Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

V letošním roce slaví Buderus 275 let své existence

V letošním roce slaví Buderus 275 let své existence. V roce 1731 firmu založil Johann Wilhelm Buderus. V současnosti Buderus Heiztechnik GmbH patří k předním světovým výrobcům tepelné techniky. Mezi nejmodernější technologie, které Buderus v současné době nabízí, patří solární kolektory, kogenerační jednotky a plynová tepelná čerpadla. Spojením aktivit firem Bosch a Buderus vznikla v roce 2004 nová společnost Bosch Buderus Thermotechnik, která dnes sdružuje řadu významných výrobců tepelné techniky.

Společnost Buderus tepelná technika Praha, spol. s r. o., byla založena v roce 1993. Sídlí ve vlastním moderním provozním areálu v Praze 10-Štěrboholích. V současné době nabízí Buderus tepelná technika Praha, spol. s r. o., na českém trhu litinové a ocelové kotle s výkony od 4,8 kW do 19,7 MW, kotle pro rodinné domky průtokové i kondenzační, v provedení stacionárním a nástěnném. Kromě kotlů nabízí také zásobníkové ohřívače TUV, regulační přístroje, kogenerační jednotky, solární panely, tepelná čerpadla a širokou škálu otopných těles.




Ocenění Mgr. Fejglovi předal jednatel firmy
Buderus tepelná technika Praha Ing. Havlíček

Výroční shromáždění Buderusu

Letošní výroční shromáždění společnosti Buderus tepelná technika Praha s prodejci, projektanty, montážními firmami a dalšími spolupracujícími organizacemi se uskutečnilo 26. ledna 2006 v hotelu Don Giovanni v Praze. Při bilancování uplynulého roku nešlo opominout fakt, že společnost Buderus si v letošním roce připomíná 275 let od svého založení. Kromě stručného ohlédnutí za historií firmy byli pozvaní seznámeni s novinkami dodávaného sortimentu, zvláště kondenzačními kotli, tepelnými čerpadly a solární technikou. V rámci výročního shromáždění byla oceněna práce nejlepších firem za rok 2005. Oceněna byla i spolupráce s Pražskou plynárenskou, a. s., která od firmy Buderus odebírá především kotle, zásobníky TUV a regulační techniku pro výstavbu kotelen. Za účasti všech pracovníků oddělení prodeje tepla převzal diplom za úspěšnou obchodní spolupráci Mgr. Jan Fejgl.

Jan Jindra




Využili jsme výročního shromáždění a požádali jednatele a generálního ředitele společnosti Buderus tepelná technika Praha, s. r. o., Ing. Vlastimila Havlíčka o rozhovor.


Sídlo společnosti v Praze Štěrboholích

Pane řediteli, úvodem mi dovolte poblahopřát Buderusu k významnému výročí. Značka Buderus má 275letou historii. Jak velký význam má podle vás historie společnosti a tradice značky v dnešní době?
Společnost Buderus se vždy snažila o poskytování kvalitních výrobků a služeb. To, co jsme budovali 275 let, je východiskem i pro naše budoucí aktivity. Spolehlivost, důvěryhodnost, odpovědnost a otevřenost, to jsou hodnoty, které jsme prosazovali v minulosti a které nám umožní, abychom byli úspěšní i v budoucnosti. Snažíme se, aby naše výrobky, služby i naše jednání plně naplňovaly tyto zásady a vystupovali jsme otevřeně a odpovědně jak vůči zákazníkům, tak i vůči zaměstnancům i celé společnosti.

Od června 2004 je Buderus tepelná technika Praha členem nově ustavené společnosti BBT Thermotechnik, která sdružuje řadu významných výrobců tepelné techniky. Co se tím pro vás změnilo?
Díky zmíněnému spojení se stal Buderus, stejně jako další firmy Junkers a Dakon, členem největšího topenářského koncernu v Evropě. Akvizice se stala důležitým krokem pro zajištění dalšího pozitivního rozvoje firmy v rámci koncentrujícího se evropského trhu. Všechny tři uvedené značky ale nadále působí na českém trhu samostatně podle dosavadní obchodní strategie.

Co je silnou stránkou Buderusu?
Těch silných stránek je několik. Určitě šíře sortimentu, nabízíme jak nástěnné kotle, tak kotle stacionární, zásobníky s nepřímým ohřevem TUV, regulační systémy, zařízení pro využití solární energie, kogenerační jednotky a celý sortiment velkoobchodního zboží z tepelné techniky. Široký je nejen sortiment výrobků, ale i rozsah výkonů jednotlivých zařízení. Dále určitě kvalita našich výrobků a služeb, kvalita a schopnosti našich zaměstnanců. K úspěchu přispívá jistě i známost Buderusu díky dlouholetému působení na českém trhu, rozsáhlá prodejní síť a v neposlední řadě i široká servisní síť. Takže shrnu-li to, naše silné stránky jsou sortiment, dobrá kvalita výrobků a služeb a tradice.

Jaké jsou současné trendy ve vytápění? Prozradíte novinky z oblasti zemního plynu, které chystáte pro nejbližší dobu?
Nejvyšší dynamiku v celé oblasti vytápění vykazuje segment nástěnných kotlů, stále více zákazníků požaduje nástěnné kotle místo stacionárních. Zvyšují se i nároky na komfort přípravy teplé vody. Dříve převažující kombinované kotle dostávají velké konkurenty v kombinacích kotle s nepřímo vytápěným zásobníkem. Ve výkonech kotlů došlo ke zvýšení poptávky po kotlích menších výkonů (10#15 kW), což je dáno stále se snižujícími tepelnými ztrátami objektů. Úspěšně se rozvíjí trh s kondenzační technikou. Rovněž zájem o nové technologie, jakými jsou například solární ohřev nebo tepelná čerpadla, stále stoupá.

Vzrůstají požadavky na úsporná řešení, na spojení plynu s obnovitelnými energiemi. Již dnes nabízíme zákazníkům kompletní řešení šetřící energii za konkurenční ceny. V souvislosti s naším začleněním do skupiny Bosch dochází k podstatnému urychlení vývoje produktů. Novinky očekáváme zejména v oblasti závěsných plynových kotlů, kde budeme využívat modely firmy Bosch. To by mělo podstatně zvýšit kvalitu kotlů a zjednodušit jejich servis. Vzhledem k tomu, že v Evropě se používá několik druhů zemního plynu, Buderus nabízí kotel Multigas, který umožňuje spalovat plyny rozdílného složení.



Bílkova vila

Školící středisko

Za plynové kondenzační kotle získal Buderus v poslední době řadu ocenění. V čem jsou lepší oproti klasickým kotlům?
Ceny z veletrhů jsou udělovány zejména za technické novinky. Tomu odpovídají samozřejmě kondenzační plynové kotle, které v současné době pravděpodobně nejlépe využívají energie plynu jako paliva. Vlivem využití kondenzačního tepla ve spalinách dochází k výraznému zvýšení účinnosti, a to až o 15 % oproti kotlům konvenčním. Nicméně v souvislosti s jakýmkoliv kotlem je vždy nutno zmínit i kvalitní regulaci, která je vždy mozkem, který sebelepší kotel úsporně řídí.

Jednou z možností úspor je kvalitní seřízení a profesionální údržba kotle.
Seřízení kotle má přímý vliv na účinnost spalovacího procesu a tím i na spotřebu plynu. Proto pravidelné seřízení, nejlépe jedenkrát ročně, všem doporučuji. V rámci seřízení a prohlídky je též možné odstranit drobné odchylky, které by v budoucnu mohly vést k poškození důležitých částí kotle, např. výměníku či hořáku.

Co ovlivňuje podle vašeho názoru výběr kotle?
Při výběru typu kotle hraje stále větší roli názor konečného zákazníka, který v současné době disponuje velkým množstvím informací a aktivně porovnává technické parametry jednotlivých zařízení. Vybrat kotel dokáže řada z nás, ale aby splňoval naše požadavky, tam vidím nezastupitelnou roli projektanta či odborné montážní firmy. Není v silách jednotlivce, aby v dnešní době dokázal mít detailní přehled o všech možných výrobcích a technologiích. Na to jsou zde odborníci z jednotlivých oborů, kteří si tyto znalosti neustále doplňují. Úspěšnost prodeje souvisí s dostupností produktu a s počtem míst, kde je produkt nabízen do prodeje, a samozřejmě i s hustotou servisní sítě pro konečné zákazníky. Klademe velký důraz na trvalé školení našich prodejců i servisních partnerů, aby dokázali dobře poradit každému zákazníkovi. Nejen prodat, připojit a odejít, ale především poznat potřeby zákazníka i technické možnosti jeho objektu a pak doporučit takový kotel, s kterým bude dlouhodobě spokojen.

Buderus je orientován na přímý kontakt s topenáři a instalatéry na rozdíl od ostatních firem, které spolupracují s odbornými velkoobchody. V čem vidíte hlavní výhody tohoto postupu?
Jeden z hlavních trendů naší orientace v posledním období je budování přímých kontaktů na topenářské firmy. V souvislosti s otevřením provozního areálu ve Štěrboholích začala naše společnost nabízet kompletní sortiment velkoobchodního zboží. Montážní firmy k nám již nejezdí jen pro kotle, ale pravidelně mají připravené kompletní dodávky zboží podle jednotlivých výpisů materiálu. Velmi dobrá dostupnost areálu z Průmyslové ulice vede k tomu, že přijíždí i stále více a více topenářů pro přímý nákup topenářské techniky za hotové. Máme zájem o přímé vazby na každou firmu, která se rozhodne nainstalovat techniku Buderus, protože to nám umožní zajistit pro tuto firmu technickou podporu, odborné školení, prodejní dokumentaci atd. Buderus klade důraz na dobré partnerské vztahy se svými klienty. Odbornými školeními a informačními výstavami je poskytována soustavná podpora topenářským a projekčním firmám.

Jak se vám spolupracuje s plynárenskými společnostmi?
Spolupráce všech subjektů, dodávají výrobky a služby související s plynem, je potřebná. Týká se to nejen plynáren a výrobců spotřebičů, ale i projektantů, velkoobchodníků, prodejců, montážních firem, kominíků apod. Každý rok pořádáme tato výroční shromáždění, abychom jejich práci ocenili. Plynárenské společnosti po privatizaci velmi ožily a to je dobře. Možná bych jim doporučil větší spolupráci s montážními firmami a instalatéry. Ti se neustále pohybují v terénu, u zákazníka, mohou okamžitě reagovat na vzniklé problémy. Pro plynárny by mohli vyhledávat #mrtvé# přípojky, zařizovat povolení, pomáhat s projekty. Pražskou plynárenskou si jako našeho dlouholetého partnera nesmírně vážíme. Jsme rádi, že můžeme prezentovat naše výrobky v rámci aktivit oddělení prodeje tepla PP, a. s.

Co vám v oboru vytápění v České republice v současné době nejvíce vadí?
O dlouhodobé energetické politice mluvila téměř každá vláda, ale nikdo nic nedotáhl do konkrétní podoby. Srozumitelně a důvěryhodně motivovat lidi, čím mají topit, to je v našich podmínkách stále nemožné. Legislativa by se měla více přizpůsobit západní Evropě, zejména v oblasti ekologie. Když někdo spaluje PET lahve a zhoršuje ovzduší celého okolí, nedá se s tím nic dělat. Větší pravomoci by měly dostat kominické firmy. V Německu, pokud kotel nevyhovuje předpisům, je možné ho odstavit z provozu. Také bych doporučoval změnit politiku dotací na moderní, účinné technologie, na používání alternativních a obnovitelných zdrojů.

Děkuji za rozhovor
Jan Žákovec, Foto: Petr Hejna, Jan Žákovec, Buderus


Buderus tepelná technika Praha, spol. s r. o., poskytuje držitelům Zákaznické karty PP, a. s., slevu na nákup plynových kotlů do 50 kW, zásobníku TUV a regulací značky Buderus ve výši 10 % a dále slevu na nákup velkoobchodního topenářského zboží ve výši 3 %. Sleva platí na nákup uvedených produktů prostřednictvím odborných instalačních firem po celé České republice!

 

Kam dál


     
     
    Reklama