Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Saphir - primární regulátor pro chladicí zařízení, tepelná čerpadla, vzduchotechnické jednotky a výměníkové stanice

Saphir je mediální název pro volně programovatelný PLC regulátor firmy Siemens. Je to jeden z mála produktů, kdy volně programovatelný regulátor je obchodně určen pouze pro výrobce tepelných a vzduchotechnických zařízení. Tomuto cíli je přizpůsoben způsob prodeje, kde se klade důraz na odbornost a zkušenosti v dané oblasti aplikace regulátoru, které se nabízejí jako bezplatná podpora. Vychází se z bohatých zkušeností z mateřské firmy, která dlouhodobě spolupracuje s národními i mezinárodními odbornými technickými institucemi. Navíc se vše testuje v nově vybudované laboratoři, která je k dispozici také naším zákazníkům.

Regulátor ACX32 (Saphir) byl uvolněn do prodeje začátkem roku 2004 a rádi bychom v tomto článku zhodnotili půl roku zkušeností s ním a jeho prodejem. Na začátku vývoje to byl regulátor, který se vyvíjel na zakázku pro jednoho zahraničního zákazníka z hardwarové platformy Simatic. Postupem času se rychlý průmyslový automat doplňoval o specifické hardwarové a softwarové prvky pro oblast tepla a větrání. Nyní je regulátor ACX32 tak obsáhlý a univerzální, že spíše mluvíme o platformě, ze které mohou vznikat další účelově zaměřené typy. Jaké přednosti přináší regulace Saphir:

  • Přesnost
  • Rychlost
  • Komunikativnost
  • Otevřenost
  • Inovativnost

Všechny vlastnosti vychází z dobře zvoleného základu a poslední vlastnost je navíc podmíněná menší skupinou vývojových pracovníků a produktových manažerů, kteří mají rádi svou práci a svůj výrobek. Díky svým vlastnostem je možné nasadit regulátor skutečně do nejtěžších podmínek regulace jako přesná elektronická regulace tlaku a teploty, které se vyskytují v chladicích zařízeních, tepelných čerpadlech, atd.

Regulátor ACX32 ověřil správnost konceptu Saphir a uplatnil se u zákazníků, tedy výrobců obzvláště větších zařízení. Bylo a je to z důvodů velikosti regulátoru ACX32, který je se svými 32 I/O body vhodnější pro rozsáhlejší celky. Regulátor používají naši přední výrobci

  • výměníkových stanic,
  • vzduchotechnických jednotek a
  • kotlů na biomasu.

Rádi bychom zde uvedli dvě největší reference s použitím regulace Saphir. Jedná se o:

  1. Centrální zásobování teplem objektu Pražského výstaviště s 18 předávacími stanicemi a s výhledem propojení stanic po Ethernetu.

  2. Centrální zásobování města Šaľa se 120 objektovými předávacími stanicemi propojenými Ethernetem. Komunikace pracuje Online s vysokou přenosovou rychlostí 10Mbps. Správu dat a řízení zajišťují dvě nezávislá dispečerská pracoviště Desigo Insight. Komunikační karty ACX52.22, které zprostředkovávají komunikaci po Ethernetu, také umožňují jednoduché prohlížení údajů, např. informace pro veřejnost prostřednictvím webovského prohlížeče. Díky rychlé komunikaci lze odlaďovat a optimalizovat parametry regulátorů přímo z dispečinku nebo z jakékoliv jiné předávací stanice. Každý regulátor je také osazen komunikační kartou ACX51.26 s komunikačním protokolem M-Bus pro sběr dat s měřidly spotřeby. Data z měřičů jsou dále posílána po Ethernetu do dispečinku.

Naším cílem je rozšířit koncept Saphir, kterému se mimochodem v České republice ve světovém měřítku velmi dobře daří, do všech velikostí zařízení. K velké ofenzívě dojde v roce 2005, kdy bude jméno Saphir spojováno nejen s jedním regulátorem, ale s celou řadou regulátorů. Bude se jednat o řadu volně programovatelných PLC regulátorů, od nejmenších ACX... pro fancoily až po největší stávající ACX32. Všechny typy budou programovány ve stejném grafickém prostředí Sapro.

Následující obrázek ukazuje budoucí stav řady regulátoru Saphir.


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...