Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Deklarace přijatá účastníky Mezinárodní konference "TZB PRAHA 2005"

Praha, 20. - 21. listopadu 2005

Delegace svazů podnikatelů z oboru technických zařízení z České republiky, Slovenska, Maďarska, Ukrajiny, Litvy, Lotyšska a Estonska si vyměnily zkušenosti a informace k těmto dvěma tématům:

1) Role malých a středních podnikatelů (MSP) ve stavebnictví a oboru TZB a cesty jak pomoci těmto MSP býti efektivnějšími a konkurenceschopnějšími.

2) Určující vývojové trendy v oboru TZB a co z nich vyplývá pro MSP.

Účastníci konference se shodli na následujících závěrech:

1. Vzhledem k tomu, že téměř 50% veškeré spotřeby energie v Evropě jde na účet vytápění budov a výroby TUV v budovách, měly by MSP v oboru TZB soustředit svou pozornost zejména na energetickou náročnost budov a obnovitelné vytápění a výrobu TUV. Energetická náročnost budov je oblast, kde lze dosáhnout nejvýznamnější úspory energie. Je to také oblast, která nabízí MSP v oboru TZB nejvíce podnikatelských příležitostí. Účastníci konference vyzývají všechny MSP v oboru TZB, aby propagovali a doporučovali konečným uživatelům instalace energeticky úsporných technologií v budovách.

2. Účastníci konference vítají zveřejnění studie (Green Paper) Evropské komise o energetické účinnosti a podporují Stanovisko CEETB k této studii. Zejména podporují doporučení CEETB, aby

  • směrnice EU o energetické náročnosti budov byla rozšířena na malé budovy a malé kotle,
  • dodavatelé energie nebyly zavazováni k poskytování energetických služeb a neměly možnost promítat náklady za tyto služby do svých cen energie,
  • byly zakládány nejrůznější fondy podporující zavádění energeticky úsporných technologií v budovách,
  • veřejný sektor šel ostatním investorům příkladem v zavádění energeticky úsporných technologií v budovách a udělování zakázek těm nabídkám, které by byly ekonomicky nejvýhodnější v časovém horizontu celého životního cyklu budovy.

3. Pro projektování, výstavbu a modernizaci jakýchkoliv budov a TZB je zapotřebí schválení projektanta a montážní firmy TZB. Důvodem je ochrana zdraví a bezpečnost.

4. Fiskální politika je důležitý nástroj pro iniciování změn v chování spotřebitelů energie a pro zavádění energeticky úsporných technologií v budovách. Účastníci konference však nedoporučují vytváření evropského systému finančních stimulů. Domnívají se, že to má zůstat na úrovni jednotlivých členských zemí. Účastníci konference vyzývají všechny organizace zastupující MSP v oboru TZB v členských zemích EU, aby usilovaly ve svých zemích o vytváření takové fiskální politiky, která by stimulovala zavádění energeticky úsporných technologií v budovách.

5. Účastníci konference se shodli, že v jejich zemích je vysoká administrativní zátěž MSP. Nepříznivé byrokratické podmínky ze strany státu ztěžují život MSP a často vedou ke snižování jejich produktivity a konkurenceschopnosti. Často je vysoká administrativní zátěž MSP důsledkem evropských nebo národních právních předpisů (týkajících se většinou ochrany spotřebitelů nebo BOZP), které jsou pojaty příliš všeobecně a nezohledňují některé specifické situace. Účastníci konference vyzývají všechny organizace zastupující MSP v oboru TZB v EU a členských zemích EU, aby usilovaly o takové právní předpisy, které by byly přátelské vůči MSP, zjednodušovaly administrativu a snižovaly administrativní zátěž MSP.

6. Počet harmonizovaných evropských norem rychle narůstá. Mnohé normy citují další evropské a mezinárodní technické normy. Zejména technické normy, které uvádějí konkrétní požadavky na výrobky nebo služby mají pro podnikatele zcela zásadní strategický význam. Přístup k těmto normám a zejména pak k tvorbě těchto norem je pro MSP stále více finančně náročnější. Účastníci konference vyzývají všechny organizace zastupující MSP v oboru TZB v EU a členských zemích EU, aby usilovaly o to, aby MSP měli přístup k těmto normám a k tvorbě těchto norem bez nepřiměřených finančních nákladů. Navrhují, aby pro zlepšení dostupnosti technických norem a aktivnější zapojení MSP do procesu jejich tvorby vlády členských zemí EU, v rámci své snahy o stálé zlepšování podnikatelského prostředí, přijaly řešení, které by část daní vybraných od podnikatelů vkládalo do procesu tvorby technických norem (jak evropských tak národních). Smyslem je, aby normy byly stejně dostupné pro všechny občany jako právní předpisy a dále, aby se podnikatelé, zejména MSP, mohli aktivně účastnit jednání těch technických komisí, kde se skutečně o normách rozhoduje.

7. Účastníci konference podporují vytváření tzv. "integrovaných projektových týmů" a "integrovaných dodavatelských řetězců" skládajících se z MSP. Věří, že to napomůže rozvíjení partnerství s ostatními podnikateli v oboru a v tomto partnerství spatřují záruku spravedlivého a etického podnikání v našem oboru. "Integrované projektové týmy" a "integrované dodavatelské řetězce" jsou zejména vhodné pro poskytování vybraných energetických služeb (např. projekty EPC) a jsou velmi dobře kompatibilní s principy tzv. "udržitelné výstavby" a "životního cyklu stavby" .

Účastníci Mezinárodní konference "TZB PRAHA 2005" se zavázali, že s touto deklarací seznámí relevantní státní a volené orgány ve svých zemích. Dále rozhodli, že pí. Agens Thibault, p. Oliver Loebel a p. Ladislav Kroček zajistí, aby s Deklarací byly seznámeni členové CEETB a volené orgány UEAPME a EBC.

 
 
Reklama