Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nízkoenergetické technologie se představí v Brně

Stavební veletrhy Brno 2006 a Urbis Invest se nezadržitelně přibližují. S nimi se přibližuje také téma Zelená energie, které bude celý komplex veletrhů propojovat. Jedním z hlavních stavebních témat ve spojení se zelenou energií jsou tzv. nízkoenergetické budovy a technologie, které budí obrovský zájem nejenom mezi vystavovateli.

V současné době řeší bytovou situaci vlastní stavbou nebo odkupem bytu či rodinného domu mnoho lidí. Mnoho z nich si pokládá otázky typu "Jaký stavební materiál použít?," "Jaké budou náklady na provoz?," "Jaké vytápění je nejlepší a nejlevnější?," "Která okna jsou nejlepší na úsporu energie?," apod. Je totiž obecně známo, že největší díl z částky, kterou zaplatí český občan za bydlení, zejména v nájemních domech, padne na energie. V ekonomicky vyspělejších zemích je podíl ceny energií v celkové skladbě ceny za bydlení naopak mnohem menší.

"Dnešní nabídka a možnosti jsou široké, chybí pouze dostatečná informovanost," přibližuje Martina Bajerová, manažerka PR a reklamy Stavebních veletrhů Brno a URBIS INVEST. Ani novostavby nejsou vždy zárukou dostačujících podmínek z hlediska provozních nákladů. Dodatečné zateplování starších objektů je vždy finančně náročné a ceny energií stále rostou... Proto je z hlediska provozních nákladů dobré zaměřit se na možnosti úspor a využití tzv. nízkoenergetických technologií.

Jde o využití takových technologií, které přináší bydlení s nízkou spotřebou energie. Ve srovnání s novostavbami podle současných norem je tím míněna zhruba poloviční spotřeba současných provozních nákladů, ve srovnání se starší výstavbou jde o spotřebu na třetinové úrovni. Vedle úspor vynaložených nákladů na bydlení nízkoenergetické technologie přináší také větší šetrnost k životnímu prostředí. Z dlouhodobého hlediska je tento parametr také velmi významný a vystihuje hlavní motto celých Stavebních veletrhů Brno: "Stavte na budoucnosti".

"Z pohledu stavebnictví jde o jeden z nejrychleji se rozvíjejících oborů, který má v našich zeměpisných šířkách v souvislosti se stále vzrůstajícími náklady na energie svoji budoucnost zaručenu," komentuje situaci stavební technik Ing. Ctibor. "Třeba fasádní kontaktní zateplovací systém JUBIZOL FASÁDA se řadí mezi přední nízkoenergetické systémy. Při správné navržené skladbě a odpovídajícím provedení dokáže ušetřit až 40% nákladů na vytápění, nemluvě o šetrnosti k životnímu prostředí," dále upřesňuje Ing. Ctibor.

Stavební veletrhy jsou jednou z mála příležitostí v České republice, kde lze komplexně shlédnout všechny obory stavebnictví včetně nízkoenergetických budov a technologií. Kdo staví nebo rekonstruuje, měl by se přijet podívat 25. až 29. dubna do Brna!

Martina Bajerová
manažerka PR a reklamy Stavební veletrhy Brno a URBIS INVEST
Tel. +420 541 152 722, Fax: +420 541 152 889, E-mail: mbajerova@bvv.cz

 
 
Reklama