Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nový automatický kotel na pevná paliva

Ve spolupráci firem LING Krnov s.r.o. a Agromechanika Lhenice v.o.s. vznikl nový automatický kotel na pevná paliva LICOTHERM® AM 24. Certifikován je na dřevní pelety a hnědé uhlí O2, doplňkově v něm lze spalovat také kusové dřevo do délky polen 50 cm.

Spojením praxí ověřeného retortového hořáku LING® a ocelového kotlového tělesa moderní konstrukce vznikl kotel, o který záhy projevila velký zájem odborná i laická veřejnost.

Díky velkému zásobníku paliva, elektronické regulaci a hořáku se šnekovým podavačem, může kotel pracovat v automatickém provozu za běžných podmínek i několik dní bez zásahu obsluhy. Kotlové těleso je ocelové konstrukce s litinovými dvířky. Ty jeho části, které přicházejí do styku se spalinami, jsou vyrobeny z kvalitních plechů tloušťky 5mm (zakázkově 6mm). Hořák je integrován do spodní části kotlového tělesa. Nad ním je umístěn keramický katalyzátor. Tvar katalyzátoru usměrňuje spaliny jednak zpět nad hořák - tím umožňuje dokonalé vyhoření paliva a dohoření spalin - jednak na zadní stěnu kotlového tělesa (spalovací prostor kotle je patentově chráněn). Odtud jsou spaliny směřovány do trubkového výměníku s turbulátory a následně přes sběrač spalin do kouřovodu. V horním panelu kotle je umístěn regulátor. Hořák je konstruován na principu spodního přikládání paliva (retortový) a samotné spalování v něm připomíná hoření v kovářské výhni. Z násypky je palivo dodáváno šnekovým podavačem (motor s převodovkou, šnekovnice) do kolena-retorty. Zde je vytlačováno vzhůru na kruhový rošt. Rošt i retorta jsou vyrobeny z vysoce kvalitní litiny. Retorta je umístěna ve směšovači, do kterého je vháněn vzduch ventilátorem. Drážkami mezi retortou a roštem je pak vzduch vháněn do nahořelé vrstvy paliva. Množství spalovacího vzduchu (resp. intenzita rozdmýchávání paliva) je dáno regulovatelnými otáčkami ventilátoru.


Vyhořelé palivo - popel a struska - přepadávají přes okraje roštu do popelníku pod směšovačem. Palivo je do spalovací části hořáku dodáváno v cyklech, které jsou nastavitelné na regulátoru. Hořák se v automatickém provozu zapíná a vypíná podle požadované teploty topné vody (nastavitelná kotlovým termostatem). Regulátor je také schopen spolupracovat s vnější regulací (pokojový termostat, ekvitermní regulátor) a ovládat oběhové čerpadlo.

Garančním palivem jsou dřevní pelety Ø6 - 10 mm - kvalita dle ČSN CEN/TS 14961, příloha A.2) a hnědé uhlí O2 o zrnitosti 4 - 25 mm a vlhkosti do 20%. Retortový hořák LING® však umožňuje spalovat i méně hodnotná peletovaná biopaliva, která mají větší tendence ke spékavosti. Na obrázku je příklad některých druhů paliv, které v kotli byly úspěšně testovány - čisté dřevní pelety Ø6mm, dřevní pelety Ø8mm s přísadou kůry, hnědé uhlí O2, ječmen, pelety Ø20mm z pšeničné slámy, pelety z řepkových pokrutin, z obylného odpadu (otruby, plevy, prach) a pelety z travních semen.

Doplňkově lze v kotli spalovat také kusové dřevo běžným prohořívacím způsobem. Jednoduchým vyjmutím cihel keramického katalyzátoru a vsunutím litinového roštu nad hořák získáme velký přikládací prostor (100 dm3). Spalování je dle potřeby tepla opět řízeno ventilátorem, v případě výpadku el. proudu stačí pootevřít spodní dvířka.

Provozní zkušenosti ukázaly, že velkou předností kotle LICOTHERM® je možnost čištění trubkového výměníku z čela kotle. Pouhým otevřením horních dvířek zkontrolujeme "stav" výměníku. Pootočením a povytažením turbulátorů se vyčistí stěny trubek a popílek se shrne na cihly katalyzátoru, kde buď vyhoří, nebo je popř. shrneme do popelníku. Vše trvá pár minut, stačí na chvíli vypnout hořák.

Díky možnosti čelního čištění výměníku potřebujeme pro provoz a údržbu kotle výšku kotelny max. 175 cm, to s ohledem na možnost dostatečného otevírání víka násypky. Ovšem i to lze minimalizovat na cca 160 cm zakázkovým snížením násypky (ovšem tím pádem i snížením objemu násypky).

   

V případě, že se v palivu vyskytne nežádoucí předmět (kámen, větší kus železa,...), může dojít k "zaseknutí" šnekového podavače. Převodovka je se šnekovnicí spojena pevnou spojkou, motor se zastaví, ale proti spálení jej chrání tepelná ochrana. Po odstavení kotle lze pomocí čistícího otvoru jednoduše vyprázdnit násypku a nežádoucí předmět odstranit. Nad šnekovnicí je vidět tavnou tepelnou pojistku. V případě prohoření paliva do násypky je po nahřátí pojistky nahořelé palivo zalito hasící vodou a snadno přístupná pojistka se vymění. Násypka je s hořákem spojena přírubou. Díky tomu si lze při instalaci kotle jednoduše zvolit, zda se má víko násypky otevírat zepředu, z boku, či zezadu. Násypka je v horní části vyztužena křížem, který současně velice elegantně umožňuje při přikládání opření pytle s peletami, či kyblíku s uhlím. Přírubou je také spojem hořák s kotlovým tělesem. Při instalaci lze kotel do kotelny dopravit ve třech samostatných dílech - kotlové těleso, hořák, násypka. Motor s převodovkou i ventilátor jsou s kotlovým tělesem propojeny konektory, takže při rozebírání s skládání celého kotle není zapotřebí zasahovat do elektroinstalace. Pro lepší situování v kotelně je možnost dodání kotle s násypkou umístěnou vlevo či vpravo kotlového tělesa. Celkově je i s obslužným prostorem pro instalaci kotle zapotřebí plocha 2x2 metry (výška 175 cm).

Kotel LICOTHERM® nemá odtahový ventilátor, proto jsou také minimální nároky kladeny na jeho zapojení na komín. Není zapotřebí vložkovat komínový průduch jako přetlakový, minimální komínový tah 10 Pa není pro běžný komín také žádným problémem. Moderní konstrukce kotlového tělesa umožňuje garanční paliva spalovat při jmenovitých výkonech s vysokou účinností i za komínových teplot nad 200°C. A to zcela záměrně, protože při snížených výkonech je tak značně omezena kondenzace spalin v komíně a podstatně to snižuje jeho dehtování a celkové zanášení.

Základní technické parametry
Hmotnost kg 380
Rozměry š x v x h mm 1450 x 1425 x 810
Objem vody v kotlovém tělese l 70
Objem zásobníku paliva dm3 300
Třída kotle dle ČSN EN 303-5:2000   3
Pracovní přetlak vody MPa 0,2
Rozsah provozní teploty topné vody °C 60 - 90
Požadavky na připojení
Průměr kouřovodu mm 150
Minimální komínomvý tah Pa 10
Připojovací rozměry nátr. topné vody   G 1 1/2"
Připojovací napětí V/Hz 230/50
Elektrický příkon W 250
Elektrické krytí IP 20
Teplotechnické parametry Hnědé uhlí O2 Pelety
Jmenovitý výkon kW 23 24
Minimální výkon kW 7
Účinnost % 86 88
Spotřeba paliva - jmen. výkon kg/hod 4,7 6,3
Spotřeba paliva - min. výkon kg/hod 1,3 1,5
Doba hoření při jmenovitém výkonu hod 37 28
Rozsah teploty spalin (min. - max.) °C 110 - 250

Za cenu snížení účinnosti o cca 5-10% může kotel pracovat v případě potřeby i na vyšší výkony než jsou uvedené výkony jmenovité (až do hranice 30 kW).

Současně s kotlem LICOTHERM®AM24 byl certifikován také kotel LICOTHERM® AM42 o jmenovitém výkonu 44 kW.