoří rastr v osové vzdálenosti max. 625 mm pro přímé kotvení obkladových desek. Tuhost obvodové nosné stěny je před samotným opláštěním cementořískovou deskou CETRIS zvýšena vloženými vodorovnými pažníky a výztuhami, při montáži je stabilita stěny provizorně zajištěna bočními podpěrami. Pochopitelně při montáži stěn jsou respektovány polohy všech otvorů (oken a dveří) - ve stěně je připraven rám pro dodatečné vložení výplní.

V dalším kroku následovalo kompletování obvodové stěny - vnější opláštění cementotřískovou deskou CETRIS tl. 14 mm. Tento deskový materiál na bázi dřeva je využíván pro svoji vysokou odolnost vůči povětrnostním vlivům, nehořlavost, mrazuvzdornost. Samotná deska CETRIS příznivě zvyšuje i tuhost stěny v její rovině. Cementotřísková deska CETRIS je kotvena do svislých ocelových profilů vruty se zápustnou hlavou, desky jsou kladeny vždy s přiznanou spárou šíře min. 5 mm. Kompletní obložení obvodových stěn zvládla šestičlenná skupina pracovníků za dva pracovní dny.

Po zhotovení obvodového skeletu následuje montáž vodorovných nosníků (stropní konstrukce). Při výstavbě tohoto jednopodlažního rodinného domu byla další činností přímo montáž střešní konstrukce. Na základové desce byly zkompletovány předpřipravené střešní příhradové nosníky, jejichž spodní pás tvoří zároveň nosnou konstrukci vnitřního podhledu. Pro osazení vazníků nebylo zapotřebí žádné těžké mechanizace - 1 m nosníků váží cca 2-4 kg, hmotnost celého vazníku nepřesáhla 100 kg. Montáž takového ocelového krovu nepřesáhla tři pracovní dny.

 

Na střešní vazníky (osová vzdálenost max. 600 mm) byla shora položena dřevoštěpková deska (záklop) a další vrstvy střešního pláště - pojistná fólie, kontralatě, střešní latě a pálená krytina. Přesahující spodní pás střešního vazníku tvoří zároveň podkladní konstrukci pro venkovní podbití přesahu střechy.Kompletní pokládka střešního pláště včetně klempířských prací, osazení bleskosvodu byla zvládnuta za osm dní.

Hrubá stavba rodinného domu byla tedy vyřešena během jednoho měsíce, poté následovalo osazení výplní otvorů (dřevěných Eurooken), fasáda. Tato povrchová úprava byla samozřejmě řešena v souladu s doporučeným technologickým postupem: desky CETRIS byly ošetřeny základním nátěrem, na desky byly přilepeny a mechanicky přikotveny izolační polystyrenové desky tl. 60 mm. Přidaná tepelná izolace zvyšuje tepelný odpor celé stěnové konstrukce, posouvá rosný bod více k vnějšímu líci. Do následné vrstvy stěrkového tmele byla vložena armovací tkanina a pohledový obklad byl přilepen flexibilním lepidlem.

 
 
Reklama