Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Teplovodní panely se vracejí

A pak že se historie neopakuje. Nejen v módě nebo nověji v politice. Dnes už i v technice. 50-léta jsou tu zase. Zatímco na začátku 90. let po objevení přímotopných plynových infrazářičů na našem trhu (se zhruba 10-ti letým zpožděním za vyspělými zeměmi) byl dán směr vývoje vytápění hal celkem jednoznačně, dnešní rozhodování investorů je nepoměrně složitější. Nejen, že se k přímotopným infrazářičům brzy přidaly i přímotopné ohřívače vzduchu a od trubkových plynových infrazářičů se oddělila samostatná kategorie velkoprůměrových nízkoteplotních tzv. "kompaktních" infrazářičů s možností recirkulace spalin. Znovu se totiž objevuje kouzlo vytápění podstropními teplovodními sálavými panely (pásy).

Jak je to možné, že se technika objevená v 50. letech opět dostává nahoru? Existuje pro to logické vysvětlení:

  • Tepelné ztráty nových objektů se stále snižují, k vytápění postačuje daleko nižší tepelný výkon i nižší sálavý výkon u sálavých spotřebičů. Povrchová teplota do 100° je již postačující, tepelná setrvačnost nových hal je diametrálně odlišná.

  • O staré haly s 2x až 4x vyšší tepelnou ztrátou ztrácejí investoři zájem, zanikají malovýrobci v lehce nabytých starých halách, buduje se mnoho nových hal skladovacích, obchodních a sportovních s jinými požadavky na vytápění, odpovídajícími více teplovodním panelům nebo nízkoteplotním "kompaktům".

  • Nové výrobní haly se stavějí obvykle na minimálně 2-směnný provoz a jsou celoplošně využívány. Odpadá potřeba zónového vytápění - dříve jednoznačná přednost plynových infrazářičů. Výhodou je naopak dlouhodobé udržování stálé přesně definované teploty - opět výhoda teplovodních panelů.

  • Cena dovezeného plynu stoupá více než cena tuzemského uhlí, cenová regulace nekopíruje zájmy ekologů. Při rozhodování mezi teplovodními panely a plynovými infrzářiči rozhodují možnosti zdrojů tepla - výhodou se opět stávají centrální výtopny s uhelnými zdroji.

  • Před 5 lety byl prodej infrazářičů brzděn "jen" úředníky (hygiena, požárníci, ...) a zpřísněnými požadavky na odtahy spalin, dnes se přidalo i kominické "lobby" se svými požadavky na každoroční pravidelné a ne zrovna levné zkoumání spalin a spalinových cest i u spotřebičů do 50kW.
    Může nás těšit, že nejsme v Evropě samotni, že vývoj v ČR kopíruje v rámci globalizace předchozí vývoj ve vyspělejších zemích?

Jak na to reaguje dlouhodobý výrobce plynových infrazářičů - firma FRACCARO? Přesně podle požadavků trhu. Téměř zaniká prodej světlých vysokoteplotních keramických infrazářičů SUNRAD, klesá výroba tmavých trubkových infrazářičů PANRAD, mírně stoupá výroba kompaktních plynových infrazářičů GIRAD a prudce roste výroba a prodej teplovodních sálavých panelů WATERSTRIP. Oproti 50. letům musíme přiznat pokrok ve vyšších sálavých výkonech (účinnosti) díky konstrukčnímu zpracování a snadnější montáži při využití moderního způsobu spojování pomocí lisovacích fitinků.

Bližší informace u firmy BRKA, s.r.o. - výhradního zástupce firmy FRACCARO v ČR.


Zdvihací technika pro montáže ve vysokých halách

  • Montážní vrátky ALP-list
  • Pracovní plošiny ALP-list

Al. lešení a žebříky KRAUSE

  • Žebříky a schůdky - řady MONTO (poloprofi)
  • Žebříky a schůdky "profi" - pro nejvyšší zátěže
  • Lešení ProTec a STABILO - 3. třída - zátěž 200 kg/m2
 
 
Reklama