Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Siemens nainstaloval komplexní řešení technologie budov na stadionu Macao Dome

Společnost Siemens se bezprostředně podílela na hladkém průběhu čtvrtých Východoasijských her, které se uskutečnily ve dnech 29. října až 6. listopadu 2005 v Macau. Nově postavená multifunkční aréna Macao Dome, v níž se odehrávala většina sportovních klání Východoasijských her, byla totiž vybavena nejmodernější technologií budov a zabezpečovacími systémy z produkce společnosti Siemens.

Pro Macao byly čtvrté Východoasijské hry největší událostí od doby, kdy zde před pěti sty lety založili portugalští osadníci kolonii. Devítidenního sportovního klání se zúčastnilo přes 3000 sportovců, trenérů a funkcionářů. Na prestižní akci se ve městě se 440.000 obyvateli sjelo přibližně půl milionu návštěvníků ze sousedního Hongkongu a pevninské části Číny.

Třípatrová multifunkční aréna Macao Dome se rozkládá na ploše 140.000 metrů čtverečních a vedle mrakodrapu Macao Tower je největším stavebním komplexem ve městě. Součástí budovy jsou dvě samostatné haly pro celkem 9100 diváků a další konferenční a výstavní prostory o celkové ploše 6000 metrů čtverečních.

Kvůli náročnému časovému harmonogramu stavby a různým technickým požadavkům projektu bylo pro zákazníka výhodnější spojit instalaci služeb technologie budovy a zabezpečovacích systémů a celý projekt realizovat prostřednictvím co nejmenšího počtu dodavatelů. Společnost Siemens ve výběrovém řízení uspěla díky komplexní nabídce produktů a služeb v této oblasti a díky své pověsti spolehlivého partnera poskytujícího tzv. komplexní řešení instalace technologie budov na sportovních stadionech.

Srdcem projektu je systém řízení budov, jenž řídí a monitoruje služby technologie budov a zabezpečovací systémy prostřednictvím 44 modulárních spínačů a přibližně 3000 datových bodů. V systému je integrováno řízení vytápění, ventilace, chlazení a osvětlení, dále rozvod energie, systém průmyslové televize, detekce a likvidace požáru, kontrola dveří a vstupu i řízení poplachového zařízení.

Koncepce komplexních řešení technologie budov společnosti Siemens zahrnuje rovněž balíček služeb pokrývající celou dobu životnosti instalovaného zařízení. Součástí balíčku je např. poradenská podpora při plánování i zadávání instalačních prací a školení, preventivní údržba, optimalizace spotřeby energie, rozšíření systému nebo změny softwaru. Inteligentní propojení nejrůznějších funkcí umožňuje efektivní provoz budovy z dlouhodobého hlediska a v případě nebezpečí garantuje kratší dobu odezvy všech součástí systému.


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...