Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Modulární řešení pro provoz a regulaci topných systémů

Společnost IVAR CS v duchu své firemní strategie zařazuje průběžně do své nabídky nové produkty a inovativní řešení v oblasti topenářských systémů, které dodává na český trh od roku 1992. V letošním roce představujeme odborné veřejnosti mimo jiné i ucelený systém modulárního a flexibilního řešení regulačních uzlů topných systémů pod obvyklým označením KOTLOVÉ SESTAVY.


Možná varianta kompletně
osazené kotlové sestavy IVAR

Kotlové sestavy IVAR představují současný světový trend v používání prefabrikovaných komponentů pro systémové řešení, efektivní provoz a řízení topných systémů.

Tyto kotlové sestavy jsou tvořeny jednotlivými moduly, které se skládají z horizontálních rozdělovačů, směšovacích armatur, čerpadlových skupin, servomotorů, měřících a pojistných armatur, které jsou vzájemně montážně kombinovatelné podle individuálních požadavků na funkčnost topného systému.

Takto systémově pojaté řešení kotlových sestav, včetně integrovaného hydraulického vyrovnávače dynamického tlaku, expanzní nádoby a možnosti alternativní nabídky čtyř typů oběhových čerpadel a sedmi typů rotačních servopohonů ke směšovacím ventilům, splňuje všechny požadavky na profesionální instalaci topného systému.

Právem se domníváme, že námi nabízené řešení, které se mimo jiné vyznačuje snadnou a spolehlivou stavebnicovou montáží jednotlivých komponentů, vysokou kompaktností i estetickou úrovní provedení, včetně ochranné tepelné izolace, nemá na českém trhu s topenářskými produkty srovnání. Investory zaujme jistě i příznivým poměrem mezi cenou a užitnými vlastnostmi.

Druhým novým produktem, který v letošním roce uvádíme do topenářské praxe jsou komponenty pro domovní a bytovou regulaci typu AUTOMIX od švédské firmy ACASO.

Jedná se o analogová zařízení, respektive rotační servopohony s integrovanými elektronickými regulátory, které nevyžadují od montážních topenářských firem hlubší znalosti v oboru měření a regulace a svým uživatelům umožní zejména:

  • aktivní podíl na snižování spotřeby tepelné energie s brzkou návratností investice
  • zvýšení uživatelského komfortu a kontroly nad topnou soustavou
  • snadné ovládání a spolehlivou funkčnost jednotlivých komponentů regulace.

Příklad kotlového modulu s 3 cest.
směšovacím ventilem a servopohonem

Použití servopohonů AUTOMIX je univerzální pro otopné soustavy s tří, nebo čtyřcestným směšovacím ventilem. Právě proto tvoří i nadstandardní volitelné doplňky kotlových sestav IVAR. Touto nabídkou umožňujeme realizačním firmám projevit jejich osobní kreativitu při hledání řešení "na míru" i těm náročnějším zákazníkům.


Příklad použití základního regulačního
prvku typu AUTOMIX - CT v otopné soustavě
1 - elektronický regulátor, 2 - síťový napáječ,
3 - snímač teploty vody T1

Základní charakteristika těchto regulátorů:

AUTOMIX - CT je elektronický regulátor konstantní teploty určený pro směšovací ventily v systémech podlahového vytápění, ochranu kotlů na pevná paliva před nízkoteplotní korozí, nabíjení akumulačních nádrží apod.

AUTOMIX - 10 je analogový ekvitermní regulátor teploty pro podlahové (radiátorové) vytápění. Pracuje na podobném principu jako typ CT, ale jeho řídící jednotka mu umožňuje navíc zohledňovat vliv vnější teploty pomocí venkovního čidla. Volitelně může být doplněn i pokojovým senzorem. Udržuje směšovací ventil v pozici, která odpovídá aktuálním teplotním požadavkům v domě.

AUTOMIX - 20 je pokročilý elektronický regulátor používaný pro podlahové a radiátorové topení. Umožňuje základní programování topných režimů. Reaguje na teplotní změny v objektu, způsobené vnějšími povětrnostními vlivy, nebo vnitřními nárůsty tepla, což vnější senzory nedovedou kompenzovat. Nevyžaduje nastavení žádné topné křivky, ale pouze zadání referenční teploty v objektu. Průběžně pak reaguje na všechny možné změny teploty k nimž v objektu dochází.

Regulátory typu AUTOMIX a jejich příslušenství je dodáváno v celku, včetně propojovacích kabelů s konektory s cílem minimalizovat složitost instalace na místě. Kompaktní ovládací jednotky se instalují, programují a obsluhují velmi snadno, nelze je zapojit chybně.

Naše nabídka regulačních prvků však tímto nekončí, nabízíme i komplexní a sofistikovaný způsob řízení domovní regulace včetně komponentů pro diferenční přístup k tepelné pohodě interiérů.

Zájemcům o tuto problematiku doporučuji vyžádat si podrobnější technické informace na uvedené adrese.


IVAR CS spol. s r.o.
logo IVAR CS spol. s r.o.

Společnost IVAR CS spol. s r.o. působí, jako reprezentant obchodně technického zastoupení řady evropských firem působících v oboru TZB dle kategorizace použití. IVARTRIO - rozvody podlahového vytápění, rozvody k otopným tělesům včetně jejich připojení, ...