Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Významné úspory s energeticky účinnými topenářskými oběhovými čerpadly

Wilo představuje nálepku s údaji o energetické náročnosti

V posledních deseti letech byly zaváděny evropské směrnice pro energetickou klasifikaci v oblasti přístrojů a osvětlení pro domácnost. Wilo nyní představuje podobnou nálepku s údaji o spotřebě energie pro topenářská oběhová a cirkulační čerpadla.

V posledním fiskálním roce společnost Wilo se sídlem v Dortmundu rozhodujícím způsobem přispěla k vytvoření dobrovolného systému označování energetické účinnosti nálepkami v oblasti systémů vytápění. Ve spolupráci s Asociací evropských výrobců čerpadel Europump a třemi dalšími výrobci oběhových čerpadel pro vytápění se firma Wilo zavázala zajistit standardizované etiketování, označující energetickou klasifikaci. Nová nálepka s údaji o energii uvádí třídy spotřeby energie A až G, a tak uvádí údaje o spotřebě čerpadla jasně a snadno pochopitelným způsobem.

Použitím energeticky úsporných čerpadel by bylo možné snížit spotřebu energie v Evropě o 44 TWh do roku 2020 - tedy například více než dvojnásobek roční spotřeby energie Berlína. Odborníci také odhadují, že úsporu by doprovázelo snížení emisí CO2 o 17,6 miliónů tun. Zvláště u čerpadel energetické třídy A jsou potenciální úspory energie obrovské. Tuto nálepku mají čerpadla s vysokou účinností Wilo-Stratos - toto čerpadlo, které bylo uvedeno v roce 2001, bylo použito jako referenční pro novou nálepku s údaji o energetické náročnosti.

V hotelu Maritim Airport Hotel v Hannoveru například nahrazení konvenčních topenářských oběhových čerpadel Stratosy snížilo spotřebu elektřiny o 82 %(!). Technický ředitel Maritim Group, Michael Pfaff, k tomu řekl: "V Maritim klademe velký důraz na optimalizaci nákladů. Z tohoto důvodu jsme neváhali nainstalovat čerpadla s vysokou účinností nejen v Hannoveru, ale také v jiných hotelích naší skupiny. Pozitivní výsledek tohoto opatření hovoří sám za sebe."


obrazek 1
Obr. 1 - Spotřebitelé již dobře znají nálepku s údaji o energii
na chladničkách, sušičkách a jiných přístrojů pro domácnost.
Nyní ji mají také oběhová čerpadla, které vyrábí Wilo v Dortmundu.
obrazek 2
Obr. 2 - Wilo-Stratos, první čerpadlo
na světě klasifikované jako "A"


V průměrném samostatném domě připadá na oběhové čerpadlo až 15 % celkové spotřeby elektrické energie. Záměnou standardního čerpadla za Wilo Stratos s vysokou účinností je možné dosáhnout každý rok úspory až 10% nákladů na elektrickou energii. S uvedením řady Stratos-ECO pro menší domy v roce 2005, může nyní Wilo dodávat oběhová čerpadla třídy A pro veškeré typy budov. Nápadnými nálepkami mají být provozovatelé, projektanti a dodavatelé budov upozorněni na dostupnost energeticky efektivních technologií. Kromě toho je s touto novou nálepkou pro topenáře snadnější, aby přesvědčili své zákazníky o souvisejících výhodách.

"Jsme hrdí na to, že jsme v roce 2001 uvedli první vysoce efektivní čerpadlo třídy A Stratos a chtěli bychom vyzvat jiné výrobce čerpadel, aby přijali tento systém značení nálepkami. Jestliže tak učiní, všichni tak stanovíme normu pro větší povědomí o energetické efektivnosti a životním prostředí v oblasti stavební technologie," řekl Dr. Thomas Schweisfurth, výkonný člen představenstva ve Wilo.


WILO CS, s. r. o.
logo WILO CS, s. r. o.

Čerpadla a čerpací technika pro technická zařízení budov, průmysl a komunální oblast. Kompletní sortiment včetně integrované a externí regulace a dalšího příslušenství. Čerpadla oběhová na topení, chlazení a klimatizaci, cirkulační na TV.