Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zkoušky STABI trubek a kompenzačních smyček - ověření teorie v praxi

Trubky EKOPLASTIK STABI jsou polypropylenové trubky s hliníkovou fólií s třikrát menší délkovou teplotní roztažností než u klasických PPR trubek. Článek přináší jednoduchý návod pro použití kompenzačních smyček u tohoto druhu potrubí, zásady použití vycházejí z praktického měření.


Součástí systému Ekoplastik PPR jsou trubky STABI - polypropylenové trubky s hliníkovou folií (PPR/AL/PPR).

Jednou z výhod těchto trubek je 3x menší tepelná roztažnost než u klasických polypropylenových trubek.


Z tohoto důvodu jsme již v minulosti prováděli praktické ověření funkce kompenzačních smyček. Výsledkem je praxí ověřená tabulka vzdáleností pevných bodů na polypropylenovém potrubí při použití kompenzační smyčky, tedy délka potrubí, jehož teplotní délkové změny je smyčka schopna přenést. Tyto hodnoty vychází z měření, kdy byla použita teplota vody 80 °C, není tudíž potřeba žádných dalších výpočtů, při použití pro rozvody teplé vody zde naopak zůstává jistá rezerva.

STABI trubky mají, jak jsme se již zmínili, 3x menší délkovou roztažnost. Tudíž prodloužení u rozvodu z klasických PPR trubek je stejné, jako z trojnásobně delšího rozvodu u STABI trubek. Zajímalo nás, zda pokud například pro průměr 25 mm postačí jedna kompenzační smyčka na každých 9 m potrubí PPR, postačí i na třikrát větší délku při použití STABI trubek.

Průměr
potrubí PPR
Vzdálenost
pevných bodů
L (m)
16 8
20 9
25 10
32 12
40 14

stav při 10°C                                 stav při 80°C


stav při 10°C

stav při 80°C


Zkoušky proběhly v Centru stavebního inženýrství pro jednotlivé průměry trubek až do průměru 40 mm. Jednotlivé etapy - výchozí stav měření při 20 °C, stav při napuštění vodou z vodovodu 10 °C, při ohřátí na 50 °C, na 80 °C a následné propláchnutí vodou z vodovodu 10 °C byly zdokumentovány - vyfotografování tvaru potrubí a kompenzační smyčky, odečet posuvu v úchytech.

Během zkoušek nebyla zjištěna viditelná příčná deformace potrubí v důsledku teplotních změn, přes to, že délka ramene - L/2 - například pro průměr potrubí 25 mm byla 17 m, což je více než trojnásobek hodnoty L/2 z výše uvedené tabulky (L/2 z 10m = 5m).

Naše obavy, že na takto velké vzdálenosti nebudou kompenzační smyčky fungovat a STABI trubky se budou na vzdálených koncích vlnit, se nepotvrdily, a tak můžeme bez obav doporučit: Pro použití kompenzačních smyček a STABI trubek platí hodnoty L z výše uvedené tabulky znásobené třemi. Je však nutné veškeré kluzné body (podpory) provést skutečně tak, aby umožnily pohyb potrubí v ose.

Zásady provedení jsou uvedeny v Montážním předpisu Ekoplastik, který na požádání zašleme, je též k dispozici na našich www stránkách.




Wavin Czechia s.r.o.
logo Wavin Czechia s.r.o.

Společnost Wavin je přední světový výrobce a dodavatel plastových potrubních systémů pro rozvody vody, topení a plynu. Specializuje se i na systémy pro hospodaření s dešťovou vodou a realizaci či sanaci inženýrských sítí. V České republice působí od roku ...