Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tipy na stánky - Aqua-therm Praha 2006 (I)

Následující přehled zajímavostí vybírá z nabídky veletržních stánků letošního veletrhu Aqua-therm. Může směřovat jak kroky návštěvníků, tak může být alespoň stručnou informací o novinkách pro ty, kteří se na veletrh nedostanou.



Novinky od firmy REHAU
Novinky u systému Schiedel KeraStar
Therm 28 KD, KDZ, KDC - modernizace
Baxi - Inteligentní komfort
KORADO - otopná tělesa RADIK a KORALUX



Novinky od firmy REHAU
REHAU, s.r.o.
Hala G, stánek 207

Již tradičně se firma REHAU účastní veletrhu AQUA-THERM Praha. Náš stánek číslo 207 naleznete opět v hale G.

Mezi hlavní novinky, které budeme v rámci tohoto ročníku veletrhu prezentovat, patří:

Univerzální systém pro rozvody topení a pitné vody - RAUMULTI press
Systém RAUMULTI press od firmy REHAU je ucelený systém určený pro rozvody topení a pitné vody uvnitř budov. Jedná se o univerzální vícevrstvé potrubí s kompletní nabídkou fitinků, které se spojují pomocí tzv. radiálního lisování.

Univerzální vícevrstvá trubka RAUMULTI je ideální jak pro horizontální rozvody a stoupací potrubí, tak i pro napojení otopných těles. Trubka RAUMULTI se vyznačuje malou délkovou roztažností, umožňuje napojení otopného tělesa přímo trubkou (není nutné použít připojovací garnituru). Trubku dodáváme v klubech nebo tyčích v rozměrech 16, 20, 25 a 32 mm.


Ucelený systém pro sanace panelových staveb - elektroinstalace
Firma REHAU je kromě oblasti TZB, kde pro panelové stavby nabízíme např. odhlučněnou kanalizaci RAUPIANO Plus, rozvody topení v soklových lištách nebo systémy pro rozvody vody, také činná v oblasti elektroinstalace.

Velmi jednoduchým a elegantním řešením stávajících problémů se zastaralou elektroinstalací v panelových domech je pokládka kabelů do povrchových úložných systémů. Firma REHAU speciálně pro sanaci panelových domů vyvinula kompletní a esteticky vynikající systém vodících soklových kanálů SL pro uložení elektrických rozvodů při podlaze, doplněný o minikanály MKS a DECORA pro horizontální i vertikální vedení kabelů na stěnách.

Díky nenáročnosti a rychlosti montáže tohoto systému se může pokládka nových rozvodů provádět, aniž by bylo nutné vystěhovat obyvatele bytu. Doba montáže je zkrácena na minimum, především díky snadnému upevnění kanálů na panel, rychlé instalaci kabelů, přístrojů a tvarových dílů.

Do přístrojových tanků lze montovat převážnou většinu přístrojů dle požadavku uživatele bytu. Jednou z hlavních výhod povrchového úložného systému je jeho následná flexibilita. Kdykoliv lze velmi jednoduchým způsobem posouvat zásuvky a spínače při změně dispozic bytu, instalovat nové přístroje, nebo vkládat nová kabelová vedení.

Bližší informace nejen k těmto výrobkům získáte na našem stánku nebo na našich internetových stránkách: www.rehau.cz.

nahoru


Novinky u systému Schiedel KeraStar
Schiedel, a.s.
Hala J, stánek 058

KeraStar od firmy Schiedel je třísložkový komínový systém pro speciální oblasti nasazení. Perfektní symbioza keramiky a nerezové oceli se obzvlášť hodí pro dodatečnou výstavbu komínového systému, nebo při přání architektonického designu v obytné ploše. Nyní byl KeraStar významně vylepšen v průměru 25 cm: V současnosti je vnitřní roura vyráběna s keramickým hrdlem a dělá systém ještě lehčí, stabilnější a energeticky úspornější.

Jako všechny KeraStar-vnitřní vložky, disponuje také nyní průměr 25 cm u vnitřní vložky keramickým hrdlem. Stejná bezpečnost při zpracování je nyní zaručena u všech dimenzí KeraStar.

Další vylepšení u vnitřní vložky průměru 25 cm: Při tloušťce stěny 10 mm získává nová roura omezenou hmotnost a tím rychlejší dosažení provozní teploty. To ulehčuje montáž a spoří energii. Zároveň samozřejmě zůstává tepelná izolace, ta je jako dříve silná 6 cm.

S novými kvalitativními znaky se KeraStar v dimenzi 25 cm dotáhl na přednosti ostatních průměrů:

  • Tepelná izolace garantuje nízkou povrchovou teplotu zvláště v případě vyhoření sazí. Dodatečná výhoda: Standardní bezpečnostní odstup 5cm od hořlavých stavebních materiálů je dostačující. To potvrdil také Institut protipožární techniky v Linzi ve své studii: System KeraStar je povoleno používat v rodinných domech pro definované případy použití bez dodatečného opláštění.
  • Plášť z nerezové oceli zajišťuje jistotu a stabilitu - a je optickým obohacením.
  • KeraStar je nyní odolný proti vyhoření, kondenzátu při nejvyšším stupni odolnosti proti korozi.
  • KeraStar nepotřebuje zadní odvětrání. Žádné splodiny nemohou pronikat do obytných prostor. Teplý vzduch není transportován z domu (ideální pro dodatečnou výstavbu a také pro nízkoenergetické domy).
  • KeraStar je rychle a jednoduše sestavitelný, tím jsou vyloučeny chyby při montáži. Rozsahově bohatý program příslušenství dělá z KeraStaru kompletní komínový systém.

K tomu všemu se připojuje sebevědomá optika: Všude tam, kde má a musí být komín správně viditelný - něco jako výrazné architektonické znamení - představuje KeraStar ideální řešení.

Schiedel KeraStar není určen samozřejmě jen pro dovybavení, rovněž u nových moderních architektonicky náročných domů dneška působí dobrým dojmem. Vlastnosti tepelné izolace pomáhají udržet energii v domě. To je důležité hlavně u nízkoenergetických a pasivních domů.

Komfort bydlení a pohoda nejsou žádná náhoda. Se svým nerezovým pláštěm a srdcem z keramiky nabízí Schiedel KeraStar víc než jen součet předností.

Proč potřebujeme k bydlení i komín

Komín potřebovali lidé od chvíle, kdy si přenesli oheň do svých příbytků. S rozvojem dálkových teplovodů a elektrického vytápění se mnohým, i "odborníkům" zdálo, že komínům odzvonilo. Zvyšování cen energií nás přesvědčuje o opaku. Bez komínu se neobejdeme.

Nejen díky pohodě, kterou do našich domovů přinášejí, roste obliba krbových či kachlových kamen a krbů v obytných místnostech. Krby či krbová či kachlová kamna jsou také zdrojem úspor. Díky tomu komín přestává být jen stavebním prvkem, ale stává se prostředkem umožňujícím realizovat jednu ze základních potřeb - bydlet a topit podle své potřeby a představ.

Komín šetří náklady

Při topení dřevem lze ročně ušetřit tisíce korun. Ke snížení nákladů však přispěje i plynový spotřebič zaústěný do komína. Kondenzát, který vzniká na stěně kouřové cesty totiž v tomto případě nestéká jako při odvodu spalin svislým kouřovodem nad střechu do spotřebiče, ale je sváděn do paty komína a odtud je odveden. Tím je zabráněno znečištění a zanesení spotřebiče kondenzátem. Podstatně se tím redukuje potřeba údržby a současně se zvyšuje životnost spotřebiče. Odborné propočty říkají, že komín tak může ušetřit další až 4000 Kč ročně.

Výhod je víc

Komíny neomezují vestavbu střešních oken, vikýřů nebo jiných nezbytných osvětlovacích otvorů. Zabraňují zašpinění střechy a šetří tím náklady na její údržbu a opravy. Kvalitní komín snižuje i náklady spojené s výměnou kotle. Oproti kouřovodu vyvedenému vodorovně do fasády či svisle nad střechu, který je systémově určený pro konkrétní spotřebič a musí se kompletně měnit i se spotřebičem, je univerzální komín použitelný pro většinu spotřebičů prodávaných na našem trhu a proto při výměně spotřebiče jej nemusíme měnit. Tedy nemusíme zasahovat do fasády ani do konstrukce střechy. Životnost univerzálního komína s keramickou vložkou je, podle dosavadních zkušeností, přes 50 let a náklady na jeho opravu činí pouhé 1 % investic. Životnost kouřovodů s funkcí komína je spojena s životností spotřebičů. Ještě není stanovena, avšak vyjdeme-li ze zkušeností s komponenty pro obdobné použití jako jsou např. plynové ohřívače vody a kombinované plynové ohřívače vody, lze životnost odhadnout přibližně na 18 let při nákladech na opravy vyšších o 100%.

Novinka ABSOLUT

Nejnovější výrobek předního výrobce komínů a komínových systémů - společnosti Schiedel, komínový systém ABSOLUT, je koncipován pro budoucí období a nabízí zcela nové možnosti. Je totiž vybaven přidruženou šachtou pro současný přívod vzduchu. To znamená, že zabezpečí nejen odvod spalin pro všechny druhy spotřebičů vč. spotřebičů na tuhá paliva, ale také přívod vzduchu pro ně. A to je, při současném trendu zateplovat domy a utěsňovat okna, mimořádná přednost. Snížení provzdušnosti oken a dveří, k níž utěsněním dochází znamená omezení přirozeného přívodu vzduchu pro spotřebiče. Schopnost komínového systému SCHIEDEL Absolut zajistit provoz spotřebičů nezávisle na vzduchu v místnosti rozšiřuje jeho použitelnost a univerzálnost, takže je možné použít jej i pro nízkoenergetické domy. Jeho originální konstrukce a vlastnosti pak zjednodušují výběr při plánování, přípravě i realizaci zvoleného způsobu vytápění.

Schiedel - 60 let zkušeností, pokrok a inovace v komínové technice.

nahoru


Therm 28 KD, KDZ, KDC - modernizace
THERMONA, spol. s r.o.
Hala J, stánek 055

V rámci neustále probíhající modernizace a zkvalitňování výrobků Therm byly na kondenzačních kotlích 28 KD, KDC a KDZ, včetně kompaktních kotlů s integrovanými zásobníky 28 KDZ 5 a 28 KDZ 10, provedeny konstrukční změny. Je naší milou povinností Vás s těmito změnami seznámit.

Hlavní změnou, pro oko běžného uživatele neviditelnou, je použití nového typu kompaktního kondenzačního tělesa Isothermic, které sdružuje spalovací komoru s hořákem a dvoukomorovým nerezovým výměníkem. Obal kondenzačního tělesa sestává z venkovního termoplastového pláště vyztuženého nerezovou vnitřní stěnou, čímž se výrazně omezuje prostup tepla do okolí. Tímto je dosaženo celkově příznivějších provozních vlastností.

Použití nového kondenzačního tělesa také umožnilo změnit uspořádání jednotlivých komponentů kotle a tím bylo dosaženo celkově menších rozměrů kotle. Díky tomu je možné kotel umístit i do míst, kde to ještě nedávno nebylo možné.

THERM 45 KD

V sortimentu kondenzačních kotlů přibývá novinka s typovým označením THERM 45 KD. Tento kotel opět potvrzuje originální a pokrokové řešení s využitím nové termoplastové spalovací komory Isothermic. S plynule modulovaným výkonem 13 - 45 kW a vysokou účinností v celém rozsahu výkonu 98 - 106 % sníží Vaše provozní náklady na minimum. Díky vylepšenému konstrukčnímu uspořádání má kotel malé rozměry (v = 800 mm, š = 430 mm, h = 370 mm), díky kterým je snadno osaditelný do jakéhokoliv prostoru. Díky svým ekologickým a ekonomickým výhodám je předurčen také k efektivnímu zapojení do kaskádových kotelen.

Současně s výrobou modernizovaných kondenzačních kotlů začala firma Thermona dodávat i nový typ odkouření. Odkouření je na rozdíl od předchozích verzí jinak konstrukčně řešeno. Vnitřní trubka je vyrobena z plastu odolného vůči vysokým teplotám, který vykazuje lepších vlastností zejména při proudění spalin. Na nový typ kondenzačních kotlů není možné použít starší typ odkouření, který byl dodáván ke starším typům kondenzačních kotlů.

Pro optimální regulaci kondenzačního kotle doporučujeme regulaci kotle rozšířit o venkovní čidlo Therm Q01 a o inteligentní pokojový regulátor Therm RC 03.

nahoru


Inteligentní komfort
Baxi Heating (Czech republic) s.r.o.
Hala F, stánek 321

Bytová stanice BAXI LUNA SAT s bezdrátovým odečtem spotřeby tepla

Hlavní argumenty pro uživatele, investory, developery, projektanty a instalační firmy

  • dostatek tepla při variabilitě technických řešení
  • 100 % regulovatelnost odběru tepla, 0 až maximální jmenovitý výkon
  • jednoznačné měření spotřeby
  • příznivá cena
  • krátká doba montáže
  • snadná manipulace
  • nevyžaduje rozvod plynu a odtahu spalin (komín)

Požadavky všech skupin zákazníků optimálně splňují bytové stanice BAXI LUNA SAT.

  • Příprava teplé vody je zajištěna v deskovém výměníku s tepelným výkonem 35 kW, který zaručuje trvalou dodávku 14,3 l/min teplé vody při T = 35 °C při teplotě topné vody 75 °C.

  • Tlakově závislé bytové stanice LUNA SAT umožňují dvojí provoz. Buď s oddělenou lokální nebo centralizovanou přípravou teplé vody, který je vhodný použít například v částečně rekonstruovaných objektech, nebo kde by rozvody teplé vody byly nadměrně dlouhé. Ve stanici se měří spotřeba tepla pro vytápění. Pro nové objekty se doporučují stanice s integrovanou přípravou teplé vody, které měří celkovou spotřebu tepla pro topení i výrobu TUV.

  • Bezdrátový způsob odečtu naměřených hodnot spotřeb tepla je maximálně ohleduplný vůči obyvatelům bytů a maximálně pohodlný, rychlý a spolehlivý pro potřeby rozúčtování nákladů za teplo.
nahoru


Otopná tělesa RADIK a KORALUX
KORADO, a.s.
Hala G, stánek 224


KORALUX

RADIK

Zveme Vás k návštěvě naší výstavní expozice na veletrhu AQUA-THERM PRAHA 2006, kde Vás přivítáme v novém prostředí našeho stánku a představíme Vám jak stávající nabídku deskových a speciálních otopných těles RADIK, KORALUX, tak i novinky v našem sortimentu.

Každý den je pro Vás připravena promo akce s praktickým dárkem pro každého, v sobotu bude čekat překvapení i na malé návštěvníky našeho stánku.

Těšíme se na Vaši návštěvu.

nahoru

 
 
Reklama