Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nabízíme dobrou kvalitu a tradici

Rozhovor TZB-info s Ing. Vlastimilem Havlíčkem, obchodním ředitelem firmy Dakon, který říká: "Ekonomická realita nakonec vždy ovlivňuje jednání lidí nejvíce. V rozhodování každé rodiny jsou peníze důležitější než ekologické ideály."

TZB-info: Dodáváte kotle na všechna paliva. To je také všechny vyrábíte?

Vlastimil Havlíček: Šíře nabízeného sortimentu je jednou ze silných stránek naší firmy. Všechny nabízené produkty značky Dakon byly až dosud vyráběny nebo alespoň montovány v našich výrobních závodech.

TZB-info: Které z nich jdou nyní nejlépe na odbyt? Projevuje se na odbytu zdražování plynu?

Vlastimil Havlíček: O tom, které výrobky jdou nejlépe na odbyt, rozhodují ceny paliv a jejich trendy, takže momentálně zaznamenáváme opět nárůst zájmu o kotle na pevná paliva. To je samozřejmě způsobeno i výrazným zvýšením cen plynu a obavou zákazníků z dalšího zyšování cen.

TZB-info: V roce 1994 jste vyráběli 13000 kotlů ročně, v roce 2001 už 50 000. O vaše výrobky je tedy zájem. Co je jejich silnou stránkou?

Vlastimil Havlíček: Jak již bylo uvedeno, silnou stránkou Dakonu je šíře sortimentu. K úspěchu přispěla jistě i známost Dakonu jako jedné z nejsilnějších domácích značek, rozsáhlá prodejní siť a v neposlední řadě i široká servisní síť. Důležité je také to, že Dakon je cenově dostupný a nabízí dobrou kvalitu a tradici.

TZB-info: Dakon zaměstnává v Krnově a ve Městě Albrechticích 400 lidí. Patříte mezi velké zaměstnavatele?

Vlastimil Havlíček: Pokud jde o zaměstnance, nacházejí se naše výrobní závody v regionech s nejvyšší nezaměstnaností v ČR. Musíme ale přiznat, že máme určité potíže s obsazováním zejména míst kvalifikovaných svářečů, a tak se často stává, že zaměstnáváme i svářeče z Polska.

TZB-info: Jak Vás poloha u hranic ovlivňuje?

Vlastimil Havlíček: Poloha u hranic bezprostředně ovlivňuje například náklady na dopravu našich výrobků k českým zákazníkům.

TZB-info: Od r. 2003 má většinový podíl v Dakonu topenářský gigant Buderus Heiztechnik. Co se tím pro vás změnilo?

Vlastimil Havlíček: Je pravda, že v r. 2003 byl 100% podíl firmy Dakon prodán firmě Buderus. Mezitím byla však firma Buderus převzeta firmou Bosch, takže dnes patří firma Dakon stejně jako firmy Buderus, Junkers, Geminox a Nefit skupině Bosch.V současné době v Dakonu probíhá proces integrace do skupiny Bosch. Jde o standardizaci účetních, výrobních a vývojových procesů. Dakon jako výrobní závod má ve stuktuře Bosch své pevné místo a dobrou perspektivu jako výrobní a vývojový závod na kotle na pevná paliva. Další možnosti využití výrobních kapacit Dakon budou řešeny v rámci společné strategie skupiny Bosch.

TZB-info: 40 % produkce vyvážíte. Kam?

Vlastimil Havlíček: Velká část produkce Dakonu je vyvážena zejména tradičním partnerům, zejména do Polska, Ruska, pobaltských zemí. V rámci skupiny Bosch jsme objevili nové země jako Rumunsko, Francii, Portugalsko atd. V rámci skupiny Bosch očekáváme v budoucnosti výrazný nárůst exportu do celé sítě Bosch-Buderus.

TZB-info: V roce 2002 jste zahájili výrobu litinových kotlů na pevná paliva. Proč? Připadalo vám v té době uhlí jako perspektivní palivo?

Vlastimil Havlíček: Kotle na pevná paliva byly vždy pro náš trh velmi významné, Dakon zaujímal dominantní místo na trhu v oblasti ocelových kotlů na pevná paliva, takže v této oblasti jsme již další významný nárůst nemohli očekávat. Naopak po rozšíření sortimentu o litinové kotle se nám otevřela další možnost prodeje. Jsme rádi, že se tento předpoklad potvrdil a náš prodej litinových kotlů stále narůstá.

TZB-info: Dnes se hodně lidí vrací k topení uhlím a v mnoha vesnicích už v zimě začíná být stejně nedýchatelno jako před 15 lety. Není návrat k uhlí krokem zpět?

Vlastimil Havlíček: Současná situace jen dokazuje, že ekonomická realita nakonec vždy ovlivňuje jednání lidí nejvíce. Pokud bude topení znečišťující ovzduší podstatně levnější než topení ekologické, k žádné zasadní změně nedojde. V rozhodování každé rodiny jsou peníze důležitější než ekologické ideály. Nepřísluší nám toto jednání kritizovat, naším úkolem je vyrobit co možná nejlepší výrobky, které lidé žádají, a zajistit jim kvalitní servis a služby.

TZB-info: Jaké požadavky by měl splňovat dobrý kotel na uhlí? A jaké palivo?

Vlastimil Havlíček: Požadavky na kotle na všechny typy paliv jsou dány příslušnými normami, které podle druhu paliva stanoví emise, nutnou minimální dobu hoření atd... Podobně kvalita jednotlivých druhů paliv je dána normami. Obecně platí, že kotle na uhlí jsou poněkud hůře regulovatelné, a proto se často doplňují akumulačním zásobníkem, který vyrovnává prudké změny výstupní teploty vody do systému.

TZB-info: Vyrábíte i kotle na dřevo. Co se prodává více - kotle na dřevo či na uhlí?

Vlastimil Havlíček: Kotle na dřevo jsou vázány na lokality, kde je možno dřevo zajistit. Ve velkých aglomeracích se tedy mnohem více topí uhlím. Také objem dřeva potřebný pro jednu topnou sezónu je poměrně velký, takže často jsou rozhodující i skladovací možnosti pro uložení paliva.

TZB-info: Nasbírali jste docela dost ocenění z různých veletrhů. V poslední době je to skoro výhradně za plynové kondenzační kotle. Proč právě za ně? V čem jsou dobré?

Vlastimil Havlíček: Ceny z veletrhů jsou udělovány zejména za technické novinky. Tomu odpovídají samozřejmě kondenzační plynové kotle, které v současné době pravděpodobně nejlépe využívají energie plynu jako paliva. Již svou konstrukcí zajišťují o 15 % vyšší účinnost než plynové kotle konvenční. Nicméně v souvislosti s jakýmkoliv kotlem je vždy nutno zmínit i kvalitní regulaci, která je vždy mozkem, který sebelepší kotel úsporně řídí.

TZB-info: Pozorujete ústup elektrokotlů?

Vlastimil Havlíček: Překvapivě nikoliv. Podle našich statistik naopak prodej elektrokotlů zvolna narůstá, a to i přesto, že cena elektrické energie stále roste. Nikoliv však tolik jako ceny plyn.

TZB-info: Jaké novinky chystáte pro nejbližší dobu?

Vlastimil Havlíček: Se vstupem skupiny Bosch do Dakonu dochází k podstatnému urychlení vývoje produktů. Některé stávající výrobky Dakon budou nahrazeny výrobky ze skupiny Bosch, zatímco v Dakonu se budou vyrábět jiné výrobky pro celou mezinárodní prodejní síť Bosch. Novinky očekáváme zejména v oblasti závěsných plynových kotlů, které budou v budoucnu využívat modelů firmy Bosch. To by mělo podstatně zvýšit kvalitu kotlů a zjednodušit jejich servis. V nejbližší době očekáváme také nový elektrokotel a zejména litinový pyrolytický kotel na dřevo, který by na našem trhu neměl mít konkurenci.

TZB-info: Děkuji za rozhovor.

Za TZB-info se ptala RNDr. Jana Plamínková

 
 
Reklama