Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Obnovitelné zdroje energie v systémech zásobování vodou

Voda je nezbytná podmínka života. Grundfos nabízí zajímavá řešení pro zásobování vodou s využitím solárních kolektorů a energie větru vhodné i pro odlehlé oblasti.

Co člověk nejvíc potřebuje k životu? Odpověď je jednoduchá. Vzduch a vodu.

Suchem jsou postižena různá místa planety, nevyhýbá se žádnému z kontinentů. Suchem např. pravidelně trpí po několik měsíců v roce velké části australských států Nový Jižní Wales, Viktorie, Queensland, Jižní Austrálie i ostrov Tasmánie. Ekonomické škody na australském venkově dosáhly např. v roce 2005 téměř čtyř miliard amerických dolarů, na další čtyři miliardy byly odhadovány ztráty na příjmech ze zemědělské produkce. [1]

Voda je nezbytná k životu a v některých částech planety se dá vyvažovat zlatem.

Snad nejpalčivější jsou období sucha v Africe. Podle studie Organizace OSN pro výživu a zemědělství se v jejich důsledku do roku 2070 v Africe zvětší rozloha oblastí, kde lze pěstovat plodiny po dobu kratší než 120 dnů, z nynějších 1,1 miliardy hektarů o pět až osm procent.

Jedna z nejdramatičtějšíh situací v přístupu k nezávadné pitné vodě je v Etiopii. K ní má přístup pouze 22 % obyvatel, na venkově je to dokonce jen pouhá desetina lidí. Podle OSN je v Etiopii 80 % nakažlivých nemocí spojeno se závadnou vodou a nedostatečnou hygienou.

Situace v etiopské Alabě je klasickým příkladem: voda by se tu dala vyvažovat zlatem. Za poslední dvě desítky let se tu sice díky intervenci zahraničních nevládních organizací, OSN i etiopské vlády vyhloubilo 16 vrtů, ty však zdaleka nestačí krýt potřeby území o rozloze větší než dvě Prahy, na kterém žije více než 250 tisíc obyvatel. Hladina podzemní vody se místy pohybuje i 300 metrů pod povrchem. Hloubení vrtů je proto technicky náročné a stojí spoustu peněz.

Jednou z organizací, které se tragickou situaci v Etiopii, konkrétně v okresu Alaba, snaží řešit, je česká společnost Člověk v tísni. V letech 2003 a 2004 tu realizovala projekt, v jehož rámci vznikl 256 metrů hluboký vrt, sedm distribučních míst, dvě napáječky pro dobytek a dvanáct kilometrů potrubí. Tato zařízení přivádějí nezávadnou pitnou vodu více než dvanácti tisícům obyvatel. [2]

Zdá se neuvěřitelné, že i v dnešní době ještě každý šestý člověk na naší planetě, tedy přes 1,1 miliardy lidí (z toho 400 milionů dětí), denně bojuje s nedostatečným přístupem k vodě. [3] Díky pokrokům v technologii čerpání vody a využití alternativních zdrojů energie se však postupně daří zajistit vodu i v takových přírodních podmínkách, kde to dříve bylo jen stěží představitelné.

Nabídka řešení - Grundfos SQFlex - systémy využití obnovitelných zdrojů energie při čerpání vody. [4]

Parametry a výhody

  • zásobování energií: solární moduly, větrné turbíny, generátor nebo baterie
  • jednoduchá instalace
  • spolehlivé dodávky vody
  • bezúdržbové
  • možnost rozšíření
  • nákladově efektivní provoz
  • ochrana před během na sucho

Použití

Systémy SQFlex jsou vhodné pro větší celky i odlehlé oblasti, jako např.:

  • venkov, školy, nemocnice, samoty
  • zemědělské usedlosti a zavlažovací systémy skleníků
  • hřiště a komplexy pro trávení volného času
  • chráněná území atd.

VODA - KDEKOLI A JAKKOLI

Díky pokrokům, kterých bylo v posledních letech dosaženo v oblasti technologie čerpání, se přitažlivými a využitelnými staly i takové oblasti, které byly ještě v nedávné době považovány za neobyvatelné nebo pro život nevhodné. S novými systémy SQFlex dokáže Grundfos lidem nejen lépe zpřístupnit takové oblasti, ale razí cestu i dále, do dosud zcela neobydlených teritorií. Usnadňuje lidem život modernizací zastaralých a nespolehlivých čerpacích systémů a průkopníkem cest do dalších teritorií se stává díky zajištění stabilnějších čerpacích řešení, která nevyžadují rozsáhlou údržbu a jsou tedy pro odlehlé oblasti velmi vhodná.

Jediné jistoty, na které se uprostřed pustiny člověk může spolehnout, jsou vzduch a denní světlo. Čerpadlo SQFlex je plně funkční i v situaci, kdy je dostupný pouze jeden z těchto zdrojů energie. Pro větší klid duše je však vhodné využít kombinaci obou zdrojů. Systémy SQFlex Solar a SQFlex Wind jsou spolehlivé, nejsou náročné na údržbu a pracují při nízkých nákladech. Navíc, systémy jsou dlouhodobě udržitelné a šetrné vůči životnímu prostředí.

Systém SQFlex plně obstojí v porovnání s jinými čerpacími systémy, a to zejména díky přizpůsobení charakteru počasí dané oblasti. Grundfos provádí analýzu povětrnostních podmínek, specifických pro vybranou lokalitu, jako např. průměrná doba slunečního svitu nebo rychlost větru. Díky tomu pak může přístroj WaterMaker vypočíst, kolik přírodní energie je v dané oblasti za sledované období průměrně k dispozici. Pro pohánění čerpacího systému tak může být vybrán ten nejvhodnější zdroj energie. Také proto jsou systémy SQFlex úspěšně využívány i tam, kde ostatní čerpadla bojují s komplikacemi, způsobenými charakterem počasí v dané oblasti.

Technické parametry

  • čerpané množství Q: max. 90 m3/h
  • dopravní výška, H: max. 120 m
  • teplota kapaliny: 0°C do +40°C
  • napětí: 30-300 VDC nebo 1x 90-240 V, 50/60 Hz
  • instalační hloubka: max. 150 m

Varianty: SQFLEX SOLAR, SQFLEX WIND, SQFLEX COMBI a SQFLEX BACK-UP.

SQFLEX SOLAR

Křivky výkonu systému SQFlex Solar jsou založeny na těchto parametrech:

  • ozáření na šikmém povrchu
  • HT = 6 kWh/m2 za den
  • 20° úhel zešikmení
  • Teplota okolí 30° C
  • 20° severní zeměpisné šířky
  • 120 VDC

Instalace systému SQFlex Solar nevyžaduje speciální pomůcky - solární moduly Grundfos se pouze zapojí přímo do systému. Provoz systému SQFlex Solar je levný a bezúdržbový.

   

II. SQFLEX WIND

Křivky výkonu systému SQFlex Wind jsou založeny na těchto parametrech:

  • průměrná rychlost větru kalkulována dle Weibullova rozdělení při k = 2 (k ... tvarový součinitel)
  • nepřetržitý provoz 24 hodin

Systém je stejně nízkonákladový jako předchozí varianta a také jeho instalace je obdobně jednoduchá. Systém SQFlex Wind je vhodný zejména pro volné plochy, údolí a krajinné části, kde je neustále větrno. Aby byla zajištěna spolehlivost systému, byl složitý proces přeměny větrné energie na kinetickou maximálně zjednodušen a zařízení doplněno vysoce propracovanými komponentami.

   

III. SQFLEX COMBI

Provoz tohoto zařízení zajišťují dva zdroje energie: solární moduly, pokud slunce svítí a větrná turbína, využívaná pokud fouká vítr. Přidaná hodnota varianty SQFlex Combi je tedy zejména ještě vyšší spolehlivost a dostupnost vody.


IV. SQFLEX BACK-UP

Přírodní zdroje energie se jen velmi zřídka vyčerpají. Pokud by přece jen tato situace nastala, systémy SQFlex Solar i SQFlex Wind se mohou uchýlit k využití generátoru nebo baterií. Přechod mezi jednotlivými zdroji energie je díky použitým operačním jednotkám velmi jednoduchý.


Další informace naleznete na: Grundfos SQFlex campaign site

Zdroje:

[1] Hospodářské noviny 20. 7. 2005
[2] Respekt 20. 3. 2006
[3] Unicef, www.unicef.cz
[4] firemní informace Grundfos


Grundfos Sales Czechia and Slovakia s.r.o.
logo Grundfos Sales Czechia and Slovakia s.r.o.

Roční produkce více než 16 milionů kusů čerpadel činí ze společnosti Grundfos jednoho z předních výrobců čerpací techniky. Grundfos se dlouhodobě zaměřuje na vývoj energeticky úsporných a účinných čerpadel. Součástí výrobního sortimentu jsou čerpadla ...