Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

G-TERM dva v jednom: Radiátor a fan-coil dohromady

Topí v zimě, chladí v létě a přitom zabírá stejné místo jako obyčejný radiátor - to je nový produkt G-TERM 2x1 - květnová novinka pro majitele rodinných domů, ale i pro kancelářské prostory.

"Díky exkluzivnímu patentovanému řešení zajišťuje při vytápění místností G-TERM 2x1 komfortní podmínky buď s ventilátorem nebo přirozenou konvekcí. V letních měsících naopak přináší veškeré výhody nejlepších fan-coilů: klimatizaci, tichý provoz, filtraci vzduchu a odvlhčování," popisuje základní princip nového zařízení product manager pro fan-coily G-TERM David Boško. Podle něj je nové Echo určené jak pro rodinné domy, tak využití v moderních budovách s velkoplošnými kancelářemi.

   

Zásadní výhoda G-TERM 2x1 spočívá vedle technických předností především v úspoře peněz - při investici i provozu. "Počáteční investice do zařízení je menší, než v případě, že lidé uvažují o klasické kombinaci vytápění a systému chlazení. Díky vyspělé technologii pracuje G-TERM 2x1 na nízkém teplotním spádu, proto je provoz velmi úsporný," dodal Boško.

G-TERM 2x1 umí topit stejně jako klasický radiátor s přirozenou konvekcí. "To umožňuje patentovaný systém založený na umístění dvou výměníků nad sebou. Pouze jedním pohybem se dá přejít z vytápění pomocí ventilátoru do režimu termokonvektoru se statickým hřáním," uvedl Boško. Dodal, že režim přirozené konvekce se dá zapnout jednoduchým otevřením předního deflektoru.

Zařízení dokáže také velmi rychle ohřívat vzduch díky topení přes ventilátor. "Mnohem lépe tak zajišťuje distribuci vzduchu v místnosti a tím i komfort v celém prostoru," doplnil product manager. Při tomto způsobu topení zároveň G-TERM 2x1 čistí a filtruje vzduch pomocí filtru Bioxigen.



V režimu chlazení v letních měsících novinka G-TERMu dokáže také odvlhčit prostor. G-TERM dodává zařízení ve čtyřech výkonnostních řadách. Nejnižší 124 má topný výkon v rozmezí necelé kilowatty (při vypnuté regulaci) až po téměř 3 kilowatty při nejvyšším výkonu. Stejné zařízení má chladící výkon od 390 wattů do jedné kilowatty.

Nejvýkonnější typ G-TERM 2x1 424 dosahuje maximální topného výkonu téměř 6 kilowatt, přičemž při vypnuté regulaci to je kolem 1,5 kilowatty. Maximální chladící výkon je pak přes 2,3 kilowatty. Příkon zařízení se pohybuje mezi 11 a 42 watty. Údaje o topném výkonu jsou vztaženy pro teplotní spád topné vody 75°C/65°C při pokojové teplotě 20°C. Chladící výkon je spočítán na teplotu chladící vody 7°C/12°C a požadovanou teplotu v místnosti 19°C. G-TERM 2x1 váží od 21 kilogramů (pro nejnižší typ) do 29 kilogramů u nejvyšší typové řady (více technických údajů viz tabulka).



Technické údaje



HENNLICH s.r.o.
logo HENNLICH s.r.o.

Systémy vytápění a chlazení s tepelnými čerpadly Waterkotte - tepelná čerpadla voda/voda, země/voda a vzduch/voda. Aplikace od rodinných domů až po profesionální řešení velkých výkonů v průmyslových objektech, administrativních budovách, hotelích, školách, ...