Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Stavební svět se v září schází v Praze

Mezinárodní stavební veletrh FOR ARCH Praha 2005 má letos před sebou již svůj 16. ročník. Pražský veletržní areál Letňany otevře své brány návštěvníkům ve dnech 20.-24. září 2005.

Základní informace:

Termín: 20. - 24. září 2005
Místo: Pražský veletržní areál Letňany (PVA)
Organizátor: ABF a.s., Václavské nám. 29, Praha 1
Otevírací doba: 10 - 18 hodin (sobota 24. 9. 10 - 16 hodin)
Vstupné: 150 Kč základní
  70 Kč studenti, důchodci
  300 Kč rodinné
  120 Kč objednávky přes internet
Doprava: Veletržní linka 758
  (ze stanic metra B Českomoravská a Vysočanská ZDARMA)

Mezinárodní stavební veletrh FOR ARCH Praha 2005 má letos před sebou již svůj 16. ročník. Pražský veletržní areál Letňany otevře své brány návštěvníkům ve dnech 20. - 24. září 2005. Stavební veletrh FOR ARCH představí maximálně širokou prezentaci tuzemských i zahraničních firem a podniků všem účastníkům z řad odborníků i laické veřejnosti. Ve výstavním kalendáři má veletrh pevnou pozici a každým rokem umí přilákat více než sto tisíc návštěvníků (loni 105 016 vč. návštěvníků doprovodných programů.)

FOR ARCH je tradičně s napětím očekávanou událostí v oboru stavebnictví. Za dobu své existence se vyprofiloval ve skutečně komplexní přehlídku všech stavebních oblastí i oborů přímo souvisejících. Pod pojmem FOR ARCH si nejen odborná veřejnost vybaví široké spektrum nabídky výrobků, technologií a služeb ve stavebnictví.

Veletrh FOR ARCH Praha splňuje všechna kritéria prestižní veletržní akce, a to jak počtem vystavovatelů a návštěvníků, výstavní plochou, zahraniční účastí nebo rozsáhlým doprovodným a společenským programem, řadou prestižních soutěží, prezentací trendů, novinek a vizí, tak i rozsáhlým výstavním prostorem.

Návštěvníky obvykle nejvíce zajímají novinky v oblasti stavebních materiálů a příslušenství pro stavbu. Ani letos nebudou zklamáni. Nejlepší výrobky přihlašují výrobci do soutěže GRAND PRIX, kam bylo letos přihlášeno rekordních 33 nových výrobků. Oceněné výrobky firem rozpoznají návštěvníci na veletrhu snadno podle plaket s označením GRAND PRIX. Porota soutěže v první den veletrhu ocení také architektonicky nejzdařilejší expozice plaketou TOP ARCH.

Doprovodné programy

Stěžejními tématy letošního ročníku mezinárodního stavebního veletrhu FOR ARCH Praha 2005 jsou "nízkoenergetické stavění" a "dopravní stavby". Oběma tématům se důkladně věnují doprovodné programy veletrhu, které zahrnují množství odborných konferencí a seminářů. Nejvýznamnější z nich jsou konference s mezinárodní účastí s názvem Energetická náročnost staveb nebo tradiční cyklus SII - Salón inovací a investic, který přináší prezentaci "Výstupy vědy a výzkumu do praxe v oboru stavebnictví".

Důkazem kvality FOR ARCHu je nepochybně také odborná příprava, díky níž veletrh vždy sleduje nejnovější trendy v oboru stavebnictví. V letošním roce se na FOR ARCHu setkávají evropští stavební inženýři, odborníci povedou diskuzi nad aktuálními tématy nového Stavebního zákona, nového zákona o Zadávání veřejných zakázek a nového Koncesního zákona. Nově bude rovněž zařazena konference spojená s výstavou s názvem Inteligentní budovy a telekomunikace - IBT.

Nedílnou součást doprovodných programů veletrhu FOR ARCH tvoří řada odborných i zábavných soutěží. Nejprestižnější jsou nepochybně celostátní soutěže STAVBA ROKU a DOPRAVNÍ STAVBA ROKU. Mezi zábavné soutěže patří soutěž kresleného humoru Fór pro FOR.

Soutěže:
  • STAVBA ROKU
  • DOPRAVNÍ STAVBA ROKU
  • Soutěž učňů stavebních oborů (SUSO)
  • ZLATÁ PEČEŤ - soutěž o nejlepší odbornou publikaci
  • GRAND PRIX a TOP ARCH - soutěž o nejlepší výrobek a expozici
  • fór pro FOR - soutěžní výstava kresleného humoru
Odborné konference a semináře:
  • Energetická náročnost staveb - konference s mezinárodní účastí
  • Salón inovací a investic (SII)
  • Inteligentní budovy a telekomunikace (IBT)
  • Zadávání veřejných zakázek a nový Koncesní zákon
  • Stavební zákon - "kulatý stůl"
  • Bienále technických památek - Industriální stopy
  • Mezinárodní konference Hry a město
  • Konference AEM - Dopady na energetiku ČR po vstupu do EU
  • Tepelná čerpadla pro projektanty
Doprovodné výstavy:
  • Salón inovací a investic (SII)
  • Inteligentní budovy a telekomunikace (IBT)
  • Úhel pohledu - umělecká výstava architekta Petra Franty
  • Brána řemesel
  • SUSO - prezentace práce učňů stavebních oborů
Prezentace
  • Stavební listy 2006 - prezentace nové podoby odborného časopisu
  • CITY POINT - Na cestě městem - panelová prezentace výsledků soutěže o kvalitní městský mobiliář
podrobnosti k doprovodnému programu na stránkách veletrhu

Zaměření odborných soutěží

Stavba roku

Letos je to již potřinácté, kdy se nejlepší stavby, realizované v uplynulém roce na území České republiky, ucházejí o prestižní cenu STAVBA ROKU. Soutěž tradičně hodnotí komplexní kvalitu novostaveb i rekonstrukcí. Ocenění získávají jednotlivé stavby, jejich dodavatelé a projektanti. Celkový počet přihlášených byl letos opět 48 staveb.

Dopravní stavba roku

Cílem 2. ročníku celostátní soutěže DOPRAVNÍ STAVBA ROKU je seznámit nejširší odbornou i laickou veřejnost s úrovní dopravních staveb a infrastruktury. Soutěž je vypisována ve čtyřech kategoriích: pozemní komunikace, železniční koridory, vnitrozemské vodní cesty a tunelové stavby.

Jednotlivé stavby jsou posuzovány zejména z hlediska ohleduplnosti k životnímu prostředí, technické náročnosti stavby, provedení stavby z hlediska uživatele a efektivity stavby. Pro nominaci na titul DOPRAVNÍ STAVBA ROKU porota vybrala 10 staveb z celkem 23 přihlášených v letošním ročníku, ze kterých budou titulem oceněny nejvýše 4 díla.

Soutěž učňů stavebních oborů (SUSO)

Mezinárodní finále 9. ročníku SOUTĚŽE UČŇŮ STAVEBNÍCH OBORŮ. Jedná se o soutěž podporující výchovu praktických dovedností mladých řemeslníků a seznámení návštěvníků se širokou paletou řemesel. Důležitým posláním soutěží je i skutečnost, že si zaměstnavatelé stavebních firem mohou přímo na veletrhu vybrat nejlepší z účastníků a nabídnout jim touto příjemnou cestou perspektivu budoucího profesního uplatnění. Soutěžící se představí v tradičních v kategoriích zedník, obkladač, truhlář, montér suchých staveb a kameník-kamenosochař.

ZLATÁ PEČEŤ - příležitost pro vydavatele odborné literatury

6. ročník veřejné neanonymní soutěže ZLATÁ PEČEŤ o nejlepší a nejprodávanější odbornou publikaci z oblasti urbanismu, architektury, stavitelství, bydlení a interiéru. Posláním soutěže je především prezentace knižních novinek daného oboru zájemcům z řad návštěvníků veletrhu FOR ARCH. Ti si mohou od začátku veletrhu všechny publikace přihlášené do soutěže prohlédnout v prostorách knihkupectví ve Vstupní hale I PVA Letňany. V nabídce bude tradičně reprezentativní množství kvalitních knih od většiny domácích vydavatelů i stále více vyhledávané překlady zahraničních novinek.

GRAND PRIX FOR ARCH

Podmínkou pro zařazení do soutěže GRAND PRIX FOR ARCH je exponát, který je novinkou na českém trhu, musí být v České republice již vyráběn nebo distribuován. Jeho technické parametry jsou doloženy dokumentací, která dostatečně exponát charakterizuje v českém jazyce. Výrobek musí splňovat ekologická hlediska, chemickou a biologickou nezávadnost, energetickou úspornost.

TOP ARCH

Cena TOP ARCH je udělena expozici, která splňuje veškerá kritéria kladená na nejlepší expozici veletrhu. Jedná se nejen o estetické ztvárnění expozice, ale především o její dispoziční řešení, nápad a invenci při jejím vytváření a v neposlední řadě porota hodnotí i přístup obchodníků a hostesek k zákazníkům.

fór pro FOR

Již čtvrtým ročníkem oživí veletrh FOR ARCH Praha 2005 mezinárodní soutěž kresleného humoru fór pro FOR. V letošním roce přihlásilo své práce 129 autorů ze 33 států všech kontinentů kromě Antarktidy - přesněji řečeno soutěžilo 316 jejich obrázků. Takový zájem snad nečekali ani pořadatelé a soutěž se tak změnila ve velmi pestrou, bohatou a prestižní přehlídku kresleného humoru. Stejně jako v předchozích ročnících se i letos budou udělovat ceny: zlatá, stříbrná a bronzová fór-tužka a čestná uznání. Pro letošní ročník bylo vyhlášeno téma: "Na střeše a pod střechou".

Vernisáž výstavy Fór pro FOR se uskuteční 15. 9. 2005 v 15.00 hod. ve výstavní síni Domu ABF, Václavské náměstí 31, Praha 1

Termíny a umístění výstavy:

15. 9. - 19. 9. 2005 Dům ABF, výstavní síň - Praha 1, Václavské nám. 31
20. 9. - 24. 9. 2005 Pražský veletržní areál Letňany (PVA) - Praha 9, Beranových 667

Zaměření odborných konferencí

V průběhu 16. ročníku mezinárodního stavebního veletrhu FOR ARCH Praha 2005 se uskuteční také celá řada odborných konferencí.

Palác Žofín bude dne 20. 9. hostit konferenci s mezinárodní účastí s názvem Energetická náročnost staveb, která bude zaměřena na zavádění energetické certifikace budov jako nástroje veřejné informovanosti o energetické kvalitě budov pro bydlení a terciální sektor. Konferenci pořádá Ministerstvo průmyslu a obchodu v odborné spolupráci s ČEA.

V Pražském veletržním areálu Letňany se uskuteční dne 21. 9. konference spojená s výstavou Inteligentní budovy a telekomunikace. Konference představí možnosti integrovaných řídicích systémů pro budovy a byty včetně telekomunikačních pojítek a představí tak zcela nový trend stavění. První ročník konference bude zaměřen na administrativní budovu a je cílený pro odborníky z řad developerů, inženýrů a projektantů.

Tvůrci nového stavebního zákona seznámí odbornou veřejnost, poslance a senátory s jeho obsahem na setkání uspořádaném při příležitosti procesu jeho schvalování. Odborná rozprava s účastí předsedy vlády ČR Ing. Jiřího Paroubka Stavební zákon - "kulatý stůl" se koná dne 23. 9. v Lichtenštejnském paláci. Dalším projektem, kde se skloubí výstava s konferencí je Salón inovací a investic. Jedná se o projekt zaměřený na prezentaci výstupů vědy a výzkumu se zvláštním důrazem na projekty pro oblast stavebnictví, které jsou přímo aplikovatelné v praxi a jsou podporou udržitelného rozvoje stavění.

Vyústěním cyklu konferencí, výstav a kulturních akcí bude 3. ročník mezinárodního bienále s názvem INDUSTRIÁLNÍ STOPY 2005 o možnostech, smyslu a úskalí konverze industriálních objektů. Bienále proběhne současně v Praze a Kladně.

Samostatné výstavní sekce

Salón inovací a investic (výstava) - Hala 2, expozice D 3b

Druhý ročník výstavy Salón inovací a investic (SII) se uskuteční formou posterové prezentace na panelech, které budou rozděleny do obsahových segmentů shodných s konferencí, a to:

  • Výstupy vědy a výzkumu pro stavebnictví
  • Výzkum a vývoj v úsporách energie v budovách
  • Management udržitelného rozvoje životního cyklu budov

Inteligentní budovy a telekomunikace (výstava) - Hala 5, expozice A 15

První ročník specializované výstavy s názvem Inteligentní budovy a telekomunikace (IBT) představí možnosti integrovaných řídicích systémů pro budovy a byty včetně telekomunikačních pojítek a představí tak nový trend stavění. Premiérová výstava přinese prezentace jednotlivých výrobců a dodavatelů inteligentních výrobků, systémů a technologií ve společné expozici, hlavními tématy budou Inteligentní budova, Facility management a Telekomunikace. Návštěvníci si budou moci prohlédnout mimo jiné i zmenšený model stavby Národního integrovaného střediska řízení letového provozu sloužící pro poskytování letových provozních služeb ve vzdušném prostoru ČR a na letišti v Praze, realizované společností Hochtief VSB. Tato budova je jednou z nejmodernějších "inteligentních" staveb realizovaných na území ČR.

Úhel pohledu - mezinárodní putovní výstava

Mezinárodnost a světovost letošního ročníku veletrhu FOR ARCH dokládá mj. známá putovní výstava architekta Franty s názvem Úhel pohledu. Výstava pořádaná Odborem kulturních a krajanských vztahů Ministerstva zahraničních věcí ve spolupráci s Fakultou architektury ČVUT a ateliérem PETR FRANTA ARCHITEKTI & ASOC, s.r.o. přináší současné projekty (1990 - 2004) architekta Petra Franty a prezentuje profesionální vývoj architekta Franty po jeho návratu do Prahy počátkem devadesátých let. Výstava obsahuje 30 adjustovaných panelů s popiskami, chronologií a seznamem projektů.

 
 
Reklama