Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Topení bez starostí a bez drátů...

Již nějaký čas se na našem trhu prodávají prostorové regulátory Siemens REV23RF. Tyto přístroje s rádiovou komunikací mezi vysílačem a přijímačem vycházejí z hlediska ovládání a způsobu regulace z osvědčené koncepce běžného týdenního programovatelného regulátoru REV23.

Výhodou radiové komunikace je, že nepotřebuje kabel mezi regulátorem (vysílačem) a spínacím relé (přijímačem). Díky tomu je možné regulátor montovat na stěnu nebo použít přibalený stojánek a umístit jej na stůl nebo polici. Rádiová komunikace však skrývá také některá úskalí. Spolehlivost funkce je ovlivněna mnoha faktory: například vzdáleností mezi vysílačem a přijímačem či stavební konstrukcí budovy (dřevo, cihla, armování v železobetonu). Obecně platí, že je lépe umístit jak vysílač, tak přijímač minimálně 0,5 až 1 m od velkých kovových předmětů (dveře rozváděče, drátěná výztuž skleněných výplní dveří nebo oken, těleso kotle, trubky otopné soustavy, zrcadla nebo pokovená skla) nebo přístrojů vyzařující elektromagnetické vlnění (počítače, televizory, mikrovlnné trouby apod.).

V praxi se stává, že podmínky příjmu se v čase mění, například v závislosti na provozu zdroje rušení v okolí. Může tak docházet k situaci, kdy po instalaci regulátor sice komunikuje, avšak signál je slabý a komunikace je nespolehlivá.

Od začátku letošního roku jsou proto spínací reléové jednotky (přijímače) regulátorů REV23RF vybaveny kromě kontrolky stavu výstupního relé také signalizací síly rádiového signálu. Během uvádění do provozu slouží pro vyhledání místa montáže s nejlepšími podmínkami příjmu, během provozu je pak možné průběžně kontrolovat sílu rádiového signálu komunikace.

Při uvádění do provozu se nejprve vymaže paměť přijímače, poté se vyšle inicializační telegram, kterým se naváže komunikace mezi vysílačem a přijímačem. Současně se automaticky nastaví jednoznačná identifikace vysílače, na jehož signál přijímač reaguje. Dále je možné vysílač přepnout do režimu, kdy vysílá každé 2 sekundy testovací telegram, který umožní vyhledat umístění s nejsilnějším signálem.

Pokud během normálního provozu nedostane přijímač žádný nebo jen slabý řídicí telegram z vysílače v průběhu dvaceti a více minut, začne červeně blikat indikátor LED_1. Pokud je řídicí telegram ještě čitelný, pokračuje přijímač v normálním provozu. Pokud již telegram není čitelný, zůstane relé v předchozí poloze. Jakmile přijme spínací reléová jednotka korektní řídicí telegram z vysílače, pokračuje v normálním provozu.

Při chybě v komunikaci vypne přijímač výstupní relé přibližně 60 minut po obdržení posledního korektního řídicího telegramu. Ovládané zařízení je vypnuté a LED_1 bliká červeně. Jakmile přijímač obdrží opět korektní řídicí telegram z vysílače, pokračuje v normálním provozu.

Stejně jako běžné provedení prostorového regulátoru REV23 nabízí také bezdrátový regulátor REV23RF řadu užitečných vlastností a funkcí, jako jsou například:

  • PID regulace s funkcí automatické adaptace
  • Jednoduché a snadno pochopitelné ovládání rolovacím tlačítkem
  • Různé druhy provozu (automatický s časovým programem, trvale komfortní, útlumový, protizámrazový)
  • Funkce volný den
  • Optimalizace startu
  • Prázdninový provoz

Více informací o tomto regulátoru a dalších výrobcích je možné nalézt na internetové adrese www.siemens.cz/sbt, nebo je zájemcům rádi poskytnou pracovníci společnosti Siemens.

Kontakt:
Ing. Michal Bassy
Siemens, s.r.o.
Tel.: 233 033 402
e-mail: michal.bassy@siemens.com


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...