Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Protimrazová ochrana střech, okapů a svodů

Ochranu střech, okapů a svodů proti škodám způsobeným ledem a sněhem lze účinně řešit pomocí elektrických topných kabelů.

Zima je v plném proudu a přestože ne každý bydlí v oblasti s pravidelnými příděly sněhu, většina už pořádnou zimu určitě zažila. Dáte mi jistě za pravdu, že toto roční období dokáže neuvěřitelně proměnit jinak důvěrně známé prostředí. Krajina je tichá a vše vypadá tak nějak čistší (alespoň zpočátku). Střechy jsou ozdobeny sněhovou pokrývkou a překrásnými třpytivými rampouchy, které dodávají celému pohledu romantický nádech. Ovšem jen do okamžiku, než se ledová okrasa ze střechy odlomí a na něco - v horším případě na někoho - spadne. Také sníh nahromaděný v úžlabí či u protisněhových zábran může způsobit nemalé potíže - vzlínání vody mezi střešní krytinu a následné zatékání do objektu, přetěžování střechy a žlabů mokrým sněhem, zatékání vody na fasádu objektu apod. A tak vyvstává otázka, jak těmto problémům předejít.



Žlab, který není vytápěný v celé délce

Na detailu střechy je přesně vidět, kde končí topný kabel
(černé obdélníčky - příchytky - na přední hraně žlabu)


Nevytápěný žlab - voda může zatékat až na fasádu


Topné kabely

Asi jediným, snadno dostupným řešením je instalace topných kabelů. Kabely je možné instalovat do okapů i svodů, na střešní krytinu nebo do úžlabí. Rozsah instalace je závislý jen na požadavcích uživatele. Kabely se zapojují přes instalační krabici - nejsou a neměly by být ukončeny zástrčkou do zásuvky. V rozvaděči by měly být zapojeny jako samostatný okruh s jističem a proudovým chráničem.

Firma FENIX Trading spol. s r.o. vyrábí a prodává topné kabely vhodné právě pro tyto aplikace. Jsou to kabely ADPSV-UV a MADPSP - robustní dvoužilové kabely s plným ochranným opletením a pláštěm s ochranou proti UV záření. Tyto kabely se vyznačují velmi dobrou mechanickou odolností a dlouhou životností. V nabídce jsou také příchytky usnadňující instalaci kabelů do okapů a svodů a příslušná regulace.


Obr. 1


Dimenzování

Pro běžné okapy a svody (150 mm) se instaluje topný příkon 30-40 W/m, v nadmořských výškách blízkých nebo přesahujících 1000 m minimálně 60 W/m a více (po posouzení místních podmínek). Je výhodnější použít kabel s nižším příkonem a instalovat jej do okapu nebo svodu dvakrát (je tím pokryta větší plocha) než použít výkonnější kabel a instalovat jen jednu linii.


Obr. 2

K upevnění kabelu ve žlabu se používá žlabová příchytka, do svodu svodová příchytka. Žlabové příchytky se instalují s roztečí cca 30-50 cm.

U střech se kabel instaluje tzv. "pilkováním" (viz obr. 2) a to v takových roztečích, aby plošný příkon činil cca 250 W/m2, u nadmořských výšek 1000 m a více pak minimálně 300 W/m2.


Regulace

Ovládání kabelu by mělo být v každém případě řízeno regulátorem. Je to sice nemalá počáteční investice, která se však velmi rychle vrátí v podobě správného a úsporného provozu. Vhodným je regulátor EBERLE EM 524 87 s teplotním (TFD 524 004) a vlhkostním (ESD 524 003) čidlem.

Regulátor spíná topný kabel jen v případě, že je venkovní teplota pod bodem mrazu a současně je na vlhkostním čidle sníh, led nebo voda. Máte tak jistotu, že kabel nebude v provozu například při tzv. "holomrazech", kdy je sice pod nulou, ale námraza se nemá z čeho vytvářet.


regulátor EBERLE EM 524 87

teplotní čidlo TFD 524 004

vlhkostní čidlo ESD 524 003

A zde jedno upozornění - topný kabel nemá takový výkon, aby dokázal rozmrazit větší vrstvu ledu. Necháte-li si např. v okapu nahromadit led a pak teprve zapnete topný kabel, kabel si odmrazí v ledu jakési tunely, vytvoří tím kolem sebe izolační vzduchovou vrstvu a zbývající led už neroztaje. Kabel je nutné uvést do provozu v okamžiku, kdy se námraza začíná vytvářet. A tuto dobu, při ručním ovládání bez regulace, velmi snadno propásnete.

 
 
Reklama