Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Sháníte palivové dřevo?

Máte přebytek palivového dřeva a nevíte co s ním? Nebo naopak vytápíte biomasou a máte jí nedostatek? Nový specializovaný web "topení dřevem" Vám může rychle pomoci při uspokojení Vaší nabídky či poptávky po dřevě a další spalitelné biomase.

Vytápění dřevem je ekologické a finančně nejzajímavější, ovšem v poslední době nás sdělovací prostředky masírují informacemi o nedostatku palivového dřeva. Přitom znám lidi, kteří doma pracně kácejí stromy, které pak na haldách pálí, protože nevědí co se dřevem. Kde je tedy pravda?

Další možný zdroj biomasy je naše zemědělství. Neustále se dovídáme, že je přebytek obilí, že se vesnice odlidňují, protože je tam nedostatek práce. Možným způsobem zaměstnání na vesnici je právě zemědělství zaměřené na nepotravinářskou produkci, což ostatně podporuje i EU. Avšak zemědělci, kteří zasadili rychle rostoucí dřeviny mají často problémy s odbytem štěpek, v některých případech i vzrostlejších stromů. Obdobně na tom jsou cestáři, lesníci a jiní.

Tyto moje poznatky vedou ke dvěma možným závěrům:

  1. Informace o nedostatku palivového dřeva jsou v médiích protlačovány cíleně, aby lidé ustoupili, respektive si již nezřizovali další kotle na dřevo či jinou biomasu. Tím pochopitelně dojde k tomu, že se nebude snižovat spotřeba ostatních energií na vytápění. Chudší obyvatelé přejdou, pokud mohou, na uhlí, bohatší na zemní plyn nebo elektřinu, popřípadě tepelná čerpadla.

  2. V ČR neexistuje rozvinutý trh v těchto komoditách, proto je na jedné straně převis poptávky, na druhé straně (a může to být jen o pár kilometrů dál) je převis nabídky. Obě strany se však neumí potkat, protože obchodovat s levnou surovinou vyžaduje velký objem prodaného zboží, což u dřeva a ostatních biopaliv nepřichází v úvahu. Kupujících je relativně málo a většina z nich ví, kde si palivo zajistit. Proto neexistují obchody ani "supermarkety" prodávající palivové dřevo za cenu přijatelnou na vytápění.

Který závěr je pravdivý nevím. Je pravděpodobné, že každý z části. Na dementování cílených zpráv nemám dostatek informací ani prostředků. Druhý závěr mi však přišel také logický a tak jsme vytvořili specializovaný web zaměřený na nabídku prodeje a koupě dřeva, štěpek a pilin, peletek, dřevěných briket a další spalitelné biomasy, kde každý může zdarma inzerovat svoji nabídku či poptávku. Adresa je www.topenidrevem.cz. Tento web je plně financován Energy Consulting, o.s.

Pokud za poněkud katastrofické rozšiřování informací o nedostatku palivového dřeva mohou novináři, kteří citovali několik nespokojenců bez dostatečného průzkumu tak doufám, že pomohou i rozšířit povědomí o těchto webových stránkách.

Na webu je možné inzerovat i další záležitosti související s topením biomasou. Postupně také budeme mít snahu dát na web odborné články informující o podstatných souvislostech.

 
 
Reklama