Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Použití systému EKOPLASTIK PPR pro nízké teploty

Článek informuje o tlakových zkouškách Systému Ekoplastik PPR - při teplotě kapaliny 0 °C a -20 °C se zkušebním přetlakem 5,209 MPa, které potvrdily, že nízké teploty média nejsou z provozního hlediska problémem.

Standardně je systém EKOPLASTIK PPR určen pro tlakové rozvody pitné, teplé užitkové vody, podlahové a ústřední vytápění, často je též používán pro rozvody stlačeného vzduchu.

Vhodnost pro dané použití lze vyčíst z tabulek provozních parametrů, uvedených v Montážním předpise PPR (zpracováno na základě DIN 8077/1997). Tyto tabulky udávají vzájemnou závislost tří parametrů - teploty - tlaku - životnosti a vychází z referenčních křivek materiálu (PPR) viz obr.

Přepočtením hodnot srovnávacího napětí těchto křivek na přípustný provozní přetlak se zohledněním stupně bezpečnosti vznikly dvě tabulky - pro vodovody (stupeň bezpečnosti 1,5) a pro vytápění (stupeň bezpečnosti 2,5).

Teplota média (voda, vzduch) se v tabulkách pohybuje v intervalu od 10 °C do 95 °C. Setkáváme se však i s případy, kdy je teplota dopravovaného média nižší - rozvody stlačeného vzduchu, nemrznoucí kapaliny na bázi glykolu. Tyto teploty nebyly v tabulkách zohledněny, jelikož se jedná se o nestandardní použití. Přes to, že výpočtově pro nižší teploty vychází při stejné životnosti vyšší možné provozní přetlaky, rozhodli jsme se odolnost trubek při nízkých teplotách ověřit.

Počátkem roku 2004 proběhly zkoušky ve zkušebně ITC Zlín. Byly provedeny dvě tlakové zkoušky - při teplotě kapaliny 0 °C a ‑20 °C (použita nemrznoucí kapalina zn. SHERON do ‑40 °C). Pro počáteční obvodové napětí 16 MPa byl dle rozměru použité trubky dopočítán zkušební přetlak 5,209 MPa (velikost obvodového napětí 16 MPa vychází z normované tlakové zkoušky pro teplotu média 20 °C, zkušební doba min. 1 hodina). Obě zkoušky byly po dvou hodinách ukončeny, bez porušení hodnocených zkušebních sestav.

Výsledky zkoušek potvrdily, že nízké teploty média nejsou z provozního hlediska problémem, je třeba si však uvědomit, že materiál - polypropylen - je při teplotách pod 0 °C křehký, a je proto nutné rozvody ochránit před mechanickým poškozením.


Wavin Czechia s.r.o.
logo Wavin Czechia s.r.o.

Společnost Wavin je přední světový výrobce a dodavatel plastových potrubních systémů pro rozvody vody, topení a plynu. Specializuje se i na systémy pro hospodaření s dešťovou vodou a realizaci či sanaci inženýrských sítí. V České republice působí od roku ...