Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Se zástupci PZP KOMPLET o tepelných čerpadlech

Stánek firmy PZP KOMPLET byl na Aquathermu 2005 od rána do večera v obležení zájemců, letošní nárůst cen energií úvahám investorů o tepelných čerpadlech rovněž přeje. Požádali jsme Ing. Václava Prokopa, předsedu představenstva a p. Zdeňku Seidlovou ze společnosti PZP KOMPLET a.s. o komentář aktuálního stavu kolem tepelných čerpadel.

Jak byste komentoval současný stav v oblasti zdrojů tepla?

"Zdražování energií mění pohled na alternativní zdroje," potvrzuje zájem Ing. Václav Prokop.

A jaké je v této situaci postavení Vaší společnosti PZP KOMPLET a.s.?

Podnik si letos upevnil své postavení největšího českého výrobce tepelných čerpadel - obrat firmy jen za první pololetí činil 100 milionů, což je o 27 % více než loni, přičemž tepelná čerpadla se na pololetních tržbách podílela jednou čtvrtinou (dále podnik vyrábí větrací jednotky, chladiče kapalin, odvlhčovače vzduchu apod.).
Podnik má výrobní závody v Semechnicích, kde před deseti lety s výrobou tepelných čerpadel ve skromných podmínkách začínali, a v Dobrém u Dobrušky. Tento závod se v současné době rozšiřuje, aby bylo možné zvýšit kapacitu výroby.

   

PZP Komplet dnes nabízí úplný sortiment tepelných čerpadel, ale nosným programem zůstávají tepelná čerpadla s čerpáním energie ze vzduchu, protože je považují za nejekologičtější, nejekonomičtější a velmi účinné. Za jejich unikátní technická řešení už získali řadu prestižních ocenění. Zde mají velkou výhodu: dlouhodobě s nimi totiž spolupracuje vynikající český odborník Ing. Luděk Klazar.

Jaká je největší výhoda tepelných čerpadel s čerpáním energie ze vzduchu?

Zdeňka Seidelová z firmy PZP Komplet: Tato čerpadla zaručují celoroční provoz i při extrémně nízkých teplotách až do -25°C. Podle odhadů by letos mohl vzrůst trh s tepelnými čerpadly o pětinu, protože návratnost vstupní investice se díky zdražování energie z fosilních zdrojů výrazně zkrátila. Mění se i pohledy na plynofikaci - např. ve Velkých Přílepech u Prahy původně uvažovali o plynofikaci, ale nakonec tam PZP Komplet vyhrála výběrové řízení na dodávku 45 tepelných čerpadel vzduch - voda pro rodinné domy.

A proč by si zákazníci měli kupovat právě Vaše tepelná čerpadla?

Zdeňka Seidelová se nerozmýšlí: "Protože jsme stabilní, silná česká firma s desetiletou tradicí. Zákazníci mohou mít jistotu, že jsme tady a budeme tady i nadále a že jim dlouhodobě zajistíme veškerý servis. To je velmi důležité, protože tepelné čerpadlo je dlouhodobá investice," zdůrazňuje. "A navíc jsou naše čerpadla navržena optimálně pro naše klimatické podmínky," dodává. Tepelná čerpadla vzduch - voda se navíc dají snadno namontovat, zatímco získat povolení na vrty je v současné době dosti složité. "Není to složité jen u nás, ale i v zahraničí. Proto v současnosti zaznamenáváme velký zájem ze strany rakouských firem. Příští rok očekáváme, že budeme víc výrobků vyvážet než prodávat doma," uzavírá paní Seidelová.

Za redakci TZB-info: RNDr. Jana Plamínková

 
 
Reklama