Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Od tornáda na Břeclavsku a Hodonínsku uplynuly dva roky

Připomeňme si pořad "Tornádo rok poté", který jsme natáčeli pro estav.tv. MMR vyhlásilo novou výzvu na obnovu majetku obcí a kraje. V obcích je třeba dále investovat do veřejných budov, vodovodů, komunikací či zeleně.

Nová výzva je pokračováním Strategie obnovy části Jihomoravského kraje, kterou v červnu 2021 zasáhlo tornádo

  • V první výzvě od 1. října 2021 do 30. června 2022 byly podány žádosti o podporu asi 480 milionů korun.
  • Aktuální výzva obnáší téměř 859 milionů korun a měla by pokrýt řešení veškerých škod na majetku územních samosprávných celků způsobených tornádem.
  • Novinkou je možnost žádat o peníze na takzvané sekundární škody, způsobené nikoliv tornádem, ale až následně, například těžkou technikou odvážející suť, jako ploty, chodníky a komunikace.
  • Žádosti v nové výzvě lze předkládat od 17. července až do konce května příštího roku.

Druhá výzva na obnovu majetku obcí a kraje je podle jihomoravského hejtmana Jana Grolicha určená hlavně pro investice, které nebylo možné rychle projektovat.

Obce čekají s dalšími projekty

Například Lužice chtějí žádat o peníze na opravu dětských hřišť a komunikací v areálu Cihelna, na obnovu služebny obecní policie a výstavbu skladového zázemí pro obec. Kraj chce získat peníze na opravu někdejšího domova pro seniory S-centrum v Hodoníně.

„Starostové ještě nemají přesnou částku, která z první výzvy přijde, což je samozřejmě špatně, a je potřeba být v tomto rychlejší,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík, který v sobotu v tornádové zóně navštívil i obce Mikulčice na Hodonínsku a Moravskou Novou Ves na Břeclavsku. I tam jsme před rokem natáčeli.

TORNÁDO ROK POTÉ dokument TZB-info a estav.tv

Přečtěte si také Tornádo rok poté, díl I. Přečíst článek
Přečtěte si také Tornádo rok poté, díl II. Přečíst článek
 
 
Reklama