Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Hospodaření s energiemi pro zástupce obcí a exkurze do Rakouska pro projektanty, architekty, ekology i širokou veřejnost

Článek je pozvánkou na dvě odborné akce. Účastníci semináře 2.6. budou informováni o praktických příkladech využívání obnovitelných zdrojů energie v obcích v ČR i v zahraničí a o možnostech financování energeticky úsporných opatření. Účastníci exkurze 14.5. si prohlédnou dva pasivní rodinné domy s odborným výkladem, navštíví větrnou elektrárnu a navíc i keltskou osadu. Exkurze je vhodná i pro celou rodinu.

1. Starostové se budou vzdělávat v oblasti hospodaření s energiemi
Pro rozvoj a zachování obcí je důležité podporovat rozšiřování infrastruktury a s tím související zásobování energiemi šetrnými k životnímu prostředí. Mezi energie šetrné k životnímu prostředí patří zejména obnovitelné zdroje energie, o jejichž hospodárném využívání v obci budou čeští i zahraniční odborníci informovat starosty a zástupce obcí z bývalého okresu České Budějovice na semináři s názvem "Obnovitelné zdroje pro obec a energeticky úsporná opatření".

Seminář organizuje občanské sdružení Energy Centre České Budějovice v rámci projektu "Obnovitelné zdroje energie a odpadové hospodářství v obcích - školicí a poradenský program pro starosty", na jehož realizaci získalo společně se svými projektovými partnery - Svazem měst a obcí Jihočeského kraje a Hornorakouským svazem pro úspory energií dotaci z fondů Evropské unie.

Účastníci semináře získají přehled o možnostech udržitelného využívání obnovitelných zdrojů energie v obcích, budou seznámeni s praktickými příklady energeticky úsporných opatření v České republice i v zahraničí, budou informováni o významu energetické koncepce pro obce a o možnostech financování energeticky úsporných opatření.

Seminář se koná ve čtvrtek 2. června 2005 v Českých Budějovicích a účast na něm je pro starosty a zástupce obcí bezplatná. Bližší informace získáte v Energy Centre České Budějovice, Nám. Přemysla Otakara II. 87/25, České Budějovice, tel.: 387 312 580, eccb@eccb.cz nebo na www.eccb.cz.


2. Chcete se seznámit s moderními trendy bydlení v Rakousku?
Vzrůstající ceny energií nutí majitele domů k zamyšlení nad možnostmi snížení energetické náročnosti. Jedním z řešení je využívání obnovitelných zdrojů energie. Solární kolektory, tepelná čerpadla nebo kotle na biomasu, popř. pelety se v Rakousku staly téměř standardním vybavením nových domů. Většina nově budovaných domů v Horním Rakousku je stavěna jako nízkoenergetická, některé jsou dokonce pasivní.
Seznámit se s moderními trendy bydlení Vám umožní občanské sdružení Energy Centre České Budějovice, které na sobotu 14. května 2005 ve spolupráci se "Spolkem za obrodu architektury Slunečnice" zorganizovalo exkurzi do Horního Rakouska, která je určena jak pro projektanty, architekty, ekology, tak pro širokou veřejnost. Účastníci exkurze si prohlédnou dva pasivní rodinné domy, jejichž majitelé poskytnou odborný výklad, dále bude navštívena větrná elektrárna a završením celé exkurze je návštěva skanzenu - keltské osady, kde si účastníci budou moci prohlédnout řadu keltských stavení, ale také například podzemní pohřebiště. Exkurze je vhodná pro celou rodinu.
Bližší informace o exkurzi se dozvíte na internetových stránkách ECČB www.eccb.cz, na telefonním čísle 387 312 580 nebo přímo v kanceláři ECČB na náměstí Přemysla Otakara II. 87/25 v Č. Budějovicích, kde se na exkurzi můžete přihlásit.


Energy Centre České Budějovice
logo Energy Centre České Budějovice

Bezplatné energetické poradenství v oblasti úspor energií a využití obnovitelných zdrojů, audity a energ. analýzy, Energetické průkazy pro RD, měření infrakamerou, pořádání seminářů, vydávání publikací, zprostředkování kontaktů s Horním Rakouskem a EU a další.