Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

IRZ - informace o znečišťování životního prostředí na internetu

Integrovaný registr znečišťování životního prostředí

Co je to integrovaný registr znečišťování (IRZ)?

Je to nově zřízená databáze, která obsahuje údaje o emisích a přenosech významných škodlivých látek znečišťujících životní prostředí.

Jak budou data do IRZ získávána?

IRZ momentálně eviduje 72 znečišťujících látek. Podniky, které při své činnosti překročí právní normou stanovený limit pro některou z těchto látek v emisích do ovzduší, vody a půdy nebo tzv. přenosech (v odpadech a v odpadních vodách), povinně ohlašují druh a množství této látky do IRZ. V IRZ se tyto údaje evidují, zpracovávají a zpřístupňují veřejnosti.

Co v IRZ najdete?

  • Informace o emisích a přenosech znečišťujících látek, které podniky vypouští.

  • Údaje o znečištění budou zcela jasně spojeny s konkrétním podnikem a konkrétní látkou. Získáte tak reálný pohled na stav životního prostředí ve Vašem regionu.

  • Informace o negativním vlivu na lidské zdraví a na životní prostředí všech látek evidovaných v IRZ.

  • Informace o všech podnicích ohlašujících do IRZ.

  • Mapovou aplikaci znázorňující podniky do IRZ.

IRZ je bezplatně přístupný veřejnosti a je pravidelně aktualizován. Poprvé byly údaje zveřejněny 30. září 2005 na stránkách www.irz.cz.

Jaké je využití IRZ?

IRZ je informačním zdrojem pro veřejnost, ale i pro stát, např. při rozhodování v oblasti politiky životního prostředí nebo pro koncepci environmentálního vzdělávání. Veřejná kontrola umožňuje působit na odpovědnější ekologické chování jednotlivých podniků.

IRZ je příležitostí pro každého, jak zjistit kvalitu životního prostředí ve svém okolí. Tato znalost je prvním krokem, jak se aktivně podílet na ochraně životního prostředí.

Proč a jak vznikl IRZ?

Právo Evropské unie ukládá členským státům vést národní registry emisí a ohlašovat údaje do Evropského registru znečišťujících látek (EPER). Zavedením IRZ Česká republika plní své závazky vyplývající z ratifikace Aarhuské úmluvy (Úmluva o přístupu k informacím, účasti veřejnosti na rozhodování a přístupu k právní ochraně v otázkách životního prostředí) a z podpisu Protokolu o registrech úniků a přenosů znečišťujících látek, který již stanoví konkrétní požadavky na podobu národních registrů.

IRZ je definován zákonem č. 76/2002 Sb., zákon o integrované prevenci, ve znění pozdějších předpisů. K jeho realizaci bylo přijato nařízení vlády č. 368/2003 Sb., o integrovaném registru znečišťování, ve znění pozdějších předpisů, a vyhláška č. 572/2004 Sb., kterou se stanoví forma a způsob vedení evidence podkladů nezbytných pro ohlašování do integrovaného registru znečišťování.

Jaký vývoj IRZ lze očekávat?

V souladu s vývojem mezinárodního práva a práva Evropské unie dojde k rozšíření počtu evidovaných látek v IRZ. Na vývoji IRZ se můžete podílet i Vy, poskytováním připomínek, informací, analýz či stanovisek.

Vybrané látky ohlašované do IRZ a jejich vlivy na zdraví člověka

Polychlorované bifenyly
(PCB)
Pronikají do potravinového řetězce, mají účinky na hormonální a imunitní systém.
Dioxiny+furany
(PCCD+PCDF)
Pronikají do potravinového řetězce, způsobují kožní onemocnění, poruchy imunitního a reprodukčního systému, poruchy hormonální činnosti. Nevyrábí se pro komerční účely, vznikají jako vedlejší produkty při výrobě pesticidů, polyvinylchloridu, chlorovaných rozpouštědel.
Polycyklické aromatické uhlovodíky
(PAU)
Pronikají do potravinového řetězce, mají karcinogenní a imunotoxické účinky. Nevyrábí se, vznikají jako vedlejší produkty při každém běžném spalovacím procesu - při hoření uhlí, olejů, dřeva, odpadu, významným zdrojem je automobilová doprava.
Oxidy síry
(SOx/SO2)
Jsou dráždivé, způsobují bronchitidy. Podílejí se na vzniku kyselých dešťů a zimního smogu. Vznikají spalováním fosilních paliv.
Skleníkové plyny Jde o oxid uhličitý (CO2), methan (CH4), oxid dusný (N2O), fluorované uhlovodíky (HFC), hydrochlorofluorouhlovodíky (HCFC), perfluorouhlovodíky (PFC) a fluorid sírový (SF6). Způsobují globální oteplení Země.
Těžké kovy Např. rtuť, olovo, kadmium, arsen atd. Mají toxické účinky, které jsou odvislé od přítomného kovu.

IRZ na internetu (http://www.irz.cz)


Ministerstvo životního prostředí
http://www.env.cz

 
 
Reklama