Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Programovatelné regulátory prostorové teploty od společnosti Siemens

s možností dálkového ovládání telefonem

S rostoucí cenou energií je stále důležitější kvalitní regulace přinášející úspory. Současně s tím se však stále rozšiřuje okruh zákazníků, kteří hledají komfortní řešení. Těmto na první pohled protichůdným požadavkům lze přesto vyhovět. Společnost Siemens, tradiční výrobce regulační techniky, dodává na český trh kromě jiného také prostorové regulátory. V tomto článku se zaměříme na dvě řady týdenních programovatelných regulátorů prostorové teploty s typovým označením REV23 a REV200. Liší se ve způsobu ovládání a vzhledově, z regulačního hlediska jsou rovnocenné.


REV23 - ovládání rolovacím tlačítkem

REV200 - ovládání dotykovým displejem

Ačkoliv se tak běžně těmto přístrojům říká, nejedná se o prostorové termostaty, ale o regulátory, které skrývají v řídicím algoritmu dlouholeté zkušenosti společnosti Siemens z oblasti regulace vytápění. Běžné prostorové termostaty regulují teplotu v místnosti na požadovanou hodnotu se spínací hysterezí. Nezohledňují dynamiku budovy, výkon otopné soustavy a další vlivy, které se projeví na výsledné teplotě v prostoru. Naproti tomu regulátory Siemens řady REV... skrývají v regulačním algoritmu jak proporcionální, tak integrační a derivační složku (PID regulace). Díky tomu umožňují mnohem přesněji a citlivěji řídit výslednou teplotu se zahrnutím předchozího vývoje teploty; chování jak budovy, tak otopných těles a mnoha dalších vlivů.

Regulátory pracují v tzv. pracovních cyklech - lze zvolit buď 6 nebo 12 minut - nebo je možné regulátor nastavit do režimu automatické adaptace, kdy si přístroj stanoví optimální délku pracovního cyklu sám. Regulační algoritmus pak stanovuje jak dlouhou část pracovního cyklu zůstává výstupní kontakt regulátoru zapnutý. Uživatel tak má velkou volnost v nastavení spínacích časů a požadovaných teplot během celého týdne. Samozřejmostí je možnost nastavení režimu dovolená a dalších funkcí zvyšujících komfort obsluhy.


REV23

REV200

Funkcí, která je oblíbena zejména mezi chalupáři a vlastníky rodinných domků, je možnost ovládání prostřednictvím telefonu. Pro tyto účely se osvědčil GSM telefonní terminál GB060 tuzemského výrobce dodávaný jako příslušenství regulátorů řady REV...

Terminál umožňuje jednoduše přepínat provozní režimy prostorového regulátoru pomocí SMS zpráv, a řídit tak teplotu na dálku. Díky tomu, že je terminál kromě výstupního relé, které se využívá pro ovládání regulátoru, vybaven dalšími osmi svorkami (lze je nastavit jako vstupy nebo výstupy), je možné toto zařízení využít pro celou řadu dalších aplikací - například pro spínání osvětlení, ovládání vjezdových vrat, zavlažování a podobně. GB060 lze také nastavit tak, že při aktivaci některé ze vstupních svorek odešle přednastavenou SMS zprávu na předem zvolená čísla.

Díky tomu se používá pro připojení zabezpečovacího zařízení nebo pro přenos různých poruchových hlášení.


Dálkové ovládání GB060

Kontakt:
Ing. Michal Bassy
Siemens, s.r.o.
Tel.: 233 033 402
e-mail: michal.bassy@siemens.com


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...