Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Radiátory mohou být ozdobou interiéru

Rozhovor TZB-info s Ing. Karlem Skřivánkem, ředitelem firmy LIPOVICA trade, s.r.o., představuje hliník jako ideální prvek otopné soustavy. Ideální prvek pro regulaci, která nám pomáhá šetřit energii. Energii, která bude stále dražší a dražší. Z dalších výhod třeba dlouhou životnost, málo vody, velké pracovní tlaky, variabilitu, lehkost... A navíc! Z hliníku se dají modelovat nádherné tvary.



Firma LIPOVICA trade, s.r.o. Vás zve

k návštěvě svého stánku
na veletrhu Aqua-therm

hala J stánek č. 024
22. - 26. 11. 2005, Výstaviště v Holešovicích.



TZB-info: Na firmu vyrábějící radiátory máte dost netypický název. Jak jste k němu přišli?

Karel Skřivánek: Děkuji za zvídavost. Je to skutečně netypický název. Takový slovanský. Hravě jej trochu zneužíváme. Teď nám třeba marketing nabízí heslo: "LIPOVICA hřeje víc než slivovica", což dělá spoustě lidí radost. Ale vážně. LIPOVICA je název oblasti, kde byla založena továrna. Je to ve vnitrozemí Chorvatska, pod Daruvarem. V závodě pracuje plno potomků našich krajanů. Máme tam hodně přátel.

TZB-info: Takže vaše mateřská firma LIPOVICA je z Chorvatska. Je to na našem trhu spíš plus nebo minus? A mohl byste ji stručně představit?

Karel Skřivánek: Častá otázka zněla: "A Chorvati dovedou vůbec něco vyrobit?" Tak jsme spojili tento výrobek s pojmy jako je Jadran, teplo nebo dovolená. Nabízeli jsme: "Léto po celý rok". Lidi si nějak zvykli. Už se tak neptají. Zajímavé je, že když se v Chorvatsku ptáte lidí, jaký znají výrobek z České republiky, taky neví. Tak jim připomeneme Zetor nebo Škodu. Moc toho o sobě jako národy nevíme. A to nemluvím o kultuře či politice.

A teď k představení - firma LIPOVICA vznikla před 35 lety. Jako varianta k litinovým radiátorům, kterých byl tehdy nedostatek. Na území bývalé Jugoslávie mají radiátory LIPOVICA za ta léta dominantní postavení. Jsou ceněny víc než konkurenční. LIPOVICA je v Evropě třetí největší výrobce hliníkových radiátorů. Za tu dobu se vyrobilo už 80 milionů článků. Pravdou je, že naše kultura nemá s "hliníkem" žádnou zkušenost. A tak se to snažíme zlepšit.

TZB-info: Na své radiátory dáváte opravdu neobvykle dlouhou záruku - 12 let. To máte ve své výrobky velkou důvěru...

Karel Skřivánek: Znáte to heslo: "Důvěřuj, ale prověřuj!" My důvěřujeme a každý další rok navíc to prověřuje za nás. Už je těch let třicet pět. A pořád to drží. Bude to mít stejnou nebo větší životnost jak litina. Kvalita je dobrá. Nemáme s tím problémy. Je to technologie, o které se v Česku skutečně moc neví. Vzpomínáte si, kdo prohlásil: "Budoucnost patří aluminiu"?

TZB-info: Jára da Cimrman. Inu, génius. V čem jsou výhody hliníkových radiátorů oproti plechovým či litinovým?

Karel Skřivánek: Hliníkové radiátory bezvadně přenášejí teplo. Hliník je lepší kov pro přenos tepla než ocel nebo litina. V moderní době, kdy dovedeme nebo alespoň chceme vše přesně regulovat a dávkovat, je to ideální prvek otopné soustavy. Regulace není samoúčelná. Pomáhá nám šetřit energii. Energii, která bude stále dražší a dražší. Z dalších výhod bych vzpomenul třeba dlouhou životnost, málo vody, velké pracovní tlaky, variabilitu, lehkost... A navíc! Z hliníku se dají modelovat nádherné tvary. Radiátor tak přestává být nutným "zlem" interiéru a stává se najednou ozdobou, líbivým doplňkem a krásou prostoru. Aspoň ženy, co vím, to takhle hezky definují.

TZB-info: A cena?

Karel Skřivánek: Obecně panuje názor, že hliník je hodně drahý. Hliníkové radiátory jsou ale cenově srovnatelné s litinou. Ve srovnání s plechovými radiátory jsou hliníkové radiátory na malých výkonech do 800 W dokonce levnější, do 1200 W srovnatelné a na větších výkonech pak dražší. Fakt je, že hliníkové radiátory ve svém životě nebudete muset už nikdy měnit. Navíc je hliník barevný kov a jeho cena jde nahoru. S nadsázkou říkáme: "Vaši pravnuci to jednou draze zpeněží."

TZB-info: Jaké novinky chystáte na příští rok?

Karel Skřivánek: Příští rok se bude ukončovat výroba radiátoru typu Ekonomik, který se vyráběl dlouhých 35 let. Místo něj je již připraven nový design. Nemá ještě oficiální jméno, na trh přijde na jaře až v létě. Teď se testuje. Má vynikající výkon. Pro konkurenci to bude bomba. A ještě musím vzpomenout dosavadní typ radiátoru SOLAR. Ten bude esteticky zmodernizován. Celá přední strana se zhladí a zčistí. Už teď jsou některé výšky tohoto typu k dispozici. Však se na něj přijďte podívat! Teď na Aquathermu jej budeme poprvé veřejně předvádět. A navíc! Budeme tam mít pro vás jedno malé překvapení...

TZB-info: Děkuji za rozhovor.

Za TZB-info se ptala RNDr. Jana Plamínková

 
 
Reklama