Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zkušenosti s používáním bioenzymatického přípravku pro zlepšení činnosti ČOV

Přípravek ASIOaktiv od výrobce čistíren odpadních vod - firmy ASIO pomůže stabilizovat čistící proces, snížit produkci kalu a lze dosáhnout i výrazného snížení ukazatelů znečištění.

Enzymatický výrobek "ASIOaktiv" je biologicky aktivní směs vybraných enzymů s vysokou štěpící aktivitou organických látek jako jsou tuky, bílkoviny, sacharidy, celulóza, škroby a podobné.

Úspěšné používání je rozšířené v potravinářském průmyslu - mlékárny, masozávody, čokoládovny, mrazírny, atd., kde pomáhá jednak proti zanášení potrubí, výrazně snižuje zápach a snižuje hodnoty ukazatelů znečištění odpadních vod.

Při provozu biologických čistíren odpadních vod (ČOV) stabilizuje čistící proces, snižuje produkci kalu a lze dosáhnout snížení sledovaných ukazatelů znečištění - při pravidelném dávkování cca 0,5 - 1 dl týdně.

Přípravek je možné používat i nárazově při přetížení čistírny odpadních vod, kdy odstraní zápach a rozloží plovoucí "kalový koláč".

Výhodou je, že nehrozí předávkování, proto k používání enzymatického přípravku není potřeba odbornou osobu.

Přípravek neobsahuje žádné chemické nebezpečné látky, je zařazen do skupiny Ex 350790 - Biologické přípravky k čištění odpadních vod na bázi bioenzymů.


Příklad z provozu kanalizace v objektu Střední policejní školy MV v Brně

Ukazatel Před zahájením
dávkování
6 týdnů
po zahájení dávkování
BSK5 230 mg.l-1 13 mg.l-1
CHSKcr 330 mg.l-1 31 mg.l-1
NL 109 mg.l-1 24 mg.l-1
RL 562 mg.l-1 148 mg.l-1
pH 7,57 7,63
N-NH4 20,3 mg.l-1 1,83 mg.l-1
EL 14 mg.l-1 0,72 mg.l-1
NEL 1,4 mg.l-1 0,42 mg.l-1


Závěr
Možná se Vám zdá vzkříšení čistírny až zázračné. Pravdou je, že samotným nalitím přípravku k zlepšení činnosti nedojde. Enzymy pouze zlepší štěpení hůře rozložitelných látek a je-li v systému dost kyslíku, zvýší tak množství substrátu a následně i množství sušiny v systému, což vede ke zlepšení poměru mezi sušinou a přiváděným znečištěním. Zpravidla se dále zlepší usazovací vlastnosti kalu a výsledky pak vypadají jako malý zázrak. Ale i přesto, ne vždy to musí takto probíhat a samotné nalití přípravku ještě ke zlepšení nevede.