Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Připojte se ke slunci ...

LAPP KABEL nabízí speciálně upravený produktový program pro fotovoltaickou techniku pro kompletní kabeláž solárních zařízení "od střechy až po sklep". Nabízíme optimální řešení stejná pro propojení jak jednotlivých solárních článků navzájem tak pro propojení se svorkovnicí a střídače s ohledem na konkrétní požadavky.

Ucelený systém produktů pro fotovoltaickou techniku

Experti odhadují, že energetický potenciál produkovaný sluncem je prakticky nevyčerpatelný - minimálně pro příští 4 miliardy let. Množství solární energie, která dopadá na zem, překračuje denní spotřebu o 10 000 - 15 000 násobek. Nejen z tohoto důvodu se v posledních letech etablovala fotovoltaická technologie v oblasti "obnovitelných zdrojů energie" a vyvolala v tomto oboru skutečný boom.
Ve firmě LAPP KABEL byl v pravý čas položen důraz na inovaci v oblasti "obnovitelných zdrojů energie" ve spolupráci s mnoha uživateli (díky stále probíhajícímu vývoji jednotlivých prvků je možno stále efektivněji využívat fotovoltaický jev slunečního záření).

Náš kabel LAPPTHERM® SOLAR plus podstoupil ve spolupráci se zkušebnou TÜV Rheinland mnoho tvrdých a mnohdy velmi extrémních zkoušek. Pozornost byla věnována především odolnosti vůči povětrnostním vlivům, vlivům ozónu a stárnutí. Po úspěšných zkouškách obdržel tento kabel certifikát typové zkoušky ("TYPE APPROVED").
Díky volbě materiálů pro izolace a pláště obzvlášť odolných vůči teplotě překračuje kabel LAPPTHERM® SOLAR plus s trvalou teplotní odolností +120°C hodnotu teploty požadované ve zkušební normě TÜV.

LAPP KABEL nabízí speciálně upravený produktový program pro fotovoltaickou techniku pro kompletní kabeláž solárních zařízení "od střechy až po sklep". Nabízíme optimální řešení stejná pro propojení jak jednotlivých solárních článků navzájem tak pro propojení se svorkovnicí a střídače s ohledem na konkrétní požadavky.
Především ve výkonové oblasti provádíme ve spolupráci s našimi zákazníky kontinuální vývoj našich produktů.


Přivedeme k Vám slunce...
LAPPTHERM® SOLAR plus
LAPPTHERM® SOLAR XL - novinka!
LAPPTHERM® SOLAR SR - novinka!
LAPPTHERM® SOLAR plus V4A - novinka!



Alternativy k pevnému uložení ve vnitřních prostorách - šetřete s námi
H07RN-F
ÖLFLEX® STATIC SC černý - novinka!
NYY-O


Spojení jedním zacvaknutím - šetřete s námi
SOLARLOK® je perfektní jednoduché a rychlé spojení mezi LAPPTHERM® SOLAR a panelem.
Vodotěsného připojení dosáhnete jednoduše u všech běžných průřezů vodičů. Zástrčku a spojku stačí pouze jednoduše zasunout - klik - a spojení IP67 je hotovo! Rozebrat jej můžete bez použití nástrojů. Celé spojení je odolné vůči působení UV záření, povětrnostních vlivů a teploty - obvyklá kvalita firmy Lapp Kabel. Pomocí postříbřených vysokoproudových kontaktů je zajištěn bezporuchový provoz.

SOLARLOK® T konektor - T konektor pro paralelní zapojení.
Krimpovací kleště - speciálně pro krimpování kontaktů SOLARLOK®.


Ochrana dokonalého propojení...
Ideální k ochraně spojení solárních kabelů.
Smršťovací hadice
Narážecí spojky



Kabelové vývodky - světová jednička
SKINTOP® ST-M
SKINTOP® ST-M XL
SKINTOP® ST M ISO
SKINTOP® GMP-GL-M
SKINTOP® SM-M




Jednou sluneční svit prosím, ale ve svazku!
SILVYN® RILL PA6 dělená - novinka!
Podélně rozříznutá, černá, paralelně drážkovaná celoplastová ochranná hadice.




Staráme se o pořádek - nad i pod střechou
CATAMOUNT®
TY-RAP® - odolný proti povětrnostním vlivům. Kvalitní vázací pásky s ocelovým jazykem.



Udělejte to jednoduše! "Sluneční energie až do domu."
Kabelová konfekce - novinka!


Přivedeme k Vám slunce s jistotou

Že to nikdo nedokáže? Bez speciálních materiálů izolace vodičů a pláště je to opravdu téměř nemožné. Víme, jak na to. Pro přenos elektrického proudu stačí teoreticky měděný vodič, izolace a vnější plášť slouží v podstatě pro ochranu před nebezpečným dotykem. Ale právě ve venkovním prostředí je tato ochrana extrémně zatěžována povětrnostními vlivy, UV zářením, ozónem a především teplotními vlivy. Vynikající hodnoty odolnosti našich solárních kabelů až do + 120°C prakticky eliminují stárnutí izolace v důsledku působení vysokých teplot. Proto jsou instalovány po celém světě i v hodně horkých oblastech.

Při vývoji našich výrobků jsme se zaměřili samozřejmě na další kritickou oblast, kterou je UV záření a odolnost výrobků proti němu. V případě použití běžných kabelů s pryžovou izolací může totiž dojít k problémům již po několika málo letech používání. Vlivem UV záření zkřehnou a nevydrží.

My jsme to ale dokázali. Kombinací různých plastů pro izolaci a plášť, použitím pozinkovaných vodičů, zesíťovaných polymerů nebo pancéřování dosahujeme dlouhé trvanlivosti, životnosti a provozuschopnosti kabelu bez rizika výpadku, který by způsobil narušení funkce celého zařízení.


LAPPTHERM®
SOLAR plus

Lanko z jemných pocínovaných Cu drátů, třída 5
Izolace žil: zesíťovaný elastomer
Barva: černá
Vnější plášť: speciální TPE
Barva pláště: černá, červená nebo modrá
LAPPTHERM®
SOLAR XL*

Lanko z jemných pocínovaných Cu drátů, třída 5
Izolace žil: speciální polyolefin, zesíťovaný
Barva: černá
Vnější plášť: speciální polyolefin, zesíťovaný
Barva pláště: černá
*XL = X-Linked (zesíťovaný)
LAPPTHERM®
SOLAR SR*

Lanko z jemných pocínovaných Cu drátů, třída 5
Izolace žil: TPE
Barva: černá
Vnější plášť: speciální TPE
Barva pláště: černá
*SR = Semi Rigid (polotuhý)
LAPPTHERM®
SOLAR plus V4A

Lanko z jemných pocínovaných Cu drátů, třída 5
Izolace žil: zesíťovaný elastomer
Barva: černá
Vnější plášť: speciální TPE
Barva pláště: černá
Pancéřování: ocelový oplet V4A, nerezový
Přednosti:
  • odolnost vůči UV záření a ozónu
  • velmi vysoká flexibilita
  • použití do + 120°C
  • odolný vůči zkratu
  • odolný vůči plameni
  • odolný vůči oleji a chemikáliím
  • aprobace TÜV
Přednosti:
  • odolnost vůči UV záření a ozónu
  • vysoká flexibilita
  • použití do + 120°C
  • odolný vůči zkratu
  • odolný vůči plameni
  • bezhalogenový
Přednosti:
  • odolnost vůči UV záření a ozónu
  • extrémně tvrdý a robustní plášť umožňuje
    optimální protažení úzkými místy a trubkami
  • použití do + 95°C
  • bezhalogenový
  • malý průřez umožňuje šetřit místo při uložení
Přednosti:
  • jako LAPPTHERM® SOLAR plus
  • velmi robustní
  • optimální ochrana proti kunám, hlodavcům
    a termitům
  • flexibilní


Podklady k uvedeným produktům v češtině najdete v českém vydání katalogu LAPP KABEL Novinky 2004 a dále v připravovaném hlavním katalogu 2005/2006, který je k dispozici od dubna 2005.


"Trhák" jménem Lapp Cable Guide poprvé představený na veletrhu AMPER 2005

Na nedávno skončeném veletrhu AMPER uspěl LAPP KABEL u svých zákazníků a partnerů hned dvakrát. Prvním úspěchem byla divácky velmi atraktivní soutěž prezentující kabely ÖLFLEX® ROBUST, tím druhým a navýsost profesionálním počinem bylo vydání lexikonu kabelové techniky Lapp Cable Guide.

Zájem odborné veřejnosti o podrobného průvodce světem kabelů se předpokládal, přesto předčil i ta nejoptimističtější očekávání. Důvodů bylo hned několik - atraktivní je kapesní formát i přehledné grafické zpracování, profesionálové ocenili detailní představení skupiny LAPP GROUP a jejich mezinárodních značek, informace o výrobcích LAPP KABEL, technické tabulky, odborný lexikon, anglicko-český slovník nejčastěji používaných hesel a výrazů, krátké nahlédnutí do logistiky či zkušebního a testovacího centra. To vše najde zájemce o kabelovou techniku na téměř 260 stranách formátu 9 x 15 cm.

Jak uvádí předmluva lexikonu, "první vydání naší příručky není pouze lexikonem pro zasvěcené, ale je užitečnou pomůckou také pro studenty a pro dále se vzdělávající pracovníky." Redakci příručky Lapp Cable Guide se originálně podařilo spojit prezentaci vlastní firmy a jejich výrobků s maximem užitečných a zajímavých informací. V příručce je například uveden nejen krátký přehled kompletní nabídky výrobků a značek ÖLFLEX®, UNITRONIC®, HITRONIC®, SKINTOP®, FLEXIMARK®, EPIC® a SILVYN®, ale také téměř 50 stran technických tabulek a stovky hesel z oblasti elektrotechniky. Lapp Cable Guide byl jedním z nejpříjemnějších překvapení letošního AMPERu.

Máte-li zájem o náš lexikon Lapp Cable Guide, napište si o něj zde.
Přejeme Vám příjemné počtení a těšíme se na Vaše ohlasy, které můžete zaslat e-mailem na adresu: petra_heliova@lappgroup.com.


LAPP Czech Republic, s.r.o.
logo LAPP Czech Republic, s.r.o.

LAPP vyvíjí, vyrábí a dodává průmyslové kabely a kabelové příslušenství. V roce 1957 Oskar Lapp uvedl na trh první průmyslově vyráběný ovládací kabel na světě - ÖLFLEX®. O dva roky později založil dnešní U. I. LAPP GmbH, kmenový podnik skupiny LAPP, ...