Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nejnovější verze osvědčeného programu CAIRO 3.2 pro návrh výměníků firmy Secespol

Cairo 3.2 je program, který umožňuje rychlý a efektivní výběr z širokého spektra výměníků tepla. Tiskový výstup obsahuje přehledně uspořádaný tepelný výpočet a technický list vybraného výměníku tepla. CAIRO 3.2 je pokračovatelem starší verze CAIRO 2.0 a CAIRO 3.0 beta.


Firma Secespol vyrábí osvědčené nerezové výměníky tepla typu JAD, dále bazénové B-line a deskové L-line. (Česká pobočka pod názvem SECESPOL-CZ s.r.o. působí na trhu od roku 1997.)


Pro výpočet výměníků tepla nelze s dostatečnou přesností použít jen teoretické vztahy. Potřebné vstupní údaje popisující přestup tepla a hydrauliku konkrétního typu výměníku nejlépe získáme provedením série měření u každého z nich. Právě velký počet pečlivě vyhodnocených měření řady výměníků Secespol, provedený ve spolupráci s univerzitou Polytechnika Gdańsk, je tím nejdůležitějším, co tvoří výpočtový software Cairo 3.2. Každý projektant, provozovatel či uživatel výměníků, si tak může na tomto "matematickém modelu" ověřit chování výměníku při různých provozních podmínkách, ať už jsou to regulační zásahy, nebo znečištění teplosměnné plochy.


Výpočet výměníku tepla programem CAIRO 3.2

Po instalaci v českém jazyce a následném spuštění programu se zobrazí následující okno:


Obr. 1 - Okno programu se zobrazenou kartou zadání

Zadáme-li základní údaje o projektu (pro provedení výpočtu to není nutné), přejdeme na kartu "Zadání" (viz obr.1). Zde nejdříve kliknutím v levém horním okně zvolíme druh výměníku pro další výpočet. Heslo "Plášť&trubky" označuje typ B-line, výměníky s přímými vrubovanými trubkami, vhodný především pro ohřev bazénů. "Plášť&šroubovice" označuje výměníky typu JAD se spirálovitě vinutými hladkými i vrubovanými trubkami. "Pájené" označuje mědí nebo niklem letované deskové výměníky. Po provedené volbě se dané výměníky zobrazí v levém dolním poli "Vybrané výměníky tepla".

Karta "zadání" je již oblastí, ve které se zadává požadavek na přenos tepla. Zde je potřeba nejprve vybrat teplonosné látky. V databázi je jich velké množství, je možné ji i rozšířit o uživatelem definované vlastní látky. Dále je třeba zadat vstupní a výstupní teploty na teplé a studené straně, a pak výkon nebo jeden z průtoků a přípustné tlakové ztráty. Doporučujeme zadat min. tlakovou ztrátu 0, Max. tlakovou ztrátu o něco vyšší, než je požadovaná. Tlaková ztráta ve výměníku je velmi často významným faktorem, který ovlivňuje velikost a tím i cenu navrženého výměníku.

Program v průběhu zadávání těchto hodnot, okamžitě přepočítává ostatní závislé hodnoty. Například po zadání výkonu jsou ihned zobrazeny skutečné průtoky na obou stranách. V kartě "zadání" se tak přímo provádí bilanční výpočet. Hodnoty je možné zadávat v různých jednotkách, např. výkon nejen v kW, ale i v BTU/h, nebo v kcal/h. Při změně jednotky program sám zadanou hodnotu přepočítá podle zvolené jednotky.

S programem CAIRO 3.2 je možné navrhnout výměníky i pro parní aplikace. V tomto případě je možné zaškrtnout pouze volbu teplá strana v trubkách, protože ostrá pára není z konstrukčních důvodů doporučena pro kondenzaci v prostoru pláště. Stejně tak program sám omezí seznam výměníků pro výpočet jen na ty, které jsou určeny pro parní aplikace.

Na obrázku vidíme kolonky, které umožňují zvolit pro výpočet i více výměníků a to jak paralelně, tak sériově. Sériové řazení se uplatňuje například při ohřevu velmi viskózních kapalin, jako jsou různé oleje, ať již rostlinné, mazací, nebo topné. U takto řazených výměníků je intenzivní přenos tepla, ale vzrůstá i tlaková ztráta.

Po zadání všech potřebných hodnot je po kliknutí na kartu výsledky, nebo na symbol na liště "žárovka", proveden výpočet. Zobrazí se seznam vyhovujících výměníků, výběrem jednoho z nich jsou zobrazeny jeho konkrétní parametry: tlakové ztráty, teplosměnná plocha, rezerva atd. vše přehledně na jedné obrazovce se zadanými hodnotami.

Po kliknutí na tlačítko "podrobnosti" je zobrazen přehled rychlostí proudění ve výměníku a na jeho hrdlech. Pro každý případ jsou vhodné jiné rychlosti. Nižší volíme např. v případech, kdy požadujeme tichý provoz. Velmi citlivě je potřeba volit rychlosti na parní straně. Obecně nelze uvést přesné rozmezí, vždy záleží na více okolnostech. Program sám ale vždy varuje při rychlosti vyšší, než je pro konstrukci přípustné.

Po kliknutí na tlačítko "náhled" (symbol lupy) je zobrazen tiskový výstup (viz obr. 2). U samotného výpočtu výměníku jsou dvě volby "standardní" a "rozšířený", který obsahuje navíc rychlosti proudění a součinitele z tepelného výpočtu. Volba "technická data" (na obr. 2) zobrazí katalogový listu vybraného typu výměníku.


Obr. 2 - Náhled tiskového výstupu

Program CAIRO 3.2 je volně dostupný na www.secespol.cz pod odkazem "Projektování", nebo na vyžádání na CD. Rádi se s Vámi setkáme na veletrhu Aquatherm v našem stánku č. 032 v hale J, kde budete mít možnost za asistence našich odborníků s programem pracovat. Zde získáte samozřejmě i instalační CD. Tímto Vás na veletrh srdečně zveme a těšíme se na osobní setkání. Při jakýchkoliv nejasnostech a také pro ověření svých návrhů se obracejte na níže uvedené kontakty, rádi Vám pomůžeme.

Závěrem

Program Cairo 3.2 v sobě zahrnuje všechny potřebné nástroje pro rychlý výpočet výměníků tepla. Na přehledných tiskových výstupech jsou obsaženy všechny potřebné údaje, a to nejen technické, ale i třeba název projektu. Stávají se tak kvalitní přílohou projektové dokumentace.


HEXONIC CZ s. r. o.
logo HEXONIC CZ s. r. o.

SECESPOL se změnila v HEXONIC. Společnost HEXONIC CZ je významný výrobce protiproudých trubkových spirálových, trubkových a deskových výměníků tepla v zastoupení firmy Hexonic Gdaňsk soustředící se na ohřev, vytápění, chlazení a další aplikace.