Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Giacomini v liberecké Tipsport areně

Vedoucí evropský výrobce systémů velkoplošného vytápění a chlazení GIACOMINI, zastoupený na českém trhu společností Arnema s.r.o., má dlouholeté zkušenosti s jejich uplatněním v prostorech pro bydlení, průmysl, sport, kulturu aj. Nově jsou plastové trubky GIACOTHERM použity v multifunkčním objektu Tipsport areny v Liberci.

Ze základního zaměření na lední hokej vyplynula nutnost temperovat spodní betonovou desku na zemním podloží. Důvody k instalaci tohoto zdánlivě paradoxního opatření podrobně vysvětlil doc. Ing. Karel Kabele v rozhovoru s redakcí časopisu Topenářství v čísle 5/2005.

Technicky i ekonomicky zajímavých výsledků v energetickém managementu areny by nebylo možné dosáhnout bez využití nízkoteplotní otopné soustavy. Část tepelné energie se totiž po areně přemísťuje a tepelnými čerpadly je zvyšována její teplota na potřebnou úroveň.


Přípravná fáze - položená fólie

Pokládání trubek

Na vstupu do temperované betonové desky pod ledovou plochou jsou trubky uloženy v chráničce
a chránička musí být použita rovněž na ohybu z roviny betonové desky směrem k rozvaděči

Temperování pod ledovou plochou

Temperovaná betonová deska, zabraňující pronikání chladu z vrchní chladicí betonové desky s ledovou vrstvou do zemního podloží, byla technicky rozdělena kanálem pro přívod chladicí látky na dvě stejné části. Každá z nich má rozměr přibližně 30 × 30 metrů. Na podkladní beton byla nejprve položena separační fólie. V potřebných místech, podle kladečského plánu, byly upevněny instalační lišty GIACOMINI K389. Do nich pak byly uloženy trubky GIACOTHERM R996 s kyslíkovou bariérou o průměru 20 mm. Na každé polovině plochy je 16 okruhů. Celkem bylo položeno 10,5 km potrubí. Dále následovalo položení klasické betonářské kari sítě na distanční podložky. Po napojení jednotlivých okruhů na dva samostatné rozdělovače následovalo natlakování okruhů a betonáž. Požadavek projektu, aby byl každý okruh celistvý bez spojek, byl splněn použitím návinů trubek o délce 100 metrů. Požadované životnostní parametry zaručují trubky GIACOTHERM PEX a dodržení technologie jejich montáže, například tedy volba vhodných poloměrů ohybů a použití chrániček v místech možných dilatací betonu.


Budoucí temperovaná betonová deska před betonáží. Na pravé straně jsou
vidět přívody okruhů z každé poloviny zvlášť ke dvěma rozdělovačům.
Rovněž je patrný budoucí středový kanál pro rozvod chladu.

Podlahová vytápění

Tipsport arena není určena jen pro hokej. Podlahovým vytápěním GIACOMINI je vybaveno několik tělocvičen, sálů a dalších prostorů s nejrůznějšími možnostmi využití. Připojené obrázky dokumentují montáž systému podlahového vytápění GIACOMINI pro dřevěnou pružnou podlahu, instalaci trubek do lišt na tepelné izolaci a vzhled dokončené podlahy v jedné z tělocvičen. V některých prostorech byla při montáži využita systémová deska.




Pro zajímavost je připojen náčrt dokumentující použití velkoplošných
otopných systémů GIACOMINI na některých podlažích a ledové ploše


GIACOMINI CZECH, s.r.o.
logo GIACOMINI CZECH, s.r.o.

Firma GIACOMINI S.p.A. je jedním z předních světových výrobců mosazných topenářských armatur. Hlavním cílem všech výrobků a systémů značky GIACOMINI, ať již v oblasti vytápění anebo v oblasti chlazení, je dosažení tepelné pohody u co možná největšího ...