Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

"alwa-Kombi-4" - regulační ventily pro oběh teplé vody

Alwa-Kombi-4 je první regulační ventil pro rozvody teplé vody, který umožňuje podle potřeby doplnit o termický regulátor nebo teploměr. Praktický užitek pro provozovatele zařízení je mnohostranný: vyšší komfort, optimální ochrana před bakteriemi, na stupeň přesné seřízení teploty teplé vody v rozmezí 50 až 60 °C (také v provedení 40 až 65 °C), automatická regulace průtočného množství.

Honeywell "alwa - Kombi 4"
V zařízeních na ohřev vody a v potrubí teplé vody a cirkulace záleží na dodržení podmínek, za nichž se nemohou množit bakterie ohrožující zdraví. Pokud se bakterie v zahřáté pitné vodě množí a tuto vodu jako aerosol lidé vdechují, může to způsobit onemocnění podobné chřipce.
Pro zmenšení tohoto infekčního rizika byla ve zdravotnické publikaci Bundesgesundheitsblatt 30 č. 7 v červenci 1987 vypracována doporučení vyjádřená v pracovním listu DVGW-Arbeitsblatt W 551 z 3/93. Tato doporučení vychází z poznatku, že bakterie se vyskytují silněji v rozsahu teplot mezi 30 °C a 45 °C a požadují udržení teploty teplé vody v rozsahu 55 °C až 60 °C. Potrubí teplé vody, cirkulace a oběhová čerpadla se mají dimenzovat tak, aby v potrubí neklesla teplota teplé vody o více než 5 K vůči výstupní teplotě ohřívače vody.
Tento požadavek vyžaduje výpočet vnitřního vodovodu nového druhu, podklad potřebný pro dimenzování byl vytvořen návrhem pracovního listu DVGW-Arbeitsblatt W 533 z června 1996.
Tento materiál považuje použití ručních ventilů za naléhavě nutné. Již v diferencovaném příkladu výpočtu jsou však vidět i meze možnosti použití těchto armatur: nejmenší množství vody vyžadují totiž při vysokých odporech nejmenší průřezy. Tyto malé průměry však mohou např. usazeniny a nečistoty uvolněné z potrubí uzavřít a oběh přerušit.
Honeywell nabízí v novém ventilu "alwa-Kombi-4" výrobek, který splňuje doporučení DVGW a kromě toho i praktická hlediska instalace:



alwa-Kombi-4

alwa-Kombi-4 s termickým nástavcem

Popis
"alwa-Kombi-4" je první regulační ventil pro rozvody teplé vody umožňující podle potřeby doplnit termickým regulátorem nebo teploměrem pro měření teploty. Praktický užitek pro provozovatele zařízení je mnohostranný:

  • vyšší komfort
  • optimální ochrana před bakteriemi
  • na stupeň přesné seřízení teploty obíhající teplé vody mezi 50 °C a 60 °C (také v provedení 40 °C a 65 °C)
  • automatická regulace průtočného množství bez nebezpečí nedostatečného zásobování teplou vodou následkem uzavření průřezů splaveninami, např. vápenatými usazeninami.

Díly, které přicházejí do styku s vodou, jsou z červeného bronzu, který odolává korozi.
Horní díl ventilu, který nevyžaduje údržbu, je ze závitového vřetena bez vůle. Není nebezpečí, že by vřeteno uvázlo následkem vápenatých usazenin.
Přídavné funkce se uskutečňují pomocí adaptérů:

  • regulace teploty vody nástavcem regulujícím teplotu
  • vypuštění stoupačky vypouštěcím adaptérem
  • měření teploty za pomoci přídavného teploměru

Regulační ventil "alwa-Kombi-4"
Regulační a uzavírací ventil "alwa-Kombi-4" pro potrubí teplé vody do 130 °C, PN 16, DN 15-40 je zkoušený DVGW a odpovídá doporučením KTW, pro seřizování podle pracovního listu DVGW-Arbeitsblatt W 551a W552.
Pouzdro a díly přicházející do styku s médiem jsou z červeného bronzu Rg 5 podle normy DIN 1705.
Vypouští se pomocí adaptéru prostřednictvím horního dílu.
Je možné dodatečné automatické řízení teploty termickým regulačním nástavcem montovaným na horní díl jako "alwa-therm".
Na pouzdru nejsou žádné přídavné díly. Horní díl je bez vůle a vřeteno je utěsněno způsobem nevyžadujícím údržbu.
Ovládací šroubení je odděleno od média.
Těsnění kuželky je z PTFE.
Viditelná číselná indikace přednastavení se zakrytým přednastavovacím prstencem, vysoká přesnost je dosažena individuálním seřízením ve výrobě.
Připojení: provedení s vnitřním závitem podle DIN 2999 pro závitovou trubku nebo provedení s vnějším závitem pro plošné těsnicí nátrubky DIN nebo šroubení pro lisované spoje.

Příslušenství

  • Termický regulační ventil sestávající z termického regulačního nástavce a "alwa- Kombi-4" popsaný v předchozí části jako "alwa-therm".
  • Termostatický regulační nástavec pro teplotně přesné vyrovnání stoupaček cirkulace k montáži na "alwa-Kombi-4". Teplota se seřizuje číselným přednastavením "alwa-Kombi-4". Dodatečná montáž je možná bez přerušení provozu.
  • Při rozsahu teplot 50 °C až 60 °C, zvláště přesné seřízení podle DVGW W 551 a W 552.

 
 
Reklama