Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Paradoxy a úskalí pasivní výstavby

Prudký nástup nízkoenergetické a pasivní výstavby domů přináší spoustu nových paradoxů, omylů a mýtů. Některé postřehy a zamyšlení přináší následující článek autora, který se zabývá návrhy nízkoenergetických a ekologických domů více než 20 let.


V současné době lze sledovat velký boom zájmu o nízkoenergetické stavění a zejména o pasivní domy. Snaha o větší snižování spotřeby energie začala velkou výstavbou experimentálních nízkoenergetických domů již v 70. létech minulého století v USA. Trend se postupně přenesl i do Evropy, kde se v našich středoevropských podmínkách dále rozvíjel. Postupně se výstavba NED domů dostala do stavu, kdy bylo možno univerzálně definovat její principy. Tyto principy lze aplikovat bez větších problémů do běžné výstavby.

 

Sluneční penzion ve Svitavách - nízkoenergetická stavba II. generace 1993

Výstavbu experimentálních NED vyvolala ropná krize v 70. letech minulého století

Za zlomové období ve vývoji NED domů je možno považovat průkopnickou činnost Dr. Wolfganga Feista z Passivhaus Institutu v Darmstadtu, který ve spolupráci s americkým průkopníkem Amory Lovinsem definoval kriteria pasivního domu. Tyto kritéria platí dodnes.

Tyto zásady byly úspěšně ověřeny výstavbou prvních pasivních domů. Bylo potvrzeno, že stanovené kriterium měrné spotřeby tepla na vytápění 15 kWh/m2.rok je optimálně zvoleno na naše středoevropské podmínky a možnosti současné materiálové základny.

Skutečný rozvoj pasivní výstavby byl v praxi umožněn až vývojem vysoce izolačních skel. Americká kosmická technologie skel s folií Heat Mirror umožnila dosáhnout nevídané izolační kvality zasklení. Nyní se postupně rozšiřuje i používání trojskel, když se podařilo vyřešit konstrukci oken pro větší zatížení sklem.

Výrobci stavebních materiálů a technologií velmi rychle rozpoznali ohromné možnosti trhu s NED domy a ve velice krátkém čase uvádějí na trh ohromné množství nových výrobků. Masivní reklama výrobců spolu s velkou popularizací v časopisech a tisku vyvolala velký nárust zájmu o tento typ stavění. Články typu "slunce topí zadarmo" vyvolaly nereálné představy o možnostech nových technologií. S nástupem tradičního českého laického kutilství hrozí, že dojde na základě nevhodných realizací k diskreditaci pasivní výstavby. Takto došlo k diskreditaci i při nástupu solárních zařízení a později tepelných čerpadel. Jednalo se přitom o velmi perspektivní technologie, které se až v dnešní době podařilo přivést k novému životu s využitím všech možností, které přinášejí.

Zdá se ake, že není jiné cesty jak se tomuto vývoji vyhnout. Nezbývá jen stále upozorňovat na všechna úskalí, které nové věci přinášejí a učit se ze zkušeností. Laickým přístupem je sice možné bez větších problémů dosáhnout standartu nízkoenergetického domu, ale tímto přístupem nelze již dosáhnout standartu a kvalit pasivního domu.

Předkládám zájemcům a stavebníkům několik námětů na zamyšlení, které souvisí spíše se zdravým myšlením.

1. Dům je pro lidi a ne lidé pro dům!

Tato poučka plně platí zejména pro pasivní domy. Dům má sloužit pro bydlení a má být uživatelsky přívětivý. Často vidíme nízkoenergetické a pasivní domy, kdy je upřednostňována technologie a další principy na úkor obyvatel. Dům je příliš přetechnizovaný, je použito spousty aktivních prvků, ovládání je příliš složité, při drobné poruše elektroniky je potřeba drahý zásah specializovanou firmou.

 

Příklad nadbytečného použití aktivních technologií

2. Dům má být harmonický!

To znamená, že všechny funkce, konstrukce, technologie a další prvky mají být v rovnováze. Kvalita pasivního domu je dána kvalitou nejslabšího článku.

Často zaslechnu při různých setkáních příznivců a zájemců o nízkoenergetické bydlení:" Mám tam 35 cm izolace ve zdi!" Když se ale opatrně dotazuji dále, tak se dozvídám, že má okna s normálními dvojskly a v podlaze nad terénem má 5 centimetrů izolace.

3. Zdravý rozum do hrsti

Člověk podvědomě podléhá intenzivní reklamě různých výrobců stavebních hmot a technologií.

Neustále se ve své praxi setkávám s důsledky, kdy investoři jsou tak silně ovlivněni masivní reklamou, že trvají na použití tohoto "vynikajícího výrobku" z reklamy.Často si vůbec neuvědomují, že je možné řešení i vhodnějšími velmi často i levnějšími prostředky.


Příklad jednoduché rekuperační jednotky, kterou
je možno zabudovat přímo do sádrokartonové příčky

4. Pasivní dům - to je jednoduché - to umím taky!

Návrh skutečně pasivního domu vyžaduje široké znalosti z oboru nízkoenergetického stavění, znalosti vlastností a chování jednotlivých materiálů, znalost teorie tepelných mostů, zkušenosti z praktického provádění detailů. Dále znalost funkce a principů nových aktivních technologíí a jejich správné použití. Pasivní dům by měl vycházet i ze znalosti přírodních principů, ekologie, obnovitelných zdrojů.

Velmi důležité je správné stanovení priorit, často je nutno řešit i protichůdné požadavky.

5. Návrh odborníkovi!

Základní principy pasivního domu jsou sice poměrně jednoduché, ale o to složitější je dobře je použít a zrealizovat na stavbě. Problematické je již najít jak dobrého projektanta, tak realizeční firmu. Projekt je náročnější než běžný projekt domu, proto se do projektování těchto domů neradi architekti pouštějí. Čeká je zvýšená pracnost, musí nastudovat spoustu věcí a principy pasivního domu značně omezují architektonický návrh. Běžná stavební firma nedokáže dobře provést detaily domu, které jsou pro pasivní dům velmi důležité. Situace se ale rychle mění k lepšímu, firem se zkušenostmi rychle přibývá.


Pasivní rodinný dům v Kníničkách u Brna

6. Pasivní dům musí být drahý?

Princip pasivního domu vychází z předpokladu, že když zvýšíme izolační vlastnosti domu na určitou mez, tak budova vystačí se svými pasivními zisky z vnitřního provozu a je pouze ji nutno dotopit v krátkém období mrazů doplňkovým zdrojem. Na toto přitopení stačí minimální zdroj. Lze tedy vyloučit klasickou topnou soustavu - teplovodní radiátory, plynový kotel, komín, plynovodní připojku. V tomto okamžiku dochází k tomu, že dům, i když má pasivní standart, je levnější než klasický běžný dům. Pro splnění standartu pasivního domu je pouze nutno zajistit jednoduché větrání s účinnou rekuperací. Zde se obvykle podlehne tlaku výrobců aktivních technologií a pak cena domu utěšeně roste.

7. Levný pasivní dům!

Všimli jste si, že majitele drahého luxusního auta nezajímá jeho spotřeba? Tento člověk se také málokdy objeví mezi zájemci o výstavbu pasivního domu.

Ze své praxe mohu potvrdit, že o stavbu pasivního domu mají z 80% největší zájem lidé, co mají velmi omezené finanční prostředky a obvykle mají silné ekologické cítění. Přitom jsou ochotni často věnovat své omezené prostředky do různých ekologických materiálů a technologií, i když mohou použít levnější neekologické řešení. Často používají výstavbu svépomocí, kdy je možno použít netradičních řešení a přírodních obnovitelných materiálů.

Je na výrobcích aktivních technologií - řízeného větrání, rekuperace, solárních zařízení, dotápění a doplňkových zdrojů, aby se této velké skupině stavebníků věnovali. Je třeba vyvinout i jednoduchá levná zařízení pro pasivní domy s jednoduchými nároky na obsluhu.

Lze konstatovat, že trend používání obnovitelných materiálů při výstavbě pasivních domů bude značně sílit. Pro své nesporné výhody bude zejména dřevostaveb značně přibývat.

Trend výstavby pasivních domů je již velkým skokem ve vývoji nízkoenergetické výstavby a postupně se bude stávat standartem. Lze očekávat, že technický vývoj ve stavebnictví bude postupně směřovat u části výstavby až k plusovým domům. Tím může stavebnictví dospět v budoucnu k vlastní celkové energetické soběstačnosti.

 
 
Reklama