Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tipy na úsporu energie od ECČB se osvědčily

Energetické poradenství - cesta k úspoře energie

Energetické poradenské středisko Energy Centre České Budějovice (ECČB) nabízí energetické poradenství pro domácnosti, veřejnou správu, firmy a ostatní již více než 8 let. Toto poradenství může být poskytováno zdarma, neboť je finančně podporováno z prostředků hornorakouské vlády a českého Ministerstva průmyslu a obchodu.

Nejen vzrůstající ceny energií, ale i stoupající povědomí českého obyvatelstva vyvolávají potřebu po informacích z oblastí energeticky úsporného rekonstruování budov, nízkoenergetických domů, obnovitelných zdrojů atd. Poptávka po energetickém poradenství v ECČB má vzrůstající tendenci. Zatímco v roce 2004 bylo poskytnuto celkem 559 osobních a písemných porad, v první polovině roku 2005 jich proběhlo již 441.



"Záleží nám na tom, aby se v domácnostech i v podnicích uplatnily moderní a ekologické technologie. Peletové kotle, zařízení na spalování štěpek, solární zařízení a další mohou být jedním z řešení, jak využít enormní potenciál v oblasti úspor energií," říká hornorakouský zemský rada Rudi Anschober, předseda sdružení ECČB.

Energy Centre České Budějovice je příkladem dlouhodobé a dobré spolupráce mezi Horním Rakouskem a Jihočeským krajem. V představenstvu ECČB jsou zastoupeni také hejtman Jihočeského kraje, RNDr. Jan Zahradník, a primátor Města České Budějovice, Doc. RNDr. Miroslav Tetter, CSc.

Za účelem zvýšení povědomí obyvatelstva o problematice efektivního využívání energií pořádá ECČB množství seminářů a exkurzí a vydává publikace. Tyto aktivity mj. podporují ambiciózní cíl České republiky, která se zavázala pokrýt 6 % celkové primární spotřeby energie a 8 % produkce elektřiny z obnovitelných zdrojů do roku 2010 (nyní jsou to cca 2 až 3 % spotřeby energie a 3,7 % výroby elektřiny).

Realizovaná energeticky úsporná opatření a spokojení zákazníci jsou nejlepším vysvědčením

Dne 15. září 2005 se konala valná hromada sdružení Energy Centre České Budějovice, kde byl mj. projednáván a schválen pracovní program a rozpočet na rok 2006. Také příští rok budou organizovány zajímavé přeshraniční akce a bude i nadále nabízeno energetické poradenství.

Nejlepším vysvědčením pro energetické poradenské středisko jsou spokojení zákazníci, kteří se rozhodli realizovat doporučená opatření na úsporu energií. Pro informaci případným zájemcům jsou nyní na www.eccb.cz prezentovány příklady úspěšných poradenství. Obrázky, fotografie a texty ukazují novostavby a rekonstrukce domů v jižních Čechách a popisují a vysvětlují provedená energeticky úsporná opatření.

 
 
Reklama