Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

3. Mezinárodní dny pasivních domů

Po obrovském úspěchu celosvětové akce "Dny pasivních domů" v minulém roce se i letos otevřou dveře zájemcům o tento energeticky šetrný způsob stavění. O víkendu 11. – 12. 11. 2006 si může každý na vlastní kůži vyzkoušet, jak komfortní bydlení může v těchto domech být.

Česká republika se připojí k již třetímu ročníku celosvětových Dní pasivních domů. Po úspěchu tohoto systému v celé západní Evropě dochází nyní i u nás k dynamickému rozvoji v tomto odvětví stavebního průmyslu. Zájem veřejnosti o pasivní stavby je doslova obrovský. V minulém roce, kdy měli zájemci možnost shlédnout novostavbu rodinného domu v Rychnově u Jablonce nad Nisou, navštívilo tuto dřevostavbu za jediný víkend téměř 180 lidí. Také v sousedním Rakousku zaznamenali rekordní návštěvu. Osmdesát pasivních domů si prohlédlo 3000 zájemců.

Pasivní zisky a kvalitní větrací systém

Základní princip pasivního domu je založen na tom, že potřeba tepla na vytápění je tak nízká, že lze budovy vytápět pouze dohřátým vzduchem. Takto postavené budovy potom nemusí mít klasickou otopnou soustavu. Teplo se získává využitím energie slunce a z energie, kterou produkují domácí spotřebiče jako jsou žárovky, pračka, vařič nebo počítač. Těmto zdrojům tepla se říká pasivní zisky. Odtud samotný název pasivní dům. Výsledkem je asi 90% úspora nákladů na topení ve srovnání s běžným domem a podstatně vyšší tepelná pohoda v interiéru. Větrací systém neustále zajišťuje čistý čerstvý vzduch v celém domě, aniž by vznikal průvan. Díky vzduchotěsnosti bez tepelných mostů a neustálému větrání jsou konstrukce suché a bezporuchové. Pasivní dům se stal v západní Evropě synonymem pro kvalitu.

Během letošních Dnů pasivních domů bude možné u nás navštívit sedm originálních staveb, které ukáží návštěvníkům, že pasivní dům rozhodně nemá žádná omezení, co se týče architektonického pojetí, konstrukčního systému či velikosti stavby.

V tomto ročníku bude možné navštívit hned čtyři samostatně stojící rodinné domy vystavěné podle zásad pasivního stavění. Jedná se vzhledově o zcela různorodé stavby téměř ze všech koutů naší republiky. Návštěvníci mohou navštívit také první pasivní řadové domy v Židlochovicích u Brna.

Unikátní rekonstrukce kravína

Další stavbou v nabídce je dům "Archa" firmy Countrylife v Nenačovicích u Berouna. Jedná se o unikátní rekonstrukci kravína, který složí jako zázemí pro biofarmu. Součástí stavby je přístavba se společenským sálem a vzorkovou prodejnou provedená na úrovni pasivní stavby. Zcela odlišnou stavbou, která vznikla v letošním roce, je seminární centrum ekologického institutu Veronica. Centrum je situováno v obci Hostětín v chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty a bude nabízet semináře a kurzy s ekologickou tématikou a zároveň sloužit kulturním, společenským a turistickým účelům. Při výstavbě byl kladen důraz zejména na použití ekologicky šetrných stavebních materiálů jako jsou nepálené cihly a sláma.

Návštěvníci se během Dnů pasivních domů budou moci zapojit do oslav a doprovodného programu ke slavnostnímu otevření.


 
 
Reklama