Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vývoj okenních otvorů a tepelných izolací

Okno je z hlediska izolací stále nejslabším článkem obvodových konstrukcí. Proto zde probíhá a lze očekávat, že ještě dlouho bude probíhat, překotný vývoj. Jeho směry lze vysledovat i na zahraničních výstavách. Zde si lze i povšimnout, jak se vyvíjejí tepelné izolace a co je v celkem běžné nabídce různých firem.

Začátkem března se každoročně koná veletrh úspor energií v rakouském Welsu. Tento veletrh je hojně navštěvován Čechy, zejména z oblasti jižních Čech, neboť vzdálenost je menší, než na brněnské výstaviště a často i než na pražské výstavy. Je zajímavé sledovat vývoj nabídky i její pozdější uplatnění na trhu, ať již v zahraničí či u nás. Dříve zde byly hojně prosazovány zimní zahrady jako jeden z prvků pro úspory energií. Od tohoto prvku se postupně ustupuje (pokud nemá funkční význam).


Na druhé straně jsme před 8 roky považovali zde prosazované tepelné izolace u novostaveb o tloušťce 16 cm za přehnané - v dnešní době se již běžně v ČR používají, ve Welsu jsou již nabízeny výrazně účinnější tepelné izolace. Aby bylo možné používat cihlářské výrobky, doporučuje se k nim přidat tepelnou izolaci (obr.1). Někteří výrobci vyrábějí kalibrované cihelné bloky, které se pak pouze lepí slabou vrstvou lepidla. Někteří výrobci dokonce pro spojování tvárnic doporučují polyuretanovou pěnu (obr.2).


V letošním roce se výrobci oken předháněli v nabídce okenních profilů s pokud možno co nejlepší tepelnou izolací. U dřevěných oken bylo v nabídce mnoho okenních rámů, kde byla použita polyuretanová pěna, extrudovaný polystyrén či jiná tepelná izolace (obr. 3-5). U plastových okenních profilů bylo možné vysledovat trend zvyšování tloušťky okenních profilů, kde se některé tloušťky nabízených okenních profilů pohybovaly od 85 do 120 mm, často s vloženou tepelnou izolací (obr.6). Velká část vystavovatelů nabízela již v základní variantě zasklení trojskly, neboť tím lze výrazně zlepšit tepelně izolační vlastnosti oken.


Po zkušenostech z tohoto veletrhu lze očekávat, že během několika málo let se stanou standardem okna, která dnes patří mezi špičková. Všem zájemcům o nová okna, ať již se jedná o obyvatele panelových domů či individuální stavebníky je možné doporučit, aby se při koupi nových oken orientovali na výrobce, kteří jsou schopni garantovat nízké součinitele prostupu tepla rámy oken, prosklenými plochami a kteří nabízejí kvalitní distanční rámečky. Tato okna, spolu s kvalitním osazením (s použitím příslušných parotěsných a protidešťových opatření) budou v budoucnu běžným standardem. Pokud se při výběru oken bude zájemce orientovat na levnější okna, bude mít sice okna lepší, než má v současné době, ale ve velmi blízké budoucnosti bude mít okna kvalitativně výrazně pod dnešní úrovní.

 
 
Reklama