Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nová řada termostatických ventilů a hlavic značky Siemens

Společnost Siemens na trh postupně uvádí nový sortiment radiátorových ventilů a hlavic. Tyto výrobky na český trh začala dodávat v roce 1998 firma Landis & Staefa, která je nyní součástí společnosti Siemens, pod typovým označením DUOGYR L (VD.., VE.., VU.., RT..). Vývoj šel nezadržitelně kupředu, a tak po šesti letech úspěšného prodeje, kdy se firma výrazně etablovala na českém trhu, došlo k obměně sortimentu. V průběhu roku 2005 Siemens zahájili prodej nové řady radiátorových ventilů (VDN.., VEN.. a VUN..) a termostatických hlavic (RTN51, RTN71 a RTN81).

U hlavice RTN51 došlo k výraznější změně vzhledu a měla by se stát úspěšným pokračovatelem předcházejících modelů. Za zmínku stojí fakt, že povrch hlavice je hladký a postrádá známé žebrové otvory.Tento hladký plášť zabraňuje znečistění prachem a naopak usnadňuje čištění hlavice. Osvědčený připojovací závit M30x1,5 zůstal i nadále zachován a poskytuje možnost vzájemně kombinovat obě řady. Termostatická hlavice s odděleným čidlem RTN71 se standardně dodává s kapilárou o délce 2 metry.

Ventily jsou opět dodávány ve standardní stavební délce DIN a zkrácené NF v dimenzích DN10 (3/8"), DN15 ( 1/2") a DN20 ( 3/4") pod označením VDN1.., VDN2.., VEN1.. a VEN2..

Další významnou změnou je rozšíření sortimentu o axiální ventil VUN v dimenzi DN10 (3/8") a regulační a uzavírací šroubení pro otopná tělesa v dimenzi DN20 (3/4"). Značně rozšířen byl také sortiment šroubení pro připojení ventilů na rozvody z mědi, plastu a vícevrstvých trubek. Zajímavým doplněním nabídky jsou ruční ventily v dimenzích DN10 (3/8") až DN20 (3/4").

Ze sortimentu radiátorových ventilů a hlavic společnosti Siemens byl naopak vyřazen přímý a rohový ventil DN25 (1"). Důvodem pro tuto změnu byla celkově malá poptávka po těchto ventilech.

Kombiventilů (termostatických ventilů s integrovaným regulátorem diferenčního tlaku) se úpravy nedotkly. Pouze ve značení jmenovitých průtoků (A-45, B-60 atd.) výrobce ustoupil od barevného označení terčíku. Nově jsou jmenovité hodnoty průtoků a konstantních diferenčních tlaků vyraženy na boku kombiventilu.

Zákazníky nepochybně zaujme vylepšení technických parametrů ventilů, které nyní dosahují výrazně nižších hodnot Kv při nejmenším přednastavení. Ke zlepšení těchto parametrů došlo díky změně způsobu přednastavení tzv. druhé regulace radiátorových ventilů, a to ze současné regulace změny zdvihem na regulaci předřazenou clonkou. Při této úpravě i nadále zůstala zachována výhoda plynulého přednastavení Kv-hodnoty (je tedy možno nastavovat i mezihodnoty).

Nové radiátorové ventily a hlavice značky Siemens se postupně dostávají do povědomí odborné i laické veřejnosti. Siemens tak může navázat na úspěšně se rozvíjející spolupráci s montážními firmami, velkoobchody, výrobci a projekčními kancelářemi. Obchodní partneři společnosti Siemens se samozřejmě mohou stejně jako v minulosti plně spolehnout na technickou podporu při projektování, prodeji a instalaci nových termostatických ventilů a hlavic, které doplňují stávající, již osvědčený sortiment.


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...