Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Slavnostní zahájení veletrhu Aqua-therm Praha 2006

Za účasti významných hostů proběhlo dnes na scéně Goja Music Hall v areálu pražského Výstaviště v Holešovicích slavnostní zahájení 13. ročníku mezinárodního veletrhu Aqua-therm Praha.

Slavnostní zahájení uvedl ředitel pořadatelské agentury Progres Partners Adevertising Ing. František Kočí: "Třináct ročníků veletrhů proběhlo ve dvou stoletích - šest jich bylo v minulém století, jeden na přelomu, a šest v tomto století," řekl. "Na každém z ročníků se účastnilo 410-450 vystavovatelů - i letos jich je 415 z patnácti zemí celého světa. Náš projekt veletrhu se stále snažíme rozvíjet a myslím, že se nám to daří," dodal.

Účastníky veletrhu přivítal také prezident Hospodářské komory ČR Dr. Ing. Jaromír Drábek. V nadlehčeném tónu poznamenal, že pro podnikatelskou sféru snad ani není na škodu, když nemáme regulérní vládu - stát jako instituce dobře funguje a nepřibývají nové zákony, které by dále komplikovaly složitou legislativu České republiky. Jako příklad legislativy, která je vítaná, uvedl, že Evropská unie v minulých dnech přijala směrnici o službách: "Není sice zcela ideální, ale otevírá prostor pro pronikání firem na trhy za našimi hranicemi," dodal.

Ředitel odboru ekologické energetiky MPO Ing. Ladislav Pazdera ve své řeči připustil, že ačkoliv by bylo lepší legislativu dále nekomplikovat, přece jen v následujících měsících musí být připraveny další právní normy. Jednou z nich je norma upravující eko-design nebo implementace směrnice o službách. Ve své řeči poznamenal: "To, že na Aqua-therm ročně přijde kolem 40 tisíc návštěvníků, dokazuje, jak jsou úspory energie významné, a že se zvyšováním cen energií nabývají na významu. Úspory energie jsou oblast motivační a mohou na nich získat obě strany - dodavatelé i uživatelé."

Viceprezident Hospodářské komory ČR František Holec ve svém krátkém, ale výstižném projevu ocenil, že byla přijata směrnice o službách, která by měla středním a drobným podnikatelům pomoci v pronikání na nové trhy. Svaz podnikatelů v oboru technických zařízení ČR vyhlásil týden před veletrhem soutěž o nejkvalitnější kompletní službu. "V letošním roce proběhne nultý, pilotní ročník. Příští rok to bude naostro a se zlatými medailemi," dodal. Zmínil také otázku úspor energií: "Když stát podepsal, že za devět let ušetří 9 % energie, měl by také jít příkladem hlavně ve svých budovách a zavádět úspory všude tam, kde to jde."

David Craft z Evropského svazu malých stavebníků, který sdružuje na 600 tisíc drobných firem v celé Evropě, zmínil, že v posledních letech strávili hodně času debatami s Evropským parlamentem a Evropskou komisí o úsporách energie. "Pokud budeme spotřebovávat energie současným tempem, spotřebujeme zemní plyn do čtyřiceti let. Evropská unie se zavázala do roku 2020 snížit svou spotřebu o 20 %. Úspory energie na vytápění atd. jsou pro to ideálním prostředím," poznamenal.

Slavnostní zahájení uzavřel prof. Ing. Karel Kabele ze Společnosti pro techniku prostředí, která sdružuje na 1300 specialistů na vytápění, úspory energie, klimatizace a příbuzné obory. Tato organizace každoročně garantuje rozsáhlý doprovodný program veletrhu. Prof. Kabele řekl: "Doprovodný program byl koncipován tak, aby zahrnul co nejširší spektrum témat a odpověděl na aktuální otázky oboru: přednášejí špičkoví odborníci, kteří mají co říci."

Veletrh Aqua-therm byl zahájen přáním viceprezidenta Hospodářské komory Františka Holce: "Dobrý byznys!"




Dr. Ing. Jaromír Drábek při projevu, v pozadí další řečníci


Zleva David Craft, Ing. Ladislav Pazdera a František Holec při rozhovoru s Ing. Františkem Kočím


Ing. František Kočí a prof. Ing. Karel Kabele


Slavnostní zahájení zpestřilo svým vystoupením hudební trio Nobles

 
 
Reklama