Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Komínový systém Schiedel ABSOLUT - řešení i pro nízkoenergetické domy

Jedná se o moderní komínový systém, který reaguje na současné trendy nejen v oblasti výroby stavebních materiálů a technologií, ale i, a to zejména, v oblasti úspor energií na vytápění. Díky svým materiálovým a konstrukčním vlastnostem se mimořádně výhodně uplatní právě v objektech s nízkou energetickou náročností.

V poslední době jsme v řadě evropských zemích svědky dynamického rozvoje výstavby objektů s minimální spotřebou energie - nízkoenergetických nebo pasivních domů. S ohledem na zvyšující se ceny paliv a energií i na nové evropské předpisy směřující k jejich úsporám se dá očekávat, že se tento trend v následujících letech výrazněji projeví i v naší zemi.

Konstrukce takových domů musí splňovat nejen požadavky na dostatečnou tepelně-izolační schopnost obvodových stěn, podlah a stropů, ale musí zajišťovat i těsnost objektu.

U nízkoenergetických domů je proto nezbytné - díky jejich těsnosti - zavést systém větrání, kterým zabezpečíme výměnu nezbytného množství vzduchu pro vytvoření zdravého prostředí. Tento systém může znamenat jak uvědomělé chování uživatelů objektu při větrání, tak instalaci technicky řízeného systému. Pro celkovou energetickou náročnost objektu je právě zvolený systém větrání nesmírně důležitý.

Samostatnou kapitolou je potom instalace spotřebičů paliv v těchto domech, kde je bezpodmínečně nutné zabezpečit, navíc s minimálními energetickými ztrátami, přívod dostatečného množství vzduchu pro spalování, a to ať už se jedná o centrální zdroj vytápění, například plynový kotel, nebo lokální zdroj, jakým mohou být například krbová kamna. Ideální je, pokud navržené řešení navíc vede k optimálnímu využití paliva, maximální účinnosti spotřebiče a zároveň zajišťuje bezpečný a hygienický odvod spalin za všech provozních podmínek.



Možné řešení: Schiedel ABSOLUT

V nízkoenergetických domech (ale nejen v nich) nelze dnes vystačit se zajištěním přívodu vzduchu pro spalování infiltrací. Pouhá provzdušnost okny a dveřmi u nových nebo rekonstruovaných staveb zdaleka nestačí přivést dostatečné množství vzduchu pro správnou funkci spotřebičů paliv. Možným řešením je použití uzavřených spotřebičů, nezávislých na vzduchu v místnosti, ve spojení s komínovým systémem, který vedle odvodu spalin zajistí současně i dostatečný přívod vzduchu pro spalování. Právě takové řešení nabízí a optimalizuje komínový systém Schiedel ABSOLUT.

Uzavřených spotřebičů paliv jak na plynná, tak na tuhá paliva s nezávislým (externím) přívodem vzduchu pro spalování najdeme na našem trhu celou řadu. U plynových spotřebičů to jsou známé "turbo" kotle. U kamen na dřevo jsou tyto spotřebiče označovány jako NPSV (EPV) a jsou již dodávány i tuzemskými výrobci (ABX, Romotop nebo Verner...).


Konstrukce komína ABSOLUT

Schiedel ABSOLUT je dvousložkový komínový systém odolný vůči vlhkosti s integrovanou tepelnou izolací a s tenkostěnnou vnitřní keramickou vložkou. Dodává se v průměrech 12 až 20 cm, v jednoprůduchovém nebo dvouprůduchovém provedení včetně varianty s víceúčelovou šachtou. Tepelnou izolací je opatřen nejen každý komínový průduch, ale i víceúčelová šachta. Sendvičová konstrukce tvárnice proto ve většině případů nevyžaduje dodatečnou tepelnou izolaci. Účinek tepelné izolace se příznivě projeví především při provozu, kdy komín slouží k přívodu spalovacího vzduchu ke spotřebiči.

Schiedel ABSOLUT poskytuje absolutní volnost ve volbě konkrétního spotřebiče paliv, a to minimálně až do konce fáze hrubé stavby domu. ABSOLUT s 12 nebo 14 lze na základě zkušeností z dimenzování průřezu doporučit jako ideální komín pro odvod spalin od většiny spotřebičů na plyn nebo LTO. Může být výhodně provozován právě ve spojení se spotřebiči nezávislými na vzduchu v místnosti (TURBO) jako tzv. LAS (vzducho-spalinový) systém. Při použití průměru 18 nebo 20 cm lze vybírat z většiny možných spotřebičů na tuhá paliva, a to okamžitě po dokončení stavby nebo kdykoliv později v průběhu užívání objektu.

Komínový systém Schiedel ABSOLUT nevyužívá, na rozdíl od běžných třísložkových komínů s vloženou tepelnou izolací, princip zadního odvětrání. Je tedy celkově mimořádně těsný, nezpůsobuje úniky tepla odvětrávacími kanálky a nenarušuje provoz řízeného větrání objektu.


Připojení uzavřených spotřebičů

V současných projektech zaměřených na úspory energie jsou stále častěji navrhovány těsné obvodové konstrukce domů. Při tomto řešení už nemohou být v budově provozovány spotřebiče paliv závislé na vzduchu v místnosti, protože spalovací vzduch už nemůže v dostatečném množství proudit infiltrací obvodovým pláštěm budovy.

Optimálním řešením je provozování spotřebičů nezávislých na vzduchu v místnosti. Provoz plynových a olejových spotřebičů nezávislých na vzduchu v místnosti je známý již dlouho. Uzavřené spotřebiče v provedení C, nezávislé na vzduchu v místnosti, se připojují ke komínu dvouplášťovými soustřednými kouřovody. Celý systém pracuje v protiproudém provozu, kdy keramická vložka odvádí spaliny, volným prostorem mezi vložkou a tepelně izolovanou tvárnicí ABSOLUT je přiváděn spalovací vzduch, který je navíc cestou předehříván teplem odváděných spalin.

Novinkou je provoz spotřebičů na tuhá paliva (např. kachlová kamna, krbová kamna), nezávislých na vzduchu v místnosti. Také zde nabízí Schiedel ABSOLUT spolehlivé řešení, kdy přívod spalovacího vzduchu ke spotřebiči je řešen tepelně izolovanou šachtou v komínovém tělese. Vlastní připojení vzduchového hrdla spotřebiče se potom provede pomocí systémového přivětrávacího adaptéru.

Využití komínu Schiedel ABSOLUT s přidruženou šachtou pro současný přívod vzduchu a odvádění spalin i pro spotřebiče na tuhá paliva s provozem nezávislým na vzduchu v místnosti rozšiřuje jeho použitelnost a univerzálnost. Zjednodušuje výběr optimálního komínového systému, plánování, přípravu i realizaci.


Právě pro své mimořádné vlastnosti v oblasti optimalizace spotřeby paliv a energií a vhodnosti použití i v nízkoenergetických domech byl oceněn hlavní cenou GRAND PRIX FOR ARCH 2005. Komínový systém Absolut byl kromě For Archu oceněn také na veletrhu Aquatherm, a to Zlatou medailí.


Schiedel, s.r.o.
logo Schiedel, s.r.o.

SCHIEDEL - 75 let zkušeností vývoje, výroby a testování komínových systémů. Keramických, nerezových, vícevrstvých. Komíny pro nízkoenergetický dům, komínové systémy pro speciální použití. Materiály pro vložkování a obnovu stávajících komínů. Krbové moduly ...