Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tiger - unikátní v přípravě teplé vody

Nový plynový závěsný kotel Tiger se od předchozí generace kotlů Tiger významně liší svou technickou úrovní, ale přitom zachovává pro zákazníky požadované rozměry. Je nabízen ve výkonech 12 a 24 kW a dodržuje filozofii "Plug & and Play", nebo-li "Zapoj a top".

Unikátní SPIN systém

Nejnovějším trendem v přípravě teplé vody, který výrazně zvyšuje komfort a dynamiku její přípravy, je použití turbínky a teplotního čidla. SPIN systém nečeká na pokles teploty vody v zásobníku, ale již podle velikosti průtoku snímaného turbínkou s předstihem dynamicky nahřívá zásobník. Tímto způsobem se výrazně zvyšuje využití zásobníku v běžném provozu. Menší zásobník je tak plně srovnatelný se zásobníkem o třídu větším.

protherm pic. 1 protherm pic. 2

Zásobník teplé vody

Kotel má v sobě zabudovaný 45litrový dvojitě smaltovaný zásobník na teplou vodu, vybavený antikorozní ochrannou hořčíkovou anodou. Kvalitní izolace snižuje tepelné ztráty na minimum. Neocenitelnou výhodou je integrovaný vypouštěcí ventil, který umožňuje jednoduše vypustit vodu ze zásobníku. Okruh teplé vody je doplněn o pojišťovací ventil a 2litrovou expanzní nádobu, která zamezí odkapávání vody při nahřívání zásobníku.

Spínací hodiny

Nový TIGER je jediným kotlem na trhu ve své třídě, který je vybaven spínacími hodinami ovládajícími dobíjení zásobníku teplé vody. Vypnutím ohřevu zásobníku v době, kdy není nikdo doma, lze dosáhnout podstatných úspor ve spotřebě plynu.

Revoluční novinka v řízení výkonu

Plynulou modulaci výkonu kotle zajišťuje nový plynový ventil s krokovým motorem řízeným mikroprocesorem.

ovládání

Jednoduché ovládání

Osvědčená filozofie ovládání kotlů PROTHERM zůstala zachována i u řady Tiger. Celý kotel lze řídit "jedním prstem" s využitím jednoduchých piktogramů a signálů LED diod.

Digitální displej

Na předním panelu se průběžně zobrazuje teplota otopné vody nebo teplota vody v zásobníku. Standardem kotlů PROTHERM je digitální zobrazení tlaku v otopném systému. Zobrazený kód autodiagnostiky specifikuje stav, ve kterém se kotel momentálně nachází.

rozměry kotle

Řídicí jednotka

Veškeré procesy kotle od samotného provozu po bezpečnost zajišťuje řídicí jednotka. Díky využití nejmodernější technologie kotel dokáže prostřednictvím řady měřicích prvků určit optimální podmínky pro svůj provoz. Vysoká kapacita řídicího procesoru umožňuje ovládat plynový ventil v širokém pásmu modulace. Touto vlastností je i výrazně prodloužena životnost kotle, neboť nedochází k častému cyklování. Samozřejmostí je autodiagnostika, která informuje uživatele o nestandardních provozních stavech. Dovršením celého řídicího systému je vestavěná ekvitermní regulace. To vše tvoří kompaktní celek, který příznivě ovlivňuje spotřebu plynu při zachování tepelné pohody.

Umístění kotle

Šířka a výška kotle vzhledem k umístění zásobníku teplé vody vzadu umožňují jeho umístění v různých výklencích nebo, jak je velmi často žádáno, v koupelně nad pračkou. Všechny připojovací ventily a další potřebné armatury jsou pohledově skryty pod hlavním krytem kotle.

Standardní výbava

Samozřejmou výbavou kotle je pojišťovací tlakový ventil, třírychlostní čerpadlo s integrovaným odvzdušňovacím ventilem, ventil pro vypuštění vody z kotle, by-pass zamezující přehřátí kotle v případě, že dojde k úplnému uzavření otopného systému (např. uzavřením všech termostatických hlavic), ventil pro jednoduché dopouštění vody do topného okruhu a filtr na vstupu do ohřevu teplé vody. Ke standardní výbavě patří protimrazová ochrana kotle, ochrana čerpadla snižující možnost jeho zablokování, anticyklovací omezení, doběh čerpadla, systém kontroly odvodu spalin, nezávislé nastavení výkonu pro topení i pro ohřev teplé vody a další.

Příslušenství

  • Pokojové regulátory pro vyšší tepelnou pohodu a lepší ekonomiku provozu.
  • Venkovní čidlo pro ovládání kotle ekvitermní regulací.
  • Připojovací souprava, která umožňuje připojit všechny rozvody vody a plynu bez nutnosti předem zavěsit kotel.
  • Odkouření pro kotle "TURBO" zahrnující široký sortiment prvků potrubních tras.

Typ Jedn. 24 KTZ 24 KOZ 12 KTZ 12 KOZ
Výkon kW 9,2-23,7 9,3-23,7 3,5-11,5 3,5-11,5
Odtah spalin
(provedení)
  turbo do komína turbo do komína
Nominální objem zásobníku TUV l 45
Doba dotápění zásobníku
(ze 30 °C na 60 °C)
min 7 7 12 12
Objem expanzní nádoby
otopné vody
l 6
Objem expanzní nádoby TUV l 2

Tab. Základní parametry nových kotlů TIGER


Protherm (Vaillant Group Czech s.r.o.)
logo Protherm (Vaillant Group Czech s.r.o.)

Společnost Protherm, která velmi sebevědomě vstoupila v roce 1992 na český trh se svým elektrokotlem, patří v současné době mezi přední české značky tepelné techniky. Díky zapojení do koncernu Vaillant Group exportuje Protherm své výrobky do mnoha zemí ...